2024. október 8., kedd

Micsoda nő(k)!

ASZTALITENISZ EB – SZENTPÉTERVÁR

A szerbiai II. Liga északi csoportjában szereplő Zenta férfi csapatát erősítő Sóti és Tőke által alkotott páros nagyjából egyforma játékerőt képvisel a kedden felnőtt Európa-bajnokságot nyert Li Jie és Elena Timina holland kettőssel. Erre a banális következtetésre úgy jutottam, hogy a zentai központban készülő női válogatott két legjobbja, Erdélyi Annamária és Fehér Gabriella 3:2-re győzték le a fent említett férfi párost, a Szentpéterváron zajló Európa-bajnokságon a 32 közé jutásért pedig 3:1-re nyertek a harmadik helyen kiemelt, holland (honosított kínai és honosított orosz) duó ellen! Nem véletlenül adtuk a Micsoda nő(k) címet az írásnak, hiszen a hétfőn Fehér Gabinak még óriási vállfájdalmai voltak, szerdán pedig a két védő ellen kellett asztalhoz állnia. A feladatot ő és Erdélyi Ani is remekül oldották meg, így ma, közép-európai idő szerint 14 órakor a nyolcaddöntőbe jutásért játszanak a bolgár Kaszabova/Remzi kettős ellen, s, ha nyernek, akkor következhet a spanyol Dvorak/Ramirez vagy az orosz Kolodiaznaja/Mihailova páros.

A Molnár Mónika/Andrea Todorović alkotta duó számára már tegnap befejeződött a verseny, mivel 3:0-ra kikaptak a török Hu/Ali kettőstől. A temerini Pető Zsolt és a belgrádi Marko Jevtović csak az első játszmát veszítette el az ukrán páros ellen, utána azonban esélyeshez méltó játékkal jutott a legjobb 32 közé.

Ide kapcsolódó hír még, hogy a holland-kínai Li Jiao biztosan nem védi meg Belgrádban szerzett egyéni címét, mivel a játékosnő fáradtságra hivatkozva visszalépett, így sem egyéniben, sem párosban (az osztrákok kínaijával Liu Jiával) nem áll asztalhoz. A 35 éves játékos a csapatverseny során nem veszített mérkőzést, s tegnap azt nyilatkozta, hogy nagyon elfáradt, a Magyarprszág elleni döntő után teljesen kimerült, s mivel az utolsó pár hétben nagyon keveset aludt, így számára véget ért az Európa-bajnokság.

Eredmények, férfiak, páros, 2. forduló: Pető/Jevtović–Ku/Zsmudenko (ukrán) 3:1, Karakašević/Grujić–Drinkhall/Knight (angol) 3:2, Zwickl/Zombori–Ovtcharov/Steger (német) 0:3, Jakab/Pázsy (magyar)–Blaszczyk/Wang (lengyel) 3:2, Nagy/Kolarek (magyar/horvát)–Ciociu/Michely (luxemburgi) 3:2.

Női páros, 2. forduló: Erdélyi/Fehér–Li/Timina (holland) 3:1, Hu/Ali (török)–Molnár/Todorović 3:0, Tóth/Póta (magyar)–Vajda, Petzner (horvátországi/osztrák) 3:0, Ve. Pavlovics/Fagyejeva (fehérorosz/orosz)–Li Bin/Wang Yu (magyarországi/olasz) 3:1, Lovas/Pergel (Magyar)–Li Jiao, Liu Jia (holland/osztrák) 3:0 – k. n.