2024. október 8., kedd

„Amíg ilyen jók a gyerekek”

Mérlegeléssel kezdődött és Vojnák Sándor koordinálatlan pezsgőlocsolásával végződött a szombaton Zentán megrendezett selejtező birkózótorna, melyen az öt legsikeresebb II. ligás együttes vett részt. A pezsgőlocsolásból egyértelműen kiderül, hogy a Zenta Birkózóklub nyerte meg a tornát, s így egy év után ismét visszatérhet a legjobbak társaságába, vagyis a következő idényben már az I. ligában indulhat.

A torna zentai, könnyű győzelemmel kezdődött, s mivel az A csoportban csak két csapat, a vendéglátó együttes és a Mladenovac volt, így a Zenta 11 órára már be is biztosította a döntőben való szereplést. Ugyanis a csoport első helyezettje a fináléba jutott, a második helyezett pedig a harmadik helyért birkózhatott.

A másik csoportban igen érdekes és izgalmas mérkőzéseket láthatott a közönség, s különösen az első, a zombori Radnički és a belgrádi C. zvezda összecsapása sikeredett drámaira, hiszen a zomboriak 3:0-ra vezettek, ám a fővárosi csapatnak sikerült fordítania, ezzel a torna legnagyobb meglepetését szolgáltatta. Nem mellékesen pedig, mivel a tamáslaki Partizant is legyőzte, a Zenta elleni döntőben a feljutásért birkózhatott.

A döntő gyors zentai vezetéssel kezdődött, mivel a belgrádiaknak nem volt versenyzőjük a legkisebb súlycsoportban. Az előnyt Fehér Dávid duplázta meg, és habár a magyarkanizsaiaktól kölcsönkapott FűzérÁkos veszített, a zentaiak előnye nem sokkal később ismét két pont volt, mivel Báló Petar ellenfele másodpercek alatt feladta a mérkőzést. Ekkor már csak egy győzelem kellett az I. ligába jutáshoz, amit az egész tornán remekül birkózó, szintén magyarkanizsai Molnár Endre valósított meg.

A cél teljesítve, sikerült a feljutás: Zörgő László, a Zenta Birkózóklub edzője

Az ő győzelme után vastaps köszöntötte a zentai csapatot és Zörgő László edzőt is, aki talán nem is emlékszik rá, de a nap folyamán végre először nyugodtan dőlt neki a szék támlájának, s élvezhette a pillanatot, az ünneplést, amely neki és a tanítványainak szólt. Hogy a belgrádi csapat kedve teljesen elmenjen a birkózástól, arról Hangya Róbert gondoskodott, aki okosan birkózva nyert Kovačević ellen.

Számítottunk rá és nagyon bíztunk a sikerben, de mindenki tudja, hogy semmit nem szabad és nem is lehet előre elkönyvelni, így a győzelmet sem. Tudtam, ha a csapatom tagjai hozzák a formájukat, akkor sikerülhet a cél teljesítése, vagyis a feljutás az I. ligába – nyilatkozta Zörgő László, a zentaiak edzője.

A zentaiak közül mindenki a zombori együttestől tartott, s úgy tűnt, örültek, hogy a belgrádi C. zvezda jutott a döntőbe.

– A fővárosiak elleni mérkőzés talán egy picit könnyebb volt, mint ami a zombori Radnički ellen lett volna. Persze ezt nem lehet bizonyítani, de így utólag belegondolva, azt hiszem, valamivel jobban jártunk, hogy a C. zvezda ellen kellett kivívnunk az I. ligába jutást. Persze megjegyezném, hogy a belgrádi csapat ellen sem volt olyan nagyon könnyű, hiszen 84 kg-ig egész nyílt volt a mérkőzés.

Arra a kérdésre, hogy meddig lehet nap mint nap edzést tartani, s nem mellékesen ilyen kiváló eredményeket elérni, úgy, hogy soha nem volt hivatalosan bejelentve trénerként, magyarán volontőrként edzősködni, a válasz az volt, hogy: „amíg ilyen jók a gyerekek”. Zörgő szerénysége tehát nem ismer határokat, hiszen a gyerekek nem véletlenül ilyen jók. Nem szabad azt hinni, hogy a zentai birkózóklubba betérők 80 százaléka tehetségesebb a többi vajdasági, szerbiai fiatalnál. Zörgő munkája miatt lesz belőlük valaki, érnek el szép eredményeket. Vagyis Zörgő élete végéig ingyen fog edzéseket tartani, mivel pont ő a garancia arra, hogy a gyerekek jók lesznek. Az egész mesében az a szomorú, hogy a Zentai Sportszövetségben két egykori birkózó is szerepel a fizetési listán (Szabó Palóc Nándor és Kopasz Károly), ám a Zenta Birkózóklubnak továbbra sincs fizetett edzője. Kedves nemrég kinevezett városvezetőség, Önök szerint ez rendben van? Száz napjuk volt, hogy tegyenek valamit, hogy lépjenek ez ügyben, de egyelőre semmilyen előrelépés nem történt. A polgármester már értékelte a saját, száz nap alatt elvégzett munkáját, jó lenne, ha a sportért felelős személyek is megtennék ugyanezt. Én nem kívánok nekik osztályzatot adni, inkább csak elmesélném, hogy az adai középiskolában nem volt olyan diák, aki ne tudta volna, ki az a Matović Iván tanár. Szigoráról, forradalmi és szokatlan ötleteiről gyorsan elhíresült: volt, aki kedvelte, s volt, aki – mondjuk úgy – kevésbé szerette. Matović volt az a tanár, aki nem egytől ötig osztályzott, mivel aki valamit tudott, valamit csinált, próbálkozott, az nála egyest kapott. Aki pedig semmit, az nullást...

A verseny legunszimpatikusabb versenyzője címet egyértelműen a C. zvezda versenyzője, Kovačević érdemelte ki, aki pökhendi magatartásával, a közönség kigúnyolásával és az ellenfél idegesítésével elérte, hogy a zentai nézők a Hangya elleni vesztes meccse után huhogjanak, pont úgy, mint ahogy azt hallani lehet(ett) a labdarúgó-mérkőzéseken, mikor egy színes bőrű játékos lépett pályára. Nem szokásom, de a közönség mentségére annyit felhoznék, hogy a zentai nézők mindig is a legkulturáltabbak voltak, minden sportágban, s most az olvasókon a sor, hogy szabadra engedjék a fantáziájukat, s próbálják elképzelni, mit művelhetett a belgrádi versenyző, ha már a békés Tisza-partiak így reagáltak...

Visszatérve a Zentához: szombaton megnyerte a feljutásért vívott „csatát”, a „háború” azonban csak ezután következik, ugyanis az I. ligába nem elég bejutni, bent is kell maradni. S ehhez erősítésekre is szükség van, ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy a zentai sikerből oroszlánrészt vállalt a két magyarkanizsai, Molnár és Fűzér, valamint a zentai, de a nagybecskereki Proletert erősítő Báló Petar. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a legnagyobb súlycsoportban a Zentának (egyelőre) nincs olyan embere, aki megfelelő ellenállást tanúsíthatna az I. ligás klub versenyzőivel szemben, akkor egyértelművé válik, hogy akad még tennivaló a klubban.

Eredmények, A csoport: Zenta–Mladenovac 6:1

Részeredmények, 55 kg: Nemes–Stepalović 1:0. 60 kg: Fehér–Papić 1:0. 66 kg: Fűzér–Mićić 1:0. 74 kg: Báló Petar–Pitulić 1:0. 84 kg: Molnár Endre–Ćosić 1:0. 96 kg: Hangya–Lazarević 1:0. 120 kg: Báló Igor–Pitulić 0:1.

B csoport: C. zvezda (Belgrád)–Radnički (Zombor) 4:3

Részeredmények, 55 kg: Ninoslav Štefanek 0:1. 60 kg: Tomić–Mario Štefanek 0:1. 66 kg: Desić–Marić 0:1. 74 kg: Dukić–Gavrić 1:0. 84 kg: Marković–Lipajić 1:0. 96 kg: Kovačević–Rukman 1:0. 120 kg: Žilić–Jurković 1:0.

Partizan (Tamáslaka)–Radnički 1:6

Részeredmények, 55 kg: Marković–Mentor 1:0. 60 kg: Bajkić–Mario Štefanek 0:1. 66 kg: Mišić–Marić 0:1. 74 kg: Apostolov–Gavrić 0:1. 84 kg: Mišić–Lipajić 0:1. 96 kg: Jovalov–Memišević 0:1. 120 kg: Jurković 0:1.

C. zvezda–Partizan 4:3. A csoport végeredménye: 1. C. zvezda 4, 2. Radnički 2, 3. Partizan 0 pont.

A 3. helyért: Mladenovac–Radnički 2:5

Részeredmények, 55 kg: Stepalović–Ninoslav Štefanek 1:0. 60 kg: Papić–Mario Štefanek 0:1. 66 kg: Idrizović–Marić 0:1. 74 kg: Pitulić–Gavrić 1:0. 84 kg: Ćosić–Lipajić 0:1. 96 kg: Lazarević–Rukman 0:1. 120 kg: Pitulić–Jurković 0:1.

Döntő: Zenta–C. zvezda 5:2

Részeredmények, 55 kg: Nemes 1:0. 60 kg: Fehér–Tomić 1:0. 66 kg: Fűzér–Dešić 0:1. 74 kg: Báló Petar–Dukić 1:0. 84 kg: Molnár E.–Marković 1:0. 96 kg: Hangya–Kovačević 1:0. 120 kg: Báló Igor–Žilić 0:1.

A selejtező torna győztese, a Zenta csapata
A zentai Báló Petar (pirosban) ellen senkinek nem volt esélye