2024. október 8., kedd

A BL fontosabb az olimpiánál!

LABDARÚGÁS – A figyelmükbe ajánljuk: Tomislav Karadžić márciusi, májusi és júniusi nyilatkozatai

Mint arról már beszámoltunk, kedden Tomislav Karadžićot választották meg a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (SZLSZ) elnökévé, aki egyben a Partizan Labdarúgóklub és a Vajdasági Labdarúgó-szövetség elnöke is, igaz, már jelezte, hogy nem sokáig. A szerbiai újságok több oldalt szenteltek Karadžić megválasztásának, de azt már egyik sem írta meg, hogy az újdonsült elnök miket nyilatkozott az elmúlt hónapokban. Ez a feladat tehát a Magyar Szóra maradt, amely egy csokorba gyűjtötte a Karadžić-interjúk legfontosabb és legérdekesebb részleteit.

Március 12. – Karadžić: Mostantól csak a Partizan

A Partizan és a Vajdasági Labdarúgó-szövetség jelenlegi első számú embere, Tomislav Karadžić meghozta végleges döntését, távozik a Szerbiai Labdarúgó-szövetségből, s ezentúl csak a Partizannal kíván foglalkozni.

Tomislav Karadžić, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség elnöke

– Sokan felhánytorgatták, hogy a szövetségben és a Partizanban is elnök vagyok, ezért döntöttem úgy, hogy visszalépek. A szövetségben már nyilvánosan kijelentettem, hogy március 13-án távozok a szervezetből, ugyanis erre a napra tette Terzić a szövetség végrehajtó bizottságának ülését.

Május 7. – Karadžić: Nem távozok a Partizanból

A Partizan elnöke, Tomislav Karadžić cáfolta azokat a mendemondákat, mely szerint a 2010-ig szóló mandátuma előtt távozik a klubból. Az elnök azt nyilatkozta, hogy a Partizanban még nagyon sok tennivalója akad, és csodálkozik azokon a spekulációkon, amelyek arról szólnak, hogy a klubból való távozását tervezi.

– Csodálkozok, mert ezek csak találgatások. A Partizan elnöki posztját még két évig töltöm be, vagyis a mandátumon végéig maradok.

Ennek ellenére a Sport újságírójának a kérdésére, mely szerint ez azt jelenti, hogy a Szerbiai Labdarúgó-szövetség következő választási közgyűlésén nem száll harcba az elnöki posztért, Karadžić nem válaszolt.

Június 2. – Karadžić: A mandátumon végéig maradok

Tomislav Karadžić megerősítette, hogy 2010-ig tölti be a Partizan elnöki posztját, vagyis a mandátuma végégig a fekete-fehér klub elnöke lesz. Amióta Zvezdan Terzić benyújtotta lemondását, a belgrádi újságok többször is megírták, hogy Karadžić lemond a Partizan elnöki székéről, hogy indulhasson a szövetség elnöki posztjáért. A számos találgatás végére azonban maga Karadžić tett pontot.

– Nem értem, a tájékoztatási eszközök miért próbálják meg egymást túllicitálni, s megírni, mikor távozok a Partizanból. A mandátumon 2010-ig szól, s a dolgok jelenlegi állása alapján nem tervezem, hogy elhagyom a klubot.

Június 4. – Karadžić: Végig a Partizanban

A Partizan elnöke, Tomislav Karadžić az egyesület igazgatóbizottságának ülése után megerősítette, hogy marad a Partizanban és nem vállalja el a Szerbiai Labdarúgó-szövetség elnöki posztjára szóló jelölést, ami azonban nem zárja ki azt, hogy egy másik szerepkörben részt vegyen a szövetség munkájában.

A Karadžić-nyilatkozatokat olvasva az embernek az az érzése támadt, hogy minél jobban bizonygatta, marad a Partizanban, annál inkább biztos volt benne, hogy előbb-utóbb ő lesz a szövetség elnöke.

Đukić és Karadžić (v)iszonya

De ha már részletet közöltünk a júniusi Karadžić-interjúból, akkor folytatnánk is:

– Én mint a Partizan Labdarúgóklub és a Vajdasági Labdarúgó-szövetség elnöke, valamint a SZLSZ alelnöke minden fenntartás nélküli támogatást biztosítok Miroslav Đukićnak, a szerbiai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának, mert úgy gondolom, hogy jó munkát végez és az ő irányításával a csapat ott lehet a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon.

Negyvenkét nappal e támogató nyilatkozat megjelenése után igencsak megváltozott a leányzó fekvése, ugyanis Karadžić azt találta mondani, hogy a Partizan Bajnokok Ligája-beli szereplése fontosabb a pekingi olimpiánál.

– A végrehajtó bizottság tavalyi utolsó ülésén olyan döntést hoztunk, mely értelmében a BL prioritást élvez az olimpiával és az UEFA-kupával szemben. Megnéztem az ülésről készült jegyzőkönyvet, de abban nem épp így írták le – mondta pár napja Karadžić. – A klubjainknak ritkán van olyan lehetőségük, hogy több tízmilliónyi bevételt valósítsanak meg. A másik oldala az egésznek, hogy az olimpia nem annyira fontos, mint amennyire mi azt az elmúlt egy évben hangsúlyoztuk. Tekintélyt, hírnevet igen, pénzt nem hozhat.

A felnőtt- és az olimpiai válogatott szövetségi kapitánya, Miroslav Đukić, amikor értesült Karadžić nyilatkozatáról, a következőket mondta:

– Ha így van, akkor nem is kell elutaznunk az olimpiára. Az ilyen kijelentések nevetségesek, ez egy komédia!

A Partizan nem engedi Zoran Tošićot, Ljubomir Fejsát, Ivan Obradovićot, Marko Jovanovićot az olimpiára, a brémai Werder Duško Tošićnak, a berlini Hertha pedig Gojko Kačarnak nem engedélyezte a pekingi részvételt.

– Ha egy szerbiai klub így gondolkodik, viselkedik, akkor nekünk nincs jogunk a külföldi kluboktól engedélyt kérni arra, hogy engedjék el a szerb válogatott tagját, tagjait az ötkarikás játékokra. Ahelyett, hogy egységesek lennénk ebben a témakörben, mi úgy viselkedünk, mint akit nem is érdekel az olimpia – mondta Đukić.

Ismétlődik a múlt?

Hogy ennek az egész üzengetésnek mi lesz a vége, még senki nem tudja. Figyelembe véve azonban a jelenlegi helyzetet, ha a klubok nem engedik el a legjobb játékosaikat, könnyen megtörténhet az, ami négy évvel ezelőtt már megesett. Akkor az athéni olimpián a válogatott a csoport negyedik helyén végzett, 0 pontot gyűjtve, 3:14-es gólkülönbséget produkálva. Akik elfelejtették volna: Szerbia-Montenegró–Argentína 0:6, Ausztrália–Szerbia-Montenegró 5:1, Tunézia–Szerbia-Montenegró 3:2. A pekingi olimpia csoportbeosztása: Szerbia, Elefántcsontpart, Argentína, Ausztrália.

Miroslav Đukić, a szerbiai felnőtt- és olimpiai válogatott szövetségi kapitánya