2024. október 8., kedd

A szombati játék folytatása következik?

LABDARÚGÁS – VB-SELEJTEZŐKSzerbia Bécsben Ausztria, Magyarország pedig Ta’Qaliban Málta ellen lép pályára

A szombaton lejátszott 2010-es világbajnokság belgrádi és budapesti selejtezőmérkőzésén is hazai győzelem született, így a szerb és a magyar válogatott is biztató előjelekkel utazott el Ausztriába, valamint Máltára. A Radomir Antić vezette szerb csapat a hétvégén nagyon jól játszott, végre a védelem, a középpálya és a csatársor is a tőle elvártat nyújtotta. Sajnos a Litvánia elleni 3:0-ra megnyert találkozón Ivica Dragutinović megsérült, így helyette az Udinese védője, Aleksandar Luković utazott Bécsbe, akit, mint tegnap nyilatkozta, meglepte Antić csatasorba hívása, ám minden tőle telhetőt megtesz majd, hogy a szerb együttes minél jobb eredményt érjen el szerda este. Luković tavaly legtöbbször középső védőt játszott, az idén azonban inkább a védelem bal oldalán számítanak rá az olasz klubban. Antić nem titkolja, a csapat a három pontért utazik Bécsbe, s a szövetségi kapitány a felesleges szabálytalanságok elkövetésére hívta fel a figyelmet, mivel az osztrákok a legtöbbször egy rögzített szituáció után találtak az ellenfél kapujába.

Karel Brückner, a 68 éves cseh „varázsló” vajon ki tud-e valamit találni a jó formában levő szerb válogatott ellen?

Antić kihangsúlyozta, egy olyan mérkőzést vár, amelyen a szerb válogatott tagjai a litvánok elleni találkozó után, megint bebizonyítják, hogy még jobb játékra képesek, amelyre szükség is lesz, ha a csapat 2010-ben nem a televízión keresztül szeretné nézni a világbajnokság mérkőzéseit. Az osztrákokat az a Karel Brückner vezeti, aki nem is olyan régen még a cseh válogatott kispadján ült. A tapasztalt tréner szerint a csapatra igen nagy nyomás nehezedik, hiszen senki nem számított arra, hogy a franciák legyőzése után a Litvánia és a Feröer-szigetek elleni találkozókon az együttes összesen egy pontot szerez majd. Brückner nem számíthat Martin Harnikra, a brémai Werder játékosára, aki sérüléssel bajlódik. Az osztrákok egyik legjobb játékosa, Andreas Ivanschitz, aki a görög Panathinaikosz együttesét erősíti, ma ünnepli 25. születésnapját, ám a szerb labdarúgók, vezetők és a médiában megjelenő írások alapján a negyedszázados fiatalembernek nem sok öröme lesz majd a mérkőzés lefújásának pillanatában... A találkozó 20.30-kor kezdődik és az SZRTV 1-es csatornája élőben közvetít, a játékvezető pedig az angol Michael Riley lesz.

A magyar válogatott utoljára 2006. október 11-én járt Ta’Qaliban, ám akkor óriási meglepetésre 2:1 arányú vereséget szenvedett Máltától. A hazaiak akkor Schembri révén már a 14. percben megszerezték a vezetést, igaz öt perccel később Torghelle Sándor egyenlített, ám a második félidő elején Schembri megszerezte saját és csapata második gólját is, amire már nem érkezett magyar válasz. A holland Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitánya azt nyilatkozta, hogy csakúgy, mint az Albánia elleni 2:0-ra megnyert mérkőzésen, ma is a magyar válogatott az esélyes. Jó hír, hogy Gera Zoltán letöltötte büntetését, a rossz viszont az, hogy a szombati találkozón megsérült Hajnal Tamás, akinek a pályára lépése kérdéses. A 19.30-kor rendezendő mérkőzésen izlandi játékvezető dirigál majd, ugyanis a vezetőbíró az izlandi Johannes Valgeirsson lesz.

A mai program, 1. csoport: Málta–Magyarország (Sport2, 19.30) Portugália–Albánia. A 2. csoport: Lettország–Izrael, Görögország–Svájc, Luxemburg–Moldova. A 3. csoport: Szlovákia–Lengyelország, Csehország–Szlovénia, Lettország–Izrael. A 4. csoport: Németország–Wales, Oroszország–Finnország. A 5. csoport: Bosznia-Hercegovina–Örményország, Észtország–Törökország, Belgium–Spanyolország. A 6. csoport: Fehéroroszország–Anglia, Horvátország–Andorra. A 7. csoport: Ausztria–Szerbia (SZRTV 1, 20.30), Litvánia–Feröer-szigetek. A 8. csoport: Olaszország–Montenegró, Írország–Ciprus, Grúzia–Bulgária. A 9. csoport: Norvégia–Hollandia, Izland–Macedónia.