2024. október 7., hétfő

Fogadni kellett volna a brazilokra…

XXI. FÉRFI KÉZILABDA-VB – HORVÁTORSZÁG

Pénteken szünnap lesz a Horvátországban zajló kézilabda-világbajnokságon, s a küzdelmek szombaton a középdöntős csoportokkal folytatódnak, két helyszínen: Zágrábban és Zadarban. Jó hír a magyar szurkolóknak, hogy a szerdai játéknap után az együttes biztosította a továbbjutását az A csoportból, s a magyar csapat vitt pontjainak a száma a mai mérkőzéseken dől el. A szerb együttes is minden bizonnyal bejut a középdöntőbe, egy esetben nem: ha a brazilok legyőzik Egyiptomot, Szerbia nyer Szaúd-Arábia ellen, a Norvégia–Dánia találkozó pedig döntetlennel ér véget. Ebben az esetben ugyanis Dánia 9, Norvégia 7, Brazília és Szerbia 6 ponttal állna, s mivel a brazilok nyertek a szerbek ellen, így ők jutnának tovább. Nagyon reméljük, hogy ez csak egy (rém)történet forgatókönyve, s nem ez történik majd...


Nikola Eklemović, a magyar válogatott irányítója

A szerb csapat szerda este remek játékkel legyőzte Norvégiát, köszönve a jó védekezésnek és Marko Vujin kiváló teljesítményének, aki a 27 szerb gólból 9-et lőtt, amiből 8-at a második félidőben! Rossz hír Jovica Cvetković számára (aki már bejelentette, hogy egyes szerb újságírók inkorrekt tudósítása miatt a világbajnokság után lemond a szövetségi kapitányi posztról), hogy Danijel Anđelković izomsérülést szenvedett, s az is, hogy, ha a csapat továbbjut, akkor Zadarban nem sok szerb szurkoló buzdítja majd az együttest, ugyanis a helyi Tornado szurkolói csoport vezetője, Jure Knežević nyilvánosan kijelentette, hogy a szerb drukkereket nem szívesen látják a városban. A szerb válogatott érkezését és öt napos ott tartózkodását a szurkolók vezetője nem kommentálta. Érdekesség, hogy a horvát belügyi szervek egyelőre nem reagáltak Kneževićnek a szerb szurkolók ellen irányuló fenyegetésére. Zadarban biztosan más lesz a helyzet, mint Porečen, ahol a horvátok megtapsolták a szerb gólokat és még szurkoltak is nekik. A Partizan kosárlabdázóit nemrég mindeféle tárggyal dobálták meg az isztriai városban, rasszista bekiabálásokkal sértegették őket, persze ez fordítva is igaz, hiszen amikor a zadari csapat érkezik Belgrádba, akkor ugyanilyen fogadtatásban részesül. Ami a szerb válogatottat illeti, rájuk akár még pozitív hatással is lehet ez az ellenük irányuló ellenszenv, ugyanis ők akkor képesek a legjobb teljesítményt nyújtani, amikor azt a legkévésbé várják tőlük. A Norvégia elleni meccs előtt biztossá vált, hogy sérülés miatt Ivan Nikčevićre ezen a világbajnokságon már nem számíthat a szövetségi kapitány, a meccs előtt egy nappal pedig Dragićević hagyta el a válogatottat, mivel az első három mérkőzésen egyetlen egy perc játéklehetőséget sem kapott. Más csapat ilyenkor összeomlik, de nem úgy a szerbek, akik összeszedték magukat, s egy góllal nyertek Norvégia ellen. Ugyanez történt a pekingi olimpián, amikor a szerb férfi vízilabda-válogatott két tagja, Šapić és Šefik a Montenegró elleni bronzmérkőzés előtt összeverekedtek, ám másnap a szerb együttes a maximumot nyújtotta, s simán szerezte meg a harmadik helyet.
Ha a szerb csapat olyan jól tud játszani, mint az Európa-bajnok Dánia, vagy a szintén erős Norvégia ellen, akkor vajon mi történhetett Brazília ellen. Az biztos, hogy a fiúk lebecsülték az ellenfelet, de amikor látták, hogy nagy a baj, akkor még mindig nem volt késő, azonban mégsem sikerült se nyerni, de még egyenlíteni se. Van egy másik változat is: a fogadóirodákban aki egy eurót tett fel a brazilok győzelmére, az tizennyolcat kapott érte. Ha mondjuk valaki 1000 eurót fizetett be a dél-amerikaiaik győzelmére az 18 000 eurót zsebelhetett be. Ezek persze csak találgatások, s tőlem távol álljon – még, ha gazdasági válság is van – hogy azt sugalljam bárkinek is, hogy néhányan jó pénzt kerestek a szerb együttes veresége miatt.
* * *
A szurkolói buszon ülve egy francia csoportra lettem figyelmes. Egyikük már jócskán ittas állapotban volt, francia nótákat énekelt, de ez nem volt annyira különös. Az azonban már inkább, hogy az arcán a magyar zászló volt kifestve, mindkét orcájára. Próbáltam vele kommunikálni, de nem ment. Én nem tudtam franciául énekelni, magyarul se, de ez őt kevésbé zavarta, ő meg semmilyen más nyelven nem értett. Aztán egy barátja odajött segíteni, ő beszélt angolul.
• Franciák vagytok?
– Ja, azok és remélem megnyerjük a világbajnokságot.
• Tusz róla, hogy a barátod arcán a magyar lobogó látható...
– Ez igaz, de nem a magyaroknak szurkolunk, csak elfogyott a kék festék, az üzletekben meg nem kaptunk, ezért vettünk zöldet, így a kék-fehér-piros zászlóból piros-fehér-zöld lett...
Eredmények, 4. forduló, A csoport: Ausztrália–Románia 20:40, Magyarország–Argentína 31:20, Szlovákia–Franciaország 26:35. B csoport: Kuba–Dél-Korea 26:31, Svédország–Kuvait 30:19, Horvátország–Spanyolország 32:22. C csoport: Algéria–Oroszország 28:29, Macedónia–Németország 23:33, Lengyelország–Tunézia 31:27. D csoport: Szaúd-Arábia–Brazília 24:26, Norvégia–Szerbia 26:27, Dánia–Egyiptom 26:17.