2024. október 8., kedd

Savić harmadik csatáját nyerte meg

SAKK

Miodrag Savić győzelmével ért véget a 12. Zentai Csata–1697 elnevezésű fesztivál A versenye, miután a nagymester 7 pontot gyűjtött a kilenc forduló alatt. Savić az utolsó fordulóban a fekete bábukat vezetve legyőzte Ristićet, így harmadszor győzött az A versenyen. A B versenyt Miladin Radivojević nyerte meg, akinek a győzelemhez az utolsó fordulóban egy döntetlen is elegendő volt.

A verseny, 9. forduló: Ristić–Savić 0:1, Maksimović–Z. Arsović remi, Solomunović–Martinović remi, Lajthajm–Andrijević 1:0, Tomić–Radovanović remi, Perunović–Nestorović 0:1, G. Arsović–Damjanović 1:0, Balog–Popović 0:1, Iveljić–Kojović 0:1, Ardeleanu–Pantelić 1:0, Simonyi–Kostić 1:0, Nagy Hegyesi–Ganaus remi, Petković–Pletl 0:1, Simić–Geleta remi, Kókai–Đuza remi. A végeredmény: 1.Savić 7, 2.Martinović 6,5, 3.Nestorović 6,5, 4.Z. Arsović 6,5, 5.Maksimović 6,5, 6.Solomunović 6,5, 7.Lajthajm 6,5, 8.Ristić 6, 9.G. Arsović 6, 10.Tomić 6, 11.M. Popović 6, 12.Budimir 6, 13.A. Popović 6, 14.Kojović 6, 15.Ardeleanu 6 pont stb.

A legjobb női versenyző: Kristina Rankov. A legjobb zentai versenyző: Simonyi Zoltán. A legjobb 60 év feletti induló: Vlagyimir Szutorikin. A legjobb 18 év alatti versenyző: Balog Imre.

Az A verseny első három helyezettje (balról jobbra): Slobodan Nestorović, Miodrag Savić, Dejan Martinović

B verseny, a 8. forduló eredményei: Grabez–Radivojević 0:1, Živković–Đuretanović remi, Pajzer–Vrban 0:1, Hajdú–Pardić 0:1, Šakić S.–Veceri 0:1, Ružičić–Galunov 1:0, Braun–Jaklin remi, Majstorac–Milanković remi, Likšić–Vučinić 1:0, Galunova–Haragos 0:1. A 9. forduló: Vrban–Radivojević remi, Đuretanović–Ružičić remi, Pardić–Živković 1:0, Veceri–Hajdú 0:1, Lőrinczy–Likšić remi, Pajzer–Majstorac 0:1, Haragos–Braun 1:0, Jaklin–Dragojević 0:1, Milanović–Grabez 0:1, Ilić–Milović 1:0. A végeredmény: 1.Radovijević 7,5, 2.Đuretanović 7, 3.Rok 7, 4.Pardić 7, 5.Grabez 6,5, 6.Hajdú 6,5, 7.Haragos 6,5, 8.Majstorac 6,5, 9.Ružičić 6,5, 10.Dragojević 6,5 pont stb.

A legjobb női versenyző: Jelena Topić. A legjobb zentai versenyző: Kaszás Viktor. A legjobb 60 év feletti induló: Vecseri Júliusz. A legjobb 18 év alatti versenyző: Ágoston Áron.

65. mező

Bartha Áron történelemtanár:

– Három és fél évvel ezelőtt kerültem Felsőhegyre és rögtön megalakítottam az iskola keretén belül a sakkszakkört. Öt-hat gyerekkel kezdtem, és ők szépen fejlődtek, úgyhogy Kaszás Viktor már a mesterjelölti címet rohamozza. A 11 éves Juhász Bence is megfelelően fejlődik, ők ketten már túlnőtték szerény sakkismereteimet és átkerültek a Geleta-féle zentai sakkiskolába. Kiadásaink elenyészőek és részben a szülők, részben a felsőhegyi iskola fedezi. Ősztől újabb gyerekeket kezdek tanítani a 64 mezős játékra. Nemhogy belefáradtam volna, hanem Kaszás és Juhász sikerei által még jobban feltöltődtem. Lassan-lassan elérkezik az ideje egy felsőhegyi sakk-klub megalakításának. Remélem, az iskolán kívül a községi sportszövetség is felfigyel munkánkra, és ha apróbb összeggel is, de támogatja törekvéseinket.

Szeles Ambrus, a Zentai Sakk-klub és a sakktorna ügyvivője:

– Mint minden évben, ezúttal is az ideérkező versenyzők elhelyezése okozott gondot. Mintegy 120 résztvevőt kellett elszállásolni a torna idejére. Azt hittük, ha a zentai turisztikai hivatalt is bevonjuk ez irányú gondjaink megoldásába, akkor nyugodtak lehetünk. Megpróbáltuk, de kiderült, gondjaik ezáltal csak sokasodtak, mert ők nem tudtak hatékonyak lenni. Az idegenforgalmi illetéket is ki kellet volna fizetni, ez viszont csak növelte az ideérkezők költségeit. Ha sikerült volna megegyezni a Royal vezetésével, az nagy segítséget jelentett volna, de ez nem történt meg. Reméljük, jövőre az ideérkezők legalább 70-80%-a a helyi szállodát választja lakhelyéül, és akkor elhelyezési gondjainktól megszabadulunk, lesz időnk másra is. Tudjuk, hogy nem szabadna megállnunk, tisztában vagyunk azzal, hogy állandóan újítani kell, és ennek a reményében fogunk ma elbúcsúzni vendégeinktől.

Bartha Áron és tanítványai. Jobbról Kaszás Viktor, aki a B verseny legjobb zentai sakkozója