2024. október 8., kedd

Lovas és az ajtófélfa

ASZTALITENISZ-EB – SZENTPÉTERVÁR

Már biztos, hogy a szentpétervári Európa-bajnokságon Vajdaságban született magyar ajkú nő nem szerez egyéni érmet, ugyanis Molnár Mónika után a zentai származású, de horvát színekben versenyző Boros Tamara is kiesett a 3. fordulóban. A női egyéni címvédője, a holland Li Jiao után a magyarországi Lovas Petra is visszalépett a versenyzéstől. A holland-kínai fáradtságra hivatkozott, s mivel keveset aludt az utóbbi hetekben, úgy döntött, nem áll asztalhoz sem egyéniben, sem párosban. Lovas Petra nagyon szeretett volna játszani, ám egy butaság miatt ezt nem tehette meg, ugyanis a magyar női válogatott harmadik számú játékosa, aki a tavalyi belgrádi és az idei Európa-bajnokság csapatversenye során mindössze egy (!) mérkőzést veszített, a hollandok elleni csapatdöntő után úgy vezette le a dühét, hogy belecsapott egy ajtófélfába, s az ütésnek az lett a következménye, hogy annyira bedagadt a keze, hogy számára véget ért a torna.

De kár volt megütni az ajtófélfát: Lovas Petra

Lovas „ütése” miatt Pergel Szandra sem indulhatott párosban, s mivel őt csak egyénire nevezte a magyar szövetség, így a Kecskemét játékosa az egész kontinensbajnokságon mindössze egy mérkőzést játszott, ugyanis a női egyéni 2. fordulójában 4:2-re veszített a cseh Strbikova ellen. Az egészben az a legszomorúbb, hogy Lovas és Pergel előtt nyitva állt az út az éremig, ugyanis nekik a 2. fordulóban a második kiemelt páros, a holland Li Jiao és az osztrák Liu Jia ellen kellett volna játszaniuk, de mivel a holland-kínai visszalépett, így játék nélkül jutottak a 32 közé. A nyolcaddöntőbe jutásért az észt Csicsjakova/Lindmae nem okozhatott volna gondot, s valószínű, hogy a nyolc közé is bejutott volna a magyar kettős, mivel a horvát Paović/Bakula alkotta duó nem tartozik a legyőzhetetlen párosok közé. Az elődöntőért a lengyel Xu/Partya és a Pavlovics/Xian (fehérorosz/francia) mérkőzésének győztese lett volna ez ellenfél...

A szerbiai versenyzők közül az Erdélyi Annamária és Fehér Gabriella alkotta páros tovább menetel, s már a 32 között van, csakúgy mint egyéniben Aleksandar Karakašević, aki a magyar Zombori Dávidot győzte le öt játszmában.

Eredmények, férfiak, egyéni, 2. forduló: Jevtović–Burgis (lett) 4:2, Karakašević–Lebesson (francia) 4:0, Grujić–Sibajev (orosz) 4:0, Pető–Gaćina (horvát) 4:1. A 3. forduló (32 közé jutás): Csen (osztrák)–Jevtović 4:1, Karakašević–Zombori (magyar) 4:1, Grujić–Presslmayer (osztrák) 4:0, Pető–Szmirnov (orosz) 0:4.

Páros, 3. forduló: Pető/Jevtović–Rubcov/Livencov (orosz) 3:2, Karakašević/Grujić–Tugwell/Asmussen (dán) 3:1.

Nők, egyéni, 3. forduló: Molnár–Stefanova (olasz) 0:4, Póta (magyar)–Creemers (holland) 4:0, Tóth (magyar)–He (török) 4:1, Li Bin (magyarországi)–Xian (francia) 1:4, Wang (olasz)–Boros (horvátországi) 4:2.

Páros, 3. forduló (16 közé jutás): Erdélyi/Fehér–Kaszabova/Remzi (bolgár) 3:0, Tóth/Póta (magyar)–Mirou/Mocruszov (görög/macedón) 3:0, Boros/Barthel (horvátországi/német)–Paskauskiene/Misikonite (litván) 3:1.