2024. október 8., kedd

Rómában futball-, Londonban gazdasági válság

LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA
Könnyen megtörténhet, hogy Fernando Torres a kispadról szemléli majd egykori csapata, az Atlético Madrid elleni mérkőzést

A Bajnokok Ligája negyedik fordulójának első játéknapján, ha a csapatok neveit nézzük, két rangadót rendeznek. Rómában a város nevét viselő együttes fogadja a Chelsea-t, Liverpoolban pedig a Rafa Benitez vezetett angolok az Atlético Madrid ellen lépnek pályára. A szakértők szerint a Chelsea-nek Rómában könnyebb dolga lesz, mint volt két héttel ezelőtt Londonban, mivel a rómaiak akkor főként a védekezésre helyezték a hangsúlyt, ma pedig muszáj lesz támadniuk, mivel az olasz közönség győzelmet vár a csapattól, amely az olasz bajnokságban mindössze a 17. helyen áll, s csak egy ponttal előzi meg a kieső helyen tanyázó Chievót és Bolognát. Hogy az angol klubnál sincs minden rendben, azt bizonyítja az is, hogy a gazdasági válság elérte a Chelsea labdarúgócsapatát is, amely 15 tehetségkutató szakemberét bocsátotta el, és több mint egymilliárd eurós adóssággal küzd. Eddig összesen 26-an keresték a jövő sztárjait világszerte a londoni csapat számára. A most munkanélkülivé vált szakemberek között az egyik legnevesebb a német világbajnok Rainer Bonhof, aki Németországban, Svájcban és Ausztriában kutatta a legtehetségesebb futballistákat. A Daily Mail című bulvárlap szerint szintén a válság hatása, hogy Roman Abramovics orosz klubtulajdonos megtiltotta a téli bevásárlást Luis Felipe Scolari vezetőedző számára. A lap úgy tudja, a Chelsea jelenlegi adóssága 1,1 milliárd euró, ebből 870 millió hitelből származik. A statisztika sem szól a londoniak mellett, hiszen a Chelsea eddig hétszer játszott Olaszországban, s csak egyszer nyert, igaz, ez pont legutóbb fordult elő, amikor a 2003/2004-es idényben 4:0-ra nyert a Lazio ellen.

Csatárgondokkal küzd a Kolozsvár a Bordeaux elleni hazai BL-mérkőzés előtt. A román bajnokcsapat a hétvégén 1:0-ra legyőzte a pontvadászat második helyén álló Unirea Urziceni gárdáját, de a mérkőzésen megsérült az erdélyiek brazil támadója, Didi, aki így kénytelen kihagyni a keddi BL-találkozót. Mivel Didi argentin csatártársa, Ruiz már hosszabb ideje szintén sérüléssel küzd, Maurizio Trombetta vezetőedző számára csak egy vérbeli támadó, az elefántcsontparti Yssouf Kone áll rendelkezésre. Igaz, a Rosenborgtól érkezett afrikai játékos egyre inkább formába lendül, az Urziceni elleni gólt is ő szerezte. Trombetta nem számíthat még Eugen Trica játékmesterre sem, akit kiállítottak a két héttel ezelőtti, 1:0-s hazai sikerrel végződött franciaországi találkozón.

A spanyol bajnokságban vezető, kirobbanó formában játszó Barcelona bebiztosíthatja első helyét a C csoportban. A katalán együttes az egyedüli gárda a 32 közül, amely a BL-ben százszázalékos, vagyis eddigi mindhárom meccsét megnyerte. Ma begyűjtheti negyedik győzelmét is, hiszen azt a Baselt fogadja, amelynek két héttel ezelőtt Svájcban öt gólt lőtt, s ezért nem is meglepő, hogy a fogadóirodák, ha valaki arra fogad, hogy három vagy annál több gól esik a meccsen, csak 1,3-szoros pénzt fizetnek.

Szintén eldőlhet a csoportelsőség kérdése a D csoportban, ahol a Liverpool fogadja az Atlético Madridot. Az angol együttes a hétvégén elveszítette veretlenségét a Premier League-ben, miután 2:1-re kikaptak a Tottenhamtől, az Atlético pedig 2:0-ra nyert a Mallorca ellen. Az előzetes hírek szerint a Liverpool színeiben pályára lép majd az Atléticótól vásárolt Fernando Torres, aki felépült a sérüléséből.

– Remélhetőleg teljesen rendben lesz, s leülhet a cserepadra, még jobb esetben pedig a kezdőcsapat tagjaként tudom bevetni őt – mondta Benitez.

A mai program, A csoport: Kolozsvár–Bordeaux, Roma–Chelsea (Viasat6 – 20.45). A sorrend: 1. Chelsea 7, 2. Kolozsvár 4, 3. Roma 3 (4:4), 4. Bordeaux 3 (2:7) pont.

B csoport: Anorthoszisz Famaguszta–Inter, Werder Bremen–Panathinaikosz. A sorrend: 1. Inter 7, 2. Anorthoszisz Famaguszta 4, 3. Werder Bremen 3, 4. Panathinaikosz 1.

C csoport: Sporting–Sahtar Donyeck, Barcelona–Basel. A sorrend: 1. Barcelona 9, 2. Sporting 6, 3. Sahtar Donyeck 3, 4. Basel 0 pont.

D csoport: Liverpool–Atlético Madrid (B92, HRTV2 – 20.45), Marseille–PSV Eindhoven. A sorrend: 1. Atlético Madrid 7 (6:2), 2. Liverpool 7 (6:3), 3. PSV Eindhoven 3, 4. Marseille 0 pont.

Valamennyi mérkőzés 20.45-kor kezdődik.