2024. október 7., hétfő

Az apró koreaiak nem tudták átlőni a magyar Nagy falat

XXI. FÉRFI KÉZILABDA VB – HORVÁTORSZÁG Puljezević a Magyar Szónak: csütörtökön játszok utoljára a válogatottban – Fogadás helyett a pravoszláv templomba

Munkatársunk helyszíni tudósítása

A zágrábi Arenában kevés néző előtt, nagyon nehéz, szinte hihetetlen győzelmet aratott a magyar válogatott Dél-Korea ellen a Horvátországban zajló XXI. Férfi kézilabda-vb középdöntőjének utolsó mérkőzésén.

Az első félidőben a magyar újságírók és szurkolók mindössze kétszer mosolyoghattak: először mikor Gál Gyula odaszólt a többieknek, hogy ezek őrült gyorsak, mindenhová odaérnek, a második pedig mikor időkérésnél a lányok feneküket a nézők felé mutatva készültek a pár másodperces táncukat bemutatni, ám a zene nem akar megszólalni, ők pedig maradtak a dülleszkedős formációban…

A magyar csapat meghatározó játékosai: Nenad Puljezević és Gál Gyula
A magyar csapat a 7. percben vezetett utoljára, aztán a második félidő 54. percéig az ázsiaiaknál volt az előny, akkor azonban Iváncsik Tamás Magyarországot jutatta előnyhöz (25:24), majd az egyenlítés után jött Császár (26:25). Sajnos ezután két koreai gól következett (26:27), majd az 59. percben Császár egyenlített. Utána Puljezević védett, majd Nagy Laci hetest harcolt ki, amit Császár gólra váltott (28:27). A végén sikerült kivédekezni a koreaiak támadását, s habár az első félidőben több lövést is sáncoló Nagy Laci a dudaszó pillanatában még betalált az üres kapuba, a gólt nem adták meg.A mérkőzés legjobbja: Császár Gábor

Az egyetlen dél-koreai szurkoló

Jelenet a Magyarország-Dél-Korea mérkőzésről


A mérkőzés után a találkozó egyik legjobbja, a kiváló kézilabdakapus, a szerb származású, 36 éves Nenad Puljezević először a Magyar Szónak mondta meg hivatalosan, hogy csütörtökön, a világbajnokság helyosztóján játssza utolsó mérkőzését a magyar válogatottban. A Pick Szegedet még egy évig biztosan erősíteni fogja, hiszen még egy éves szerződése van a magyarországi klubbal.

- Nagyon nehéz a dél-koreaiak ellen játszani, hiszen olyan kézilabdát játszanak, melynek semmi köze az európaihoz. Ezért nem is kell csodálkozni, hogy a horvátok és a franciák is szenvedtek ellenük. Kívülről úgy tűnhet, hogy gyenge lövésekből kaptam gólt, de a koreaiak ütemtelenül dobják el a labdákat, majdhogynem kiszámíthatatlanok – mondta Puljezević.

A szerb válogatott, a várakozásoknak és a játékosaik által tett fogadalmaknak megfelelően, legyőzte Macedóniát. Ahogy azt már láthattuk a macedónoktól, az első félidőben kiválóan játszottak Lazarovék, ám utána elfáradtak, s mivel a kispadjukon nincsenek olyan játékosok, akik megfelelően tudnák pótolni a legjobbakat, a szerb válogatott a második félidei játékának köszönhetően négygólos győzelmet aratott.

A szerb válogatottban, melynek Zadarban ez volt, egy vereség és egy döntetlen után, az első győzelme, Momir Ilić volt a legeredményesebb kilenc góllal, míg a macedónok közül Kiril Lazarov volt a legjobb, aki hétszer volt eredményes. Jovica Cvetković csapata így öt ponttal fejezte be a középdöntős csoportot, s lapzártakor még nem lehetett tudni, hogy a csütörtöki, zágrábi helyosztón az 5., a 7. vagy a 9. helyért játszik majd.

A szerb válogatott tagjai nem mentek el hétfőn a zadari polgármester fogadására, így fejezve ki elégedetlenségüket annak, hogy a várost vezető Živko Kolega a főtérről levetette az összes válogatott lobogóját, mert az embereket zavarta a szerb zászló. A fogadás helyett a szerb játékosok a pravoszláv templomba mentek.

* * *
Tegnap délelőtt, habár háromszáz méteres sor alakult ki az Arena jegypénztára előtt, már nem lehetett belépőt kapni a keddi mérkőzésekre, s az elődöntőre is elfogytak a jegyek, a döntőre pedig már a világbajnokság kezdetekor, vagyis január 16-án se lehetett belépőt venni. A feketepiacon azonban még a fináléra is van jegy, igaz, igencsak borsos áron: a 700 kuna (95 euró) helyett a jegytulajdonosok 2500 kunát (345 euró) kérnek.
* * *
Szombat este a Zágráb főterén, a Jelačić téren felállított szurkolói sátorban két fiatalember megpróbálta meggyújtani a szerb zászlót, ám a biztonsági emberek megakadályozták őket, ugyanis mindkettőjüket, zászlóstul együtt kihajították a sátorból. A két fiú a főtéren is folytatni szerette volna a gyújtogatást, de ott meg a rendőrök vették észre, hogy mire készülnek, s azonnal letartóztatták őket. T. K. (32) vérében 0,94, M. C. (23) vérében pedig 1,99 ezrelék alkoholt mutattak ki. Mind a két fiatal ellen bűnvádi feljelentést tettek.
Eredmények, A csoport, 5. forduló: Magyarország–Dél-Korea 28:27 (11:14).
B csoport: Szerbia–Macedónia 32:28 (15:16).