2024. július 19., péntek

A bátor hegymászó

HEGYMÁSZÁS – Dren Mandićról készült dokumentumfilmet vasárnap mutatják be

– A hegymászás egy mozgalom, természetesen sport is, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a világot egy másik szögből, magasságból tudjuk megvizsgálni. Ez által pedig mindenhez, amit teszünk, ami történik velünk, illetve a saját életünk iránt racionális módon viszonyulhassunk. Az értékrendszerünket pedig a valós értékekhez igazítsuk. Ezért fontos a hegymászás nekem és ezért volt az Drennek is – magyarázta Iso Planić, szabadkai hegymászó életformájuk filozófiáját, majd hozzátette: – Sokszor azt kérdezik tőlünk, hogy miért csináljuk, amit csinálunk. Ez a film, ami Dren Mandićról készült, talán választ ad erre a kérdésre – mondta a szavai szerint kiváló hegymászóról készült dokumentum film kapcsán, akinek elvesztésével a Spartacus Hegymászóklub jelentős veszteséget szenvedett.

A K2 – az utolsó emelkedés címmel dokumentumfilm Dren Mandić, szabadkai hegymászó életét mutatja be, aki tavaly veszítette életét egy expedícióban, Pakisztánban, a Himaláján. Mint arra Iso Planić, szabadkai hegymászó rámutatott, a film egy olyan élet keresztmetszete, amely a kitűzött életcélnak volt alárendelve.

Ezzel a filmmel egy kiváló sportember, Szabadka és Szerbia egyik legbátrabb hegymászójának emlékét szerettük volna megőrizni. A filmben Dren Mandić hegymászó barátai szólalnak fel, akikkel együtt nekivágott a hegy meghódításának. Édesanyja és barátnője is mesél róla, illetve Nemanja Simović, a Városi Tanács sporttal megbízott tagja, valamint Saša Vučinić polgármester is – hallottuk Srđan Olmantól, a filmet készítő csapat egyik tagjától, a film szerzőjétől, majd hozzátette:

Ahogy Dren Mandić hegymászó barátai egy emlékművet szerettek volna barátjuk emlékére felállítani a Sétaerdőben, az én célom is ez volt képek formájában. Rajtam kívül, Radivoj Paroški operatőr és Dragan Čukanović, vágó munkája ez a 45 perces emlékfilm – mondta. Megtudtuk, a munkájukat a Sabrina fotóstúdió, a Soltis stúdió, a város, a Spartacus Hegymászóklub, valamint a szabadkai Yu-eco Televízió segítette. A film bemutatójára vasárnap, december 13-án este 9 órakor kerül sor a szabadkai Szabadegyetemen.

Ezt a dátumot nem véletlenül tűztük ki. Ezen a napon ünnepelné Dren Mandić születésének 33-dik évfordulóját – tette hozzá Srđan Olman.