2024. október 8., kedd

Amikor a tűzoltó bíráskodik...

LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJAMourinho: Két hónap múlva karácsony – Scolari: „Agyonvertek” bennünket – Vučinić lassan vezet, erőset lő

Elég nagy baj az, ha egy mérkőzés után a figyelem középpontjában a játékvezető és az ő ténykedése található. A Bajnokok Ligája 4. fordulójában megrendezett Liverpool–Atlético Madrid találkozó végeztével mindenki egy tűzoltóról, a svéd Martin Hanssonról beszél, aki a rendes játékidő letelte után egy tizenegyessel megajándékozta az angol csapatot, amely így megőrizte veretlenségét. Pedig a játékvezető nem vezette rosszul a mérkőzést, s csak négy hibája volt. De ez a négy hiba abból állt, hogy háromszor, mikor büntetőt kellett volna ítélnie, akkor néma maradt a sípja, egyszer pedig, mikor a hosszabbítás perceiben Gerrard és Pernia a levegőben ütközött, szabadrúgást kellett volna ítélnie az Atlético Madrid javára, ő pedig a 11-espontra mutatott. A három meg nem ítélt büntetőből kettőt a vendégek, egyet pedig a hazaiak javára kellett volna befújnia, s ebből is látszik, hogy a spanyolokat igencsak megkárosították kedd este.

Kameruni és portugál játékos harca a labdáért az 1:1-gyel végződő Barcelona–Basel találkozón: Samuel Eto'o (jobbról) és Carlos Alvers

A partjelző, aki jelezte a nem létező 11-est, a mérkőzés után elismerte, hogy hibázott, ami akkor derült ki, mikor Pernie könnyes szemmel mondta az újságíróknak, hogy „a partjelző arra kért, bocsássak meg neki, mivel tudja, hogy volt alkalma jelezni, hogy nem volt büntető, de ő ezt mégsem tette meg”.
– Bezáratták a stadionunkat, eltiltották az edzőnket, nem létező 11-est ítéltek ellenünk, amellyel elvettük tőlünk a győzelmet, ám ennek ellenére nem tudnak bennünket padlóra küldeni. A 90+4. percig vezettünk, s akkor jött egy Martin Hansson, s mindent tönkretett. Mindenki láthatta, hogy Gerrard szó szerint nekem repült, s az ütközéstől esett el. Azt hiszem, hogy még a Liverpool csapatkapitánya is meglepődött a bírói ítéleten – mondta az argentin nemzetiségű Pernie. Az kicsit furcsa, hogy a hazaiak edzője, Rafa Benitez finoman fogalmazva is úgy tesz, mintha nem látta volna, hogy mi történt:
– Csalódottak vagyunk, mivel az utolsó másodpercekben értékesített 11-estől függött, hogy sikerül-e pontot mentenünk. Már a rendes játékidőben kellett volna, hogy egy büntetőt kapjunk, amikor Perea kézzel ért a labdához a 16-oson belül. Gerrard és Pernia ütközése után a bíró jogosan mutatott a 11-espontra. Nem értem azokat, akik azt mondják, hogy az Atlético Madridot megkárosította a játékvezető – nyilatkozta Benitez, aki elfelejtette megemlíteni azt a két büntetőt, amit a bíró, 1:0-s madridi vezetésnél nem ítélt meg a vendégeknek...
Az A csoportban a Chelsea meglepetésre igen simán veszített Rómában, ahol a város nevét viselő csapat legjobbja a montenegrói Mirko Vučinić volt, aki kétszer is betalált Čech kapujába. A mérkőzés után Scolari, a vendégek edzője bejelentette, hogy a veresége ellenére nem fog lemondani az általa szorgalmazott támadójátékról:
– Nem játszottunk jól, a legrosszabb pillanatokban hibáztunk, s a Roma ezt kíméletlenül megbüntette. A hazaiak legjobbjainak alkalmat adtunk a gólszerzésre, s ők ezzel éltek is, s hatvan perc alatt „agyonvertek” bennünket. Egy vereség miatt nem dől össze a világ, s emiatt nem fogok változtatni az elképzeléseimen – mondta Scolari, akinek azért is főhet a feje, mert a mérkőzés vége felé, Deco nem várta meg a bíró sípját, s idő előtt végezte el a szabadrúgást, amiért megkapta második sárga lapját. Erre a brazil,edző csak annyit mondott, „ha a Roma játékosa tett volna hasonlót, úgy gondolom, hogy a játékvezető nem állította volna ki. Vučinić első góljánál a labda nem kevesebb, mint 91 km/h-s sebességgel repült a Chelsea kapuja felé. Mikor ezt a montenegrói játékos megtudta a következőt nyilatkozta:
– Ilyen gyorsan még autót sem szoktam vezetni. Ez volt az első mérkőzés, amikor Tottival együtt játszottam a csatársorban, s nagyon meglepődtem, hogy ennyire jól sikerült.
Nem tudni, hogy a B csoportban mi számít nagyobb meglepetésnek: az Inter döntetlenje Cipruson, vagy a Panathinaikosz győzelme Brémában. Az olasz védők igen rossz napot fogtak ki, különösen jellemző ez az argentin Burdissóra. Az Inter edzője, José Mourinho, a sajtótájékoztatón hű maradt önmagához:
– Lazán játszottunk, semmi nyomás nem volt rajtunk, nem féltünk, s, ha valaki az említett módon focizik, az nagyon nehezen nyerhet. Az Inter ma hét gólt lőtt, s végül 3:3-at játszott, úgy, hogy Cambiasso gólját megsemmisítette a bíró. Nyernünk kellett volna, jobbak vagyunk az Anorthoszisznál. Szeretnék minél előbb hazamenni innen. Két hónap múlva karácsony lesz, mi pedig már kiosztottuk az ajándékainkat – fejezte be a portugál edző.
Bajnokok Ligája, 4. forduló, A csoport: Kolozsvár–Bordeaux 1:2 (Dani 9., ill. Gourcuff 6., Wendel 38.), Roma–Chelsea 3:1 (Panucci 34., Vučinić 48., 58., ill. Terry 75.).
A táblázat:
1. Chelsea 4 2 1 1 6:3 7
2. Roma 4 2 0 2 7:5 6
3. Bordeaux 4 2 0 2 4:8 6
4. Kolozsvár 4 1 1 2 3:4 4
A következő forduló (november 26-án): Bordeaux–Chelsea, Kolozsvár–Roma.
B csoport: Anorthoszisz Famaguszta–Inter 3:3 (Bardon 31., Panagi 45., Frouszosz 50., ill. Balotelli 13., Materazzi 44., Cruz 80.), Werder Bremen–Panathinaikosz 0:3 (Manciosz 58., Karagunisz 70., Ciolisz 83.).
A táblázat:
1. Inter 4 2 2 0 7:4 8
2. Anorthosz. 4 1 2 1 6:5 5
3. Panathina. 4 1 1 2 6:7 4
4. Werder 4 0 3 1 3:6 3
A következő forduló (november 26-án): Inter–Panathinaikosz, Anorthoszisz–Werder Bremen.
C csoport: Sporting–Sahtar Donyeck 1:0 (Derlei 73.), Barcelona–Basel 1:1 (Messi 62., ill. Derdiyok 82.).
A táblázat:
1. Barcelona 4 3 1 0 11:3 10
2. Sporting 4 3 0 1 5:3 9
3. Sahtar D. 4 1 0 3 3:5 3
4. Basel 4 0 1 3 2:10 1
A következő forduló (november 26-án): Sahtar Donyeck–Basel, Sporting–Barcelona.
D csoport: Liverpool–Atlético Madrid 1:1 (Gerrard 11-esből 90+3., ill. Maxi Rodríguez 37.), Marseille–PSV Eindhoven 3:0 (Kone 30., Niang 63., 71.).
A táblázat:
1. A. Madrid 4 2 2 0 7:3 8
2. Liverpool 4 2 2 0 7:4 8
3. Marseille 4 1 0 3 5:6 3
4. PSV E. 4 1 0 3 3:9 3
A következő forduló (november 26-án): Atlético Madrid–PSV Eindhoven, Liverpool–Marseille.