2024. október 8., kedd

Zlatić nyerte a rapid versenyt

SAKK

A 2455 Élő-ponttal rendelkező Mihajlo Zlatić győzelmével ért véget a Zentai csata 1697 elnevezésű fesztivál rapid versenye. A győztes 7,5 pontot gyűjtött, ugyanannyit, mint a második helyezett, magyarországi Balog Imre és a szerbiai Siniša Dražić.

A rapid verseny végeredménye: 1. Mihajlo Zlatić 7,5, 2. Balog Imre 7,5, 3. Siniša Dražić 7,5, 4. Miroljub Lazić 7, 5. Dušan Popović 7, 6. Vladimir Kostić 7, 7. Radovan Govedarica 7, 8. Boško Tomić 7, 9. Zlatko Stojanović 7, 10. Dragan Kojović 7, 11. Miodrag Savić 7, 12. Milan Andrijević 7, 13. Dušan Radovanović 6,5, 14. Gorab Čabrilo 6,5, 15. Slobodan Martinović 6 pont stb.

Domány Zsófia célja, hogy női nagymester legyen

A 65. mező

Domány Zsófia, női nemzetközi mesterjelölt

– Igazán boldog vagyok, hiszen a magyar női bajnokságon jól játszottam és 6,5 pontommal birtokososa lettem a női nemzetközi mesteri jelöltségnek. A fennálló szabályok értelmében háromszor kell teljesíteni a normát és akkor a FIDE kongresszusa női nemzetközi mesterré nyilvánít. Hogyan tovább? A cél női nagymesteré lenni. Ezt könnyű volt kimondanom, de igen cikkcakkos és nehéz lesz az út. Tisztában vagyok azzal, mekkora munka vár még rám. Jól érzem magam, és hiszem, egy napon elérem a nagymesteri titulust, és akkor bátran elmondhatom, most már tudom miért áldoztam ennyi időt és sok sok lemondást a sakk szolgálatában. Külön öröm lesz számomra, hogy én leszek az első zentai sakkozó, aki ilyen messzire jutott a sakkmezején.

Bosznia-Hercegovinából kilencen érkeztek, közöttük találtuk Boško Tomićot, a tuzlai kanton legjobbját.

– Kantonomat képviselem Zentán. A tuzlai Slobodának vagyok a versenyzője, és kíváncsisággal telve érkeztem most először ide, Vajdaságba. Csak annyit mondhatok, Zentán minden szuper. Tuzlán a muzulmánok vannak többségben, de a szerbek és a horvátok szépen megférnek egymás mellett. Ezt érzem itt, Zentán is, sose tudom, kivel beszéltem, magyarral vagy szerbbel. Ha a sakkról van szó, érdekes módon engem nem Fischer, Kaszparov ejtett rabul, hanem a „rigai kalóz”, azaz Miša Tal, mert ahogyan ő játszott, úgy nem sakkozott senki. Játszmáit átnézve megtanultam tőle, szinte minden lépésben van áldozati lehetőség, és ez ragadott meg nagyon. Annyit már tudok, jövőre is itt leszek, de nemcsak én, hanem, gondolom, a többi kanton sakkozói közül még sokan.