2024. október 8., kedd

Čabrilo nyerte a villám versenyt

SAKK

Goran Čabrilo nyerte a Zentai Csata 1697 elnevezésű sakktorna villámversenyét, melyet hétfő délelőtt rendeztek meg a Royal szállodában. Čabrilo teljesítménye kimagaslott a mezőnyből, hiszen a 11 forduló alatt 9,5 pontot gyűjtött, egy ponttal többet mint a második Nikola Sedlak és a harmadik Boško Abramović.

Goran Čabrilo, a villámversenyen aratott győzeleméért 10.000 dinárral gazdagodott

A villám verseny végeredménye: 1. Goran Čabrilo 9,5, 2. Nikola Sedlak 8,5, 3. Boško Abramović 8,5, 4. Savić Miodrag 8,5, 5. Mihajlo Zlatić 8, 6. Miroljub Lazić 8, 7. Dejan Nestorović 8, 8. Atanasz Kizov 8, 9. Slobodan Martinović 8, 10. Igor Solomunović 8, 11. Radovan Govedarica 8, 12. Siniša Dražić 7,5, 13. Nagy Hegyesi Bálind 7,5, 14. Borko Lajthajm 7,5, 15. Dejan Pikula 7,5 pont stb.

Radivojević áll az élen

A B versenyen Miladin Radivojević áll az élen, ami nem meglepő, hiszen a 116 induló közül neki van a második legmagasabb Élő-pontja (2166). Az már azonban meglepetésnek számít, hogy a legmagasabb Élő-ponttal rendelkező (2171) montenegrói Vladimir Lukšić eddig csak három pontot gyűjtött, s a 37. helyen áll.

B verseny, 5. forduló eredményei: Šakić Sz.–Radivojević 0:1, Vrban–Živković remi, Đuretanović–Topić remi, Hajdú–Grabez 1:0, Galunov–Đurović 1:0, Pajzer–Braun remi, Đukić–Vučinić 0:1, Balatoni–Jaklin remi, Bošković–Trajković remi, Čabarkapa–Majsorac remi, Ágoston Áron–Stanković 0:1, Juhász J.–Haragos remi, Vecseri–Pásztor 1:0, Csomos–Galunova 0:1, Dragojević–Varga 1:0, Drobnjak–Šakić L. remi, Andruskó–Novák 0:1, Borbás–Lekić 0:1, Ágoston Ádám–Kumić remi, Nagy–Lőrincz R. 1:0, Tóth–Nešić remi, Kecskeméti K.–Herzberger 0:1, Hegedűs–Bulatovity 1:0, Kovács–Kecskeméti remi, Juhász Barbara–Bosznai 1:0, Holobica–Vrabel 1:0. A sorrend: 1. Radivojević 5, 2–3. Hajdú és Galunov 4,5, 4–9. Šakić Sz., Đuretanović, Topić, Vrban, Živković, Vučinić 4 pont stb.

A 65. mező

Brindza István, aki mind a 12 tornán részt vett:

– Ez igaz. Az elején csak versenyzőként, később már versenybíróként, az utóbbi 4 évben pedig főbíróként. Azért vagyok állandóan jelen, mert ez a torna nem a cápáké, nem a gladiátoroké, hanem azoké, akik azért járnak Zentára, mert itt amellett, hogy versenyeznek, pihenhetnek, nézelődhetnek, turistáskodhatnak is, és ezt aránylag olcsón tehetik meg. Honlapunkon állandó az érdeklődés, és már Amerikából és Dél-Amerikából is vannak olyanok, akik a jövőben ide szeretnének jönni, főleg pihenni. Többen érdeklődtek, van-e a környéken gyógyfürdő, van-e még tanyavilág, amit érdekességként meg lehetne nézni. Ezért ajánlom a szervezőknek, legyen egy szabadnap is, és a város turisztika irodájával karöltve szervezzenek kirándulást. Ha máshova nem, legalább Magyarkanizsára, Felsőhegyre vagy Tornyosra, ahol a helyiek örömmel vennék, hogy a külföldieknek, ha mással nem is, napi étrendjükkel kedveskedjenek.

Kecskeméti Árpád 9 éves titán. Lékó Péter Oromhegyesről indult el világ körüli hódító sakkútjára, akkor ezt miért tehetné más is a zentai tanyavilágból? Őt, a kis csodagyereket – mert így nevezte Csom István nagymester – a B teremben találtuk, és megtudtuk tőle, hogy három éve foglalkozik a 64 mezős játékkal.

– Imádom a sakkot, naponta nézegetem és két éve már edzőm is van Geleta személyében. Nagyon kedvelőm őt, sokat segít, és úgy tudom, ő is kedvel engem. A többi már tőlem függ, a lelkesedésemtől, a szorgalomtól és persze a környezetemtől is, mely mindenben segít. Ha Lékó gyerekkorában azt mondta, világbajnok lesz, én valamivel lejjebb adom, és azt mondom, ha mester vagy ennél több leszek, akkor hálát adok a sorsnak és annak a klubnak, amely a fejlődésemet támogatja.

Csom István, olimpiai bajnok csodagyereknek titulálta a 9 éves Kecskeméti Árpádot

Helyesbítés

A hétfői Sportvilágban sajnálatos hiba történt: Miodrag Savić neve mellett rossz Élő-pontszámot tüntettünk fel. A nagymesternek nem 2019, hanem 2519 Élő-pontja van. Az érintettől és az olvasóktól is elnézést kérünk.