2024. október 8., kedd

Egyesek pihennek, mások szégyenkeznek

ASZTALITENISZFaragó Judit, a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) versenyigazgatójának nyilatkozata a Magyar Szónak

Amikor legutóbb Tóth Krisztinával beszélgettem, a magyar női válogatott első számú játékosával, aki a nemrég véget ért szentpétervári Európa-bajnokságon egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet nyert, a Bundesligában légióskodó játékos azt mondta, azért nem jön a belgrádi Pro-tour versenyre, mert nagyon sűrű a versenynaptár, s pihennie is kell. Csütörtök este óta köztudott, hogy október 22. és 26. között egyetlenegy válogatott sem szerepel majd a versenyen, ugyanis az idei szerbiai Pro-tour elmarad. Az ok egyszerű: a szervezőbizottságnak nem sikerült összegyűjtenie a mintegy 140000 eurót, amely fedte volna a versenyzők díjait és az Arena sportcsarnok bérlését is. Az asztaliteniszezők így a jövő héten pihenhetnek, mások, a szervezőbizottság – élén Momčilo Pešićtyel – pedig szégyenkezhetnek, mivel egyelőre még felbecsülhetetlent kárt okoztak a szerbiai asztalitenisznek. A szerbiai férfi és női asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitányai, Zoran Kalinić és Mellik Zoltán 35 játékost nevezhettek be a belgrádi versenyre, akiknek kiváló lehetőségük lett volna saját közönségük előtt világranglistás pontokat gyűjteni, ám, ahogy a torna, ez is elmarad.

Így néz ki a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) Pro-tour versenynaptára: a szerbiai és az indiai versenyt is törölték

A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) versenyigazgatója, a magyarországi Faragó Judit pénteken a következőket nyilatkozta a Magyar Szónak:

– Az ITTF részéről külön büntetésről nem beszélnék, hiszen elég büntetés az a a szerb szövetségnek, hogy mivel ők voltak a szervezők és az ő hibájuk miatt mondták le a versenyt, nekik kell kifizetniük a kártérítéseket. A tornára 38 ország nevezett be, s gondolom, a többségük már kifizette a repülőjegyet, lefoglalta a szállást, és ezeket a költségeket valakinek meg kell térítenie.

Az ITTF honlapján az indiai Pro-tour verseny is át van húzva.

– Igen, az is elmarad, de ott teljesen más gondok merültek fel. Mivel az indiai tornával egy időben volt az osztrák Pro-tour is, az előbbire nagyon kevesen jelentkeztek, s ezért kellett lemondani. Ebben az esetben azonban nem hat nappal a torna előtt tudták meg a szövetségek, hogy elmarad a verseny, hanem már egy hónappal a tervezett kezdési idő előtt jeleztük.

Szerbiában többen is hangoztatták, hogy a 2012-es világbajnokság rendezéséért október 1. óta már csak Németország és Szerbia van versenyben. A történtek után lát arra esélyt, hogy Szerbia pályázata nyerjen?

– Erről én nem tudok nyilatkozni, mivel ez nem az én tisztem. Az azonban biztos, hogy a szerb szövetségnek abból, hogy pár nappal a verseny előtt jelenti be, hogy nem tudja megszervezni a tornát, igen nagy hátránya származik majd. Az ITTF-ben tárgyalni fogunk erről az esetről is, és arról is, hogy a következő szerbiai Pro-tour versenyt az ITTF naptára szerint már márciusban meg kellene tartani. Hogy erre sor kerül-e, egyelőre nem tudni, hiszen ez után a mostani eset után kérdéses, hogy a szerb szövetség tud-e olyan garanciával szolgálni, amely biztosítja, hogy az októberi eset nem ismétlődik meg.

Faragó Judit, az ITTF versenyigazgatója: az előre kifizetett repülőjegyeket és a szállásfoglalást a szerb szövetségnek kell majd megtérítenie