2024. október 8., kedd

Tóth Kriszta: arany, ezüst, bronz

ASZTALITENISZ EURÓPA-BAJNOKSÁG – SZENTPÉTERVÁR

A magyar női válogatott tagjai végül igen szép eredménnyel fejezték be a 2008-as Európa-bajnokságot, melynek az oroszországi Szentpétervár adott otthont. A magyar női válogatott Hollandia mögött második lett a csapatversenyben, Tóth Krisztina egyéniben a dobogó harmadik fokára állhatott fel, arról pedig, hogy első hely is legyen, a Tóth/Póta Georgina páros gondoskodott, akik a tavalyi belgrádi Eb-n ezüst-, az idein pedig aranyérmet nyertek.

– Ami a párost illeti, éremre számítottam, de a legfényesebb medált megnyerni, az mindig nagyon nehéz. A nyolcaddöntőben volt egy nagyon nehéz meccs a cseh Strbikova/Vačenovska páros ellen, Kriszta és Gina végül 3:2-re nyertek, az utolsó játszma 11:9 volt. Aztán a negyed- és az elődöntő nagyon sima volt, hiszen mindkettőt 4:0-ra nyertük, aztán a döntő, melyben csak akkor hittem el biztosan, hogy nyertünk, amikor megnyertük az utolsó pontot. Kriszti az elején nem tudta felvenni a játék ritmusát, a lába és a fáradság miatt, de utána mindketten egyre jobban játszottak – mondta a Magyar Szónak Téglás Péter, a magyar női csapat szövetségi kapitánya.

Zavart-e valakit az, hogy az olasz színekben versenyző bolgár és kínai játékosnak egy magyar edző, Tóth Kriszti egykori páros társa, Bátorfi Csilla adta a tanácsokat?

– Nem, ez senkit nem zavart. Ez egy profi világ, ilyennel senki nem foglalkozik.

Tóth Kriszta egyéniben az elődöntőig jutott.

– Kriszti jól játszott, ám a horvát Paović elleni negyeddöntőben meghúzódott a lába, és a döntőbe jutásért vívott találkozón, az osztrák-kínai Liu Jia ellen az első két játszma után egy helyben állt és úgy játszott.

A legjobb női páros Európában: Tóth Krisztina és Póta Georgina

A női egyénit óriási meglepetésre a litván Ruta Paskauskiene nyerte meg, akinek ez az Európa-bajnokság előtt nem volt különösebben figyelemreméltó egyéni eredménye. Őt, aki a szeptemberi világranglistán a 90. helyen áll, legtöbben arról ismerték, hogy kiváló vegyes páros játékos, hiszen a szerb Aleksandar Karakaševićtyel az oldalán 2000-ben Brémában, 2005-ben Aarhusban és 2007-ben Belgrádban is aranyérmet nyert. Az idei kontinenstornán már nem volt vegyes páros szám, de úgy látszik, ez nem zavarta a 31 éves litván lányt, aki a negyeddöntőben szenzációs játékkal nyert Póta Georgina ellen, majd ugyanezt megismételte az elődöntőben az olasz-kínai Tan Monfardini, a döntőben pedig az osztrák-kínai Liu Jia ellen!

A férfi döntő a tavalyi ismétlése volt, s a pingpong kedvelők megállapíthatták, hogy ezen a téren semmi nem változott, ugyanis a német Timo Boll akkor is legyőzte a fehérorosz Vladimir Szamszonovot, s a vasárnapi fináléban is ez történt. A különbség csak annyi volt, hogy Boll egy éve 4:1-re, most pedig 4:2-re nyert. Az 1981. március 8-án született Boll csapatban, egyéniben és párosban is első lett, csakúgy, mint tavaly Belgrádban, vagyis mindhárom elsőségét megvédte.

Eredmények, férfiak, egyéni, 16 közé jutás: Ovtcharov (német)–Karakašević 4:1, Grujić–He (spanyol) 2:4. Negyeddöntő: Szamszonov (fehérorosz)–Csen (osztrák) 4:0, Gárdos (ausztriai)–Monteiro (portugál) 4:0, Schlager (osztrák)–Lundqvist (svéd) 4:1, Boll (német)–Maze (dán) 4:2. Elődöntő: Szamszonov–Gárdos 4:0, Boll–Schlager 4:0. Döntő: Boll–Szamszonov 4:2.

Páros, elődöntő: Boll/Süss (német)–Freitas/Apolonia (portugál) 4:0, Schlager/Kenn (osztrák/holland)–Svensson/Jon Persson 4:1. Döntő: Boll/Süss–Schlager/Keen 4:3.

Nők, egyéni, negyeddöntő: Trosneva (orosz)–Tan Monfardini (olasz) 1:4, Paskauskiene (litván)–Póta (magyar) 4:3, Tóth (magyar)–Paović (horvát) 4:2, Hu (török)–Liu Jia (osztrák) 2:4. Elődöntő: Paskauskiene–Tan Monfardini 4:2, Liu Jia–Tóth 4:2. Döntő: Liu Jia–Paskauskiene 2:4.

Páros, elődöntő: Tóth/Póta–Pavlovics/Fagyejeva (fehérorosz, orosz) 4:0 (5, 5, 3, 6), Xu/Partyka (lengyel)–Tan Monfardini/Stefanova (olasz) 3:4. Döntő: Tóth/Póta–Tan Monfardini/Stefanova 4:2.