2024. október 8., kedd

Próbáljuk meg közösen

Lehet, hogy fejőnő vagy kurtizán...

... óvó néni vagy rendőrlány, hegesztő a traktorgyárban. Lehet, hogy kiváló dolgozó, szakácsnő vagy kőfaragó, egy varrógép kezelője, terrorista a munkahőse. A Republic együttes dalszövegéhez még ennyit írnék hozzá: lehet, hogy virágszerető családapa, színkitűnő sportoló, mindenevő nyugdíjas. A lista végtelen, s csak találgatni próbáltam, hogy vajon te, kedves Olvasó, ki lehetsz. Igaz, te sem tudsz rólam sokat, talán csak a nevemet, amit a cikk végén találsz. Ennek ellenére azt mondom, Te (ugye nem haragszol a tegezésért, amit azért alkalmazok, mert így szokás a sportkedvelők között) meg én fogjunk össze, mivel úgyis egyet szeretnénk, de ez nélküled majdhogynem kivitelezhetetlen.

Arra kérnélek, hogy ne csak olvasd a Magyar Szót, hanem írd is, mivel a vajdasági magyarság egyetlen magyar nyelvű napilapjáról van szó, amelyben Te, a családtagod, a szomszédod, a rokonod, az ismerősöd sporteredményének szeretnénk teret biztosítani, hiszen azt, hogy Adriano elkésett az edzésről, mert hajnalig mulatott, vagy azt, hogy Alonso jövőre melyik csapatnál nyomja majd tövig a gázpedált, és azt, hogy Manaudou, a szépséges francia úszólány miért hagyta ott edzőjét, elolvashatod az interneten, a teletexten, meghallgathatod a híradókban. A szabadkai Kovács Pisti vagy az adai Molnár Gizike eredményéről, amely minden bizonnyal messze elmarad a világcsúcstól, legyen szó bármilyen sportágról, viszont csakis a Magyar Szóból szerezhetsz tudomást. Ebben szeretném a segítségedet kérni, vagyis ha bármilyen sporthírt hallasz vagy fotót látsz, készítesz, esetleg egy mérkőzésről küldesz tudósítást, amely vajdasági magyar gyerekhez, felnőtthöz kapcsolódik – nem feledkezve el az öregfiúkról és -hölgyekről sem –, kérlek küldd el nekünk a sport@magyarszo.com e-mail címre vagy postán a Magyar Szó szerkesztősége, Posta utca 16., 24400 Zenta címre. Aki diktálni szeretne, az kedden, szerdán és csütörtökön 9 és 13 óra között jelentkezzen a 024/814-550-es telefonszámon, s Fleisz Tímea majd visszahívja. Még mielőtt nacionalizmussal vádolnának, szeretném, ha mindenki megértené, hogy ez a lap a vajdasági magyaroknak íródik, elsősorban ők olvassák, ezért nálunk ők szerepelnek az első helyen. Természetesen nem zárkózunk el megjelentetni a többségi nemzet eredményeit, sikereit sem, de a Magyar Szóban előnyt élvez a magyar ajkú fiatal, s nem az ábécérend a döntő. Hogy ez miért van és lesz így, arra csak egy példát hozok fel: amikor a budapesti korosztályos Európa-bajnokságon a temerini Pető Zsolt szenzációs játékának köszönhetően a szerbiai fiú válogatott bejutott a döntőbe, a másnapi belgrádi sportnapilap féloldalas fényképet közölt az asztaliteniszről szóló írás mellett. Azonban nem Pető Zsolt fotója jelent meg a cikk mellett, hanem egy belgrádi pingpongozóé, aki szintén csapattag volt, de csak fele annyi érdeme volt a döntőbe kerüléshez, mint a balkezes Petőnek.
Természetesen a jogot, hogy mi jelenik meg az újságban, továbbra is fenntartom, hiszen a felelősség az enyém, de ez a mondat nehogy elrettentsen most téged az írástól, aki valamelyik faluban, városban várod a holnapi Magyar Szó megjelenését, s bánkódsz, hogy az ő teke, foci, pingpong, birkózó, céllövő stb. csapatának eredménye biztosan nem jelenik meg a lapban. Motivációként szolgáljon az, hogy minden hónapban a legérdekesebb írást és a legjobb fotót egy hónapos ingyenes Magyar Szó-előfizetéssel jutalmazzuk. Az „akcióban” nemcsak magánszemélyek vehetnek részt, hanem sportklubok jelentkezését is várjuk, akár egy rövid beszámolóval az előző néhány hetes tevékenységükről, akár egy mérkőzésjelentésről. És ne feledjék a fényképeket sem elküldeni, ugyanis bizonyított tény, hogy ha a sportoldalon megjelenik egy fotó, amelyen 15 sportoló látható, abból az újságból legalább 15-tel többet adunk el...
Úgy látszik, nem voltam eléggé világos, ha Te, kedves olvasó még mindig itt ülsz és olvasod ezeket a sorokat, mivel én már befejeztem a mondanivalómat. Ennyit. Most rajtad a sor.