2024. október 8., kedd

Madridban a himnusz alatt hátat fordítanak a pályának

LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA Drogba önéletrajzát tanulmányozza az angol szövetség – Pászkány nem fukarkodik a prémiummal

A Bajnokok Ligája 3. fordulójának második játéknapján több érdekes mérkőzés is szerepel a műsoron, melyek közül kiemelkedik a Chelsea–Roma és az Atlético Madrid–Liverpool találkozó. Az előbbi, a Roma formájából kiindulva, nem számít rangadónak, ugyanis az olaszok a hétvégén saját közönségük előtt súlyos, 4:0-s vereséget szenvedtek az Inter ellen. A rómaiak a BL-ben sem kezdtek jól, hiszen kikaptak a Kolozsvártól, utána azonban javítottak a Bordeaux ellen. A Chelsea a hétvégén bizonyította, hogy több, meghatározó játékosa (Petr Čech, Didier Drogba, Michael Ballack, Michael Essien, Ricardo Carvalho és a két Cole, Joe és Ashley) nélkül is képes megalázó vereséget mérni az ellenfelére: a londoniak szombaton idegenben 5:0-ra nyertek a Middlesbrough ellen, s a Romát is szeretnék nagyon megverni. Legalábbis erre enged következtetni Salomon Kalou nyilatkozata, aki a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón annyit mondott, hogy „a célunk az, hogy győzzünk, minél több góllal!”. A Chelsea-hez kapcsolódó hír még, hogy az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) hétfőn közölte, hogy részletesen átolvassa majd Didier Drogba azon kijelentését, mely szerint már bánja, hogy nem a Bajnokok Ligája májusi döntőjében nem ütötte meg a szerb Nemanja Vidićet.

Van miért imádkoznia Javier Aguirrenek, hiszen ha csapata ma veszít a Liverpool ellen, az elnök szavai szerint új munka után nézhet

Az elefántcsontparti támadót a játékvezető azért állította ki a moszkvai fináléban, mert pofon ütötte, jobban mondva próbálta pofon vágni a szerb védőt. A néhány nappal ezelőtt megjelentetett önéletrajzában Drogba azt írta, hogy nem érdemelte meg a piros lapot és már bánja, hogy nem ököllel ütötte meg a Manchester United védőjét. Az FA nem először kezd vizsgálódásba önéletrajz alapján, ugyanis nyolc évvel ezelőtt az MU csapatkapitánya, Roy Keane önéletrajzában az volt olvasható, hogy szándékosan okozott sérülést Alf-Inge Haalandnak, a Manchester Cty játékosának, aki térdszalag-szakadást szenvedett. Keane akkor öt mérkőzésre szóló eltiltást kapott, valamint 150.000 fontot kellett fizetnie.

Ami a csoport másik mérkőzését illeti, érdekes találkozó elé nézünk, hiszen a Bordeaux és a Kolozsvár is nyert a hétvégén, s mindketten erős ellenfelet győztek le. A franciák a forduló előtt még három ponttal előttük álló Toulouse ellen nyertek 2:1-re, a románok pedig az éllovas bukaresti Dinamót győzték le 1:0-ra.

Nagyon fontos mérkőzés ez számunkra. Eddig messze a várakozások felett teljesítettünk, és ha most nyernénk, vagy legalábbis pontot szereznénk, nagy lépést tehetnénk a továbbjutás felé - mondta Iuliu Muresan klubelnök. – A Bordeaux sokkal jobb csapat annál, mint amit eddig mutatott a Bajnokok Ligájában, és gondolom, a mostani találkozón mindent egy lapra tesz fel. Éppen ezért nagyon kiélezett küzdelemre számítok, de bízok abban, hogy meg tudjuk állítani őket, ahogy feltartóztattuk a Romát és a Chelsea-t is - tette hozzá a klubvezető. A kolozsvári csapatnál a Bordeaux újdonsült sztárjától, a Milantól kölcsönbe érkezett Gourcufftól tartanak a leginkább, aki a válogatott színeiben Románia ellen lőtt szépségdíjas gólt, s szombaton is betalált a Toulouse kapujába. A romániai csapat tagjainak motivációjával biztosan nem lesz gond, hiszen a Pászkány Árpád tulajdonában levő klub a csapat játékosainak, győzelem esetén fejenként 13 ezer eurós prémiumot ad.

Annak ellenére, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ideiglenesen felfüggesztette az Atlético Madridra egy hete kirótt büntetéseket, azaz a gárda szerdán mégis saját stadionjában játszhatja le a Liverpool elleni mérkőzését, a találkozón mégis lesznek furcsaságok, ugyanis a hazai szurkolók tiltakozóakcióra készülnek. A demonstráció során a találkozót felvezető BL-himnusz alatt a hívek hátat fordítanak majd a pályának. Ez nem ütközik az UEFA előírásaiba, amelynek megfigyelői minden esetleges kihágást árgus szemekkel fognak figyelni a Vicente Calderón Stadionban. Mivel az Atlético Madrid a spanyol bajnokságban nem remekel, így a klub elnöke, Enrique Cerezo a Real Madrid elleni 2:1-es vereség után kijelentette, ha a csapat nem nyer a Liverpool ellen, akkor Javier Aguirre edző felállhat a kispadról. A tréner bízhat a statisztikában, ugyanis a spanyol együttes a legutóbbi 14 kontinentális kupamérkőzése közül csupán kettőt veszített el, miközben 10-et megnyert. Nagy kérdés, hogy a csapatnak sikerül-e végre úgy játszania, ahogy azt a vezetők és a szurkolók elvárják, vagy a játékosok, csakúgy, mint a szurkolók a pályának, Aguirrenek „fordítanak hátat”, s akkor a tréner új munka után nézhet.

A mai program, A csoport: Bordeaux–Kolozsvár, Chelsea–Roma (B92, HRTV2 – 20.45). A sorrend: 1. Chelsea 4 (4:0), 2. Kolozsvár 4 (2:1), 3. Roma 3, 4. Bordeaux 0 pont.

B csoport: Panathinaikosz–Werder Bremen, Inter–Anorthoszisz Famaguszta. A sorrend: 1. Inter és Anorthoszisz Famaguszta 4-4, 3. Werder Bremen 2, 4. Panathinaikosz 0 pont.

C csoport: Sahtar Donyeck–Sporting, Basel–Barcelona. A sorrend: 1. Barcelona 6, 2. Sahtar Donyeck és Sporting 3:3 (3:3), 4. Basel 0 pont.

D csoport: Atlético Madrid–Liverpool (B92 – 1.15, Viasat6 – 20.45), PSV Eindhoven–Marseille. A sorrend: 1. Atlético Madrid 6 (5:1), 2. Liverpool 6 (5:2), 3. Marseille 0 (2:4), 4. PSV Eindhoven 0 (1:6) pont.

Valamennyi mérkőzés 20.45-kor kezdődik.