2024. október 8., kedd

Radivojević még mindig hibátlan

SAKK

Miladin Radivojević a hatodik fordulóban sem talált legyőzőre a Zentai csata 1697 elnevezés fesztivál B versenyén, így fél pontos előnyét már egy pontosra növelte.

A 65. mező

Nagy László neve nem idegen a sakkozók nagy tábora számára. Ő az, akinek szervezésében minden hónap első szombatján megindul az a budapesti sakkverseny, melyre a világ minden részéből érkeznek résztvevők (Első Szombat). Hogy került Zentára?

– Volt három szabadnapom, szombat, vasárnap, hétfő, és úgy döntöttem, ideje meglátogatnom ezt a tornát is. Nagyon tetszik ez a szívélyesség, amivel itt körülvettek, és most már megértettem, miért lett folyamatossá a Zentai Csata verseny.
Kajári István (balról), a zentai sakk-klub titkára és Nagy László, a budapesti Első Szombat verseny főszervezője

Szeretnék a jövőben együttműködni a szervezőkkel, hiszen számos olyan sakkozót tudok biztosítani számukra, akik részt vesznek budapesti vetélkedőimen. Mivel a jó szándék mindkét részről jelzett, biztos vagyok abban, hogy a zentai kirándulásom sikeresnek mondható.

Kajári István, a zentai Sakk-klub titkára:

– Természetesen azzal kezdem, ami a legnehezebb volt számunkra: összehozni azt az 1,5 millió dinárt, amibe ez a 12. Zentai csata elnevezésű nemzetközi torna került. Független attól, hogy a város területén több vállalatot privatizáltak és így elestünk azok támogatásától, mégis sikerült összegyűjteni a fent említett összeget. Nem titok, az önkormányzat 350 ezerrel, a tartomány 150 ezerrel, az Banca Intesa 220 ezer dinárral támogatta törekvésünket. Ez összesen 720 ezer dinár. A többit magunknak kellett kigazdálkodni. És ez sikerült is. Ez az egyetlen tartományi sakktorna, amely 12-ik éve állja a sarat, míg a többiek, hogy úgy mondjam tönkrementek és eltűntek. 12 évvel ezelőtt a Csáki, Szeles, Kajári hármas indította el ezt a nemzetközi tornát, és most érkeztünk el arra a pontra, hogy ki kellett alakítanunk a szervezők második vonalát is mert rájöttünk arra, hogy ahogyan bővült a résztvevők száma, úgy nőttek az újabbnál újabb feladatok is. Már most tudjuk, hogy a következő években is megmaradunk, hiszen már 14 európai nemzet képviselői jelentek meg idén Zentán, a honlapunkat pedig mondjuk rá éppen tegnap 741-en keresték fel. De ez sem csoda, hiszen a sok-sok vajdasági fiatal mellett, akik lehetőséget kaptak erejük bemutatására, most már Dél-Amerikaiak, és az egykori Szovjetunió volt tagállamaiból is állandó az érdeklődés. Tudomásul vesszük a részvevők óhaját és 2009-ben egy nappal bővülni fog a verseny időtartama, és szabadnappal tesszük lehetővé a résztvevőknek környezetünk és tanyavilágunk jobb megismerését. Sőt, az is megtörténhet, hogy egy fordulót esetleg a magyarkanizsai gyógyfürdő melletti sportcsarnokban bonyolítunk le. Jelszavunk állandóan újítani és ezzel is vonzóbbá tenni ezt a szép rendezvényt.

A zentai Sakk-klub honlapján minden, a versennyel és a klubbal kapcsolatos információ megtalálható. A honlap címe: www.chess-senta.org.yu. A verseny eredményei leggyorsabban a www.chess-results.com portálon olvashatók, a Magyar Szó megújult honlapján, a www.magyarszo.com címen pedig bárki véleményezheti az eddig megjelent cikkeket és természetesen a sakkversenyt is.

B verseny, 6. forduló eredményei: Radivojević–Hajdú 1:0, Đuretanović–Galunov 1:0, Živković–Topić remi, Vučinić–S. Šakić 0:1, Jaklin–Vrban remi, Osváth–Pardić remi, Dragojević–Pajzer 0:1, Stanković–Balatoni 0:1, Bošković–Veceri remi, Galunova–Mržić 1:0, Trajković–Lőrincz L. 0:1, Grabez–Čabarkapa 1:0, Nagy Cs.–Milanović 0:1, Novák–Petrić 1:0, Lekić–Juhász J. 0:1, L. Šakić–Molnár Gábor remi, Szalaji–Ágoston Ár. 0:1, Földi–Ágoston Ád. 0:1, Farkas–Tóth 0:1, Kecskeméti Á.–Nagy A. 0:1, Juhász B.–Borbás remi, Lőrincz R.–Varga 0:1, Kecskeméti K.–Mravik 1:0, Bosznai–Újházi 0:1. A sorrend: 1. Miladin Radivojević 6, 2–3. Ivan Đuretanović, Šakić Szimeon 5, 4-14. Vojko Grabez, Hajdú István, Rok Vrban, Jelena Topić, Pajzer István, Giorgi Galunov, Balatoni György, Momčilo Živković, Braun Tibor, Tsveta Galunova, Lőrincz László 4,5 pont stb.

Az A versenyen hat forduló után a tuzlai Boško Tomić áll az élen öt ponttal, miután a 6. fordulóban a sötét bábukat vezetve legyőzte Dragan Kojovićot. az utána következő nyolc játékosnak (Martinović, G. Arsović, Nestorović, Savić, Maksimović, Ristić, Lajthajm, Solomunović) 4,5 pontot gyűjtött.