2024. október 8., kedd

Štefaneket egy évre eltiltották

SPORTMIX

BIRKÓZÁS

A szabadkai Spartacus Birkózóklub ülésén a vezetőség úgy döntött, hogy az egyesület tagját,
ot egy éves eltiltással sújtja, amiért a Szuperliga 3. fordulójának mérkőzésén Szabadkán, a kragujeváci Radnički elleni mérkőzésen megütötte a bírót. A szabadkai csapat 1:0-ra vezetett, ám ekkor Štefanek, aki a válogatott
testvére, egy szerinte téves bírói ítélet után rátámadt a bíróra. A találkozót minden bizonnyal a Radnički nyeri majd 7:0 arányban, Štefanek pedig a következő egy évben csak edzésekre járhat, mivel a szabadkai klub nemcsak a ligában függesztette fel a versenyzési jogát, hanem valamennyi versenyen. Ezen kívül le kell, hogy mondjon arról az összegről is, amit a Spartacustól kapott. A birkózó kedden este a vezetőség tagjai előtt nyilvánosan elnézést kért a tettéért, s a tájékoztatási eszközökön keresztül tudatta az országgal, hogy tisztában van cselekedetének súlyával és korrektnek tartja az egy éves eltiltást.

VÍZILABDA

Nemzetközi torna a Banjicán

Európa – ezzel együtt a világ – egyik legerősebb tornája kezdődik meg pénteken a Banjicán, ahol a vendéglátó Partizan az olaszországi Pro Reccót, a magyarországi Vasast, a görögországi Olympiakoszt és a montenegrói Budvanska rivijerát fogadja. A Partizan pénteken 20.30-kor a Vasassal küzd meg, szombaton a Budvanskával (12.30) és az Olympiakosszal (20.30), vasárnap pedig a Pro Reccóval (20.30). A Partizan egyébként eddig Zlatiboron készült, most pedig bemutatja az új csapatát, amelybe a tavalyi felállításhoz képest olyan nagynevű erősítések érkeztek, mint Vladimir Vujasinović, Jugoslav Vasović, Slobodan Soro és Luka Mirković.

KÉZILABDA – MACEDÓNIA

Mégis lesz Eb

A macedón kormány teljes anyagi garanciát adott az Európai Kézilabda-szövetségnek (EHF) a decemberi női Eb megrendezésére. A külön szerződésre, amelyet Szkopjében írt alá Nikola Gruevszki miniszterelnök és Jean Brihault, az EHF Eb-szervezőbizottságának elnöke, azért volt szükség, mert súlyos gondok voltak a verseny előkészületeivel, főleg a tv-közvetítések megszervezésével. Ezért az utóbbi napokban már az is felvetődött az európai szövetség bécsi központjában, hogy elveszik Macedóniától az Eb-t, s Dánia vagy Magyarország rendezi meg a tornát.

TÉLI OLIMPIA

Környezetbarát építkezés

Az eredetileg tervezett vasút- és úthálózat helyett kevesebb épül meg a 2014-es szocsi téli olimpiára a nagyobb mértékű környezetvédelem miatt. A kétpályás vasútvonalat egyre csökkentik, míg a helyszínekre vezető főutak kétszer háromsávos helyett kétszer kétsávosak lesznek. A változásokra azért volt szükség, mert Oroszországot számos kritika érte, hogy a beruházások nagy kárt okoznak a természetnek. Vlagyimir Putyin miniszterelnök júliusban jelentette be, hogy az ötkarikás játékok bizonyos építkezéseit felülbírálják, hogy kevésbé károsítsák a környezetet.