2024. október 8., kedd

Győzelmi kényszerben

LABDARÚGÁS, VB-SELEJTEZŐK – Majdnem negyedmillió euró a románok jegyeladási bevétele

Szombaton 24 mérkőzést rendeznek a 2010-es világbajnoki selejtezősorozat 3. fordulójában. A szerb, valamint a magyar válogatott is hazai pályán fogadja Litvániát, illetve Albániát. A Radomir Antić vezette szerb együttes az eddigi két mérkőzésén három pontot gyűjtött, s most a csoport első helyén álló Litvánia ellen kell nyernie, máskülönben már az elején igen távol kerül a dél-afrikai köztársasági vb-től. A litvánok óriási meglepetésre az első fordulóban Romániában nyertek, a második mérkőzésükön pedig Ausztriát győzték le, így két forduló után egyedül nekik van hat pontjuk. Úgy tűnik, Antić még nem találta meg a legjobb védelmet, mivel az első és a második találkozón is jelentős változások voltak a hátsó alakzatban, s a jelek szerint most az Ivanović, Vidić, Krstajić, Dragutinović kvartettnek szavaz majd bizalmat a szövetségi kapitány. A kapuban Vladimir Stojković helye biztosnak tűnik, még annak ellenére is, hogy a Sportingban legtöbbször csak a cserepadon kap helyet. A középpályán a Krasić, Stanković, Milijaš, Z. Tošić négyesre tippelünk, míg a csatársorban Žigić és Lazović pályára lépése tűnik a legkézenfekvőbb döntésnek, mivel az előbbi magasságával, az utóbbi pedig rámenősségével és harciasságával okozhat sok fejtörést a litvánoknak.

A 7. csoport rangadóját Konstancán rendezik meg, ahol Románia és Franciaország méri össze erejét. A két csapat az idei Európa-bajnokságon is egy csoportban volt, akkor egy botrányosan rossz, alacsony színvonalú mérkőzésen gól nélküli döntetlen született. A találkozót óriási érdeklődés előzi meg, amit az is bizonyít, hogy a mérkőzésre minden jegy elkelt, aminek a Román Labdarúgó-szövetségben (FRF) is nagyon örülnek, mivel a jegyeladásból az FRF 900000 új lejt, mintegy 236000 eurót tehet tisztán zsebre. A románok szövetségi kapitánya, Piţurca nem számíthat Nicoliţára, Rădoira, Codreára és Niculaere sem, akik sérültek, Ghionea pedig piros lapja miatt nem léphet pályára. A francia sportsajtó által állandóan kritizált Raymond Domenech helyzete valamivel könnyebb, mivel csak Diarrára nem számíthat.

Az 1. csoportban az egypontos Magyarország a négy pontot gyűjtött Albániát fogadja a Puskás Ferenc Stadionban. A legutóbbi hírek szerint a magyar válogatott sérültjeinek (Bodor Boldizsár, Huszti Szabolcs, Vadócz Krisztián) állapota tovább javult. Ezt Huszti Szabolcs is megerősítette, a Hannover játékosa kijelentette: mindenképpen szeretne pályára lépni a 19.30-kor kezdődő találkozón. Erwin Koeman megerősítette korábbi álláspontját, amely szerint hitelességét tenné kockára, ha most azt mondaná, megelégszik a döntetlennel.

Biztos vagyok abban, hogy nagyon nehéz mérkőzés vár ránk. Ellenfelünk Svédország és Málta ellen is megmutatta, hogy nagyon jó csapat, különösen a középpályás sora erős. Tudjuk, hogy szükséges a győzelem, de az albán futball nagyon sokat fejlődött, ezért biztos, hogy Arie Haan gárdája megnehezíti a dolgunkat. Csak a győzelem számít, hogy a mérkőzés után is legyen miről beszélni – jelentette ki a szövetségi kapitány, aki nem számíthat a két sárga lap miatt eltiltását töltő Gera Zoltánra.

Világbajnoki selejtezők, 1. csoport: Dánia–Málta, Magyarország–Albánia (19.30, Sport Tv 2), Svédország–Portugália.

A 2. csoport: Görögország–Moldova, Luxemburg–Izrael, Svájc–Lettország.

A 3. csoport: Lengyelország–Csehország, Szlovénia–Észak-Írország, San Marino–Szlovákia.

A 4. csoport: Wales–Liechtenstein, Németország–Oroszország (22 óra, Sport Tv 2 – felvételről), Finnország–Azerbajdzsán.

Az 5. csoport: Törökország–Bosznia-Hercegovina, Belgium–Örményország, Észtország–Spanyolország.

A 6. csoport: Anglia–Kazahsztán, Ukrajna–Horvátország.

A 7. csoport: Szerbia–Litvánia (20.15, SZRT 1), Feröer szigetek–Ausztria, Románia–Franciaország.

A 8. csoport: Grúzia–Ciprus, Bulgária–Olaszország.

A 9. csoport: Hollandia–Izland, Skócia–Norvégia.