2024. október 7., hétfő

Zágrábban a kézilabda lett a trendi

XXI. FÉRFI KÉZILABDA VB – HORVÁTORSZÁG A csoda neve: Lengyelország – nulla ponttal a középdöntőbe, hat ponttal az elődöntőbe

Munkatársunk helyszíni tudósítása

Amikor január 23-án Eszék után megérkeztem a horvát fővárosba, Zágrábba (ahol már nem tudják, mi az, hogy Yugo, mivel eddig egyetlen eggyel se találkoztam) az iskolák udvarában a gyerekek fociztak. A legtöbb balkáni országban így van ez, amin nem kell meglepődni, hiszen letesznek négy kabátot, azok a kapufák, szereznek egy labdát, és már kezdődhet a mérkőzés. Tegnap azonban nagy változásra lettem figyelmes: két iskola mellett haladtam el a zágrábi Arenáig, ahol a magyar együttes 11 és 12 között edzett, ám a gyerekek nem fociztak, hanem kézilabdáztak! A felnőttek pedig kézilabda meccsekre járnak, igaz, közbe elmennek bevásárolni a sportcsarnok melletti üzletközpontba, de a kézilabda a fontosabb, a mérkőzéseken meg kell mutatnia magát az embernek, kiabálnia kell, meg énekelnie a Prljavo kazalište és a Novi Fosili dalokat. Trendi lett a kézilabda, de már nem sokáig, ugyanis vasárnap véget ér a XXI. világbajnokság.


Magyar örömtánc Dél-Korea legyőzése után

A magyar és a szerb csapat számára ma fejeződik a vb: Hajdu János kiválasztottjai a címvédő Németország ellen lépnek pályára az ötödik helyért, Jovica Cvetković együttese pedig a 7. helyért játszik Svédországgal. A magyar csapatnak nagy jelentősége van a helyosztónak, ugyanis az 5. helyért állami támogatás jár a kézilabda szövetségnek, s így talán érthető, hogy a macedóniai női Eb-re miért kellett Görbicznek és Pálingernek is utaznia… Érdekes, hogy a német és a szerb szövetségi kapitány, vagyis Heiner Brand és Cvetković is azt nyilatkozták, hogy csapatuk már túlteljesítette a célt. Cvetkovićnak gondjai vannak a felállítás körül, ugyanis Ivan Nikčević és Danijel Anđelković már korábban megsérültek, s visszatértek Belgrádba, s Mladen Bojinović is sérüléssel bajlódik. A II. középdöntős csoportban igazi csoda történt, hiszen a lengyelek nulla ponttal kezdték meg a szereplésüket Zadarban, s miután mindhárom ellenfelüket (Dánia, Norvégia, Szerbia) legyőzték, így bejutottak az elődöntőbe, ahol Horvátország lesz az ellenfelük. Az utolsó másodpercekben a norvégoknál volt a labda, akik kapus helyett mezőnyjátékost küldtek be, ám mivel elveszítették a labdát, az utolsó másodpercben a lengyel Artur Siodmiak a saját térfeléről lőtt az üres kapuba! Nem sok kellett, hogy Németország legyen az elődöntős, ugyanis, ha a norvég-lengyel döntetlennel ér véget, akkor négy csapatnak (lengyel, szerb, német, norvég) lett volna öt pontja, s ebben az esetben a német válogatott jutott volna a négy közé. A német sporttelevízió kommentátora három másodperccel a vége előtt felkiáltott: Norvégia és Lengyelország is kiesett, Németország az elődöntőben! Aztán bocsánatot kért, kicsit korai volt az öröm…

* * *
Mint arról már írtam, a magyar-horvát mérkőzés előtt Császár Gábor labdáját csak nagy nehezen sikerült visszaszerezni a kapu mögött helyet foglaló tolószékes egyéntől. Kiderült, hogy a mozgássérülteknek nem is ott lett volna a helyük, mivel a zágrábi Arenát már úgy tervezték és építették, hogy a tolószékeseknek legyen külön szektoruk. Azonban a mérkőzés napján kiderült, hogy a kapzsi szervezők azokat a helyeket is jó pénzért eladták… Persze ezúttal nem történhetett meg az, amiből december végén nagy botrány kerekedett: az Arena hivatalos megnyitóján, a Prljavo kazalište koncerten a biztonsági őrök nem engedtek be egy tolószékes lányt a sportcsarnokba: a mozgássérültek élőben nézhették meg a meccset, igaz, nem a számukra fenntartott helyen.

* * *
Nem panaszkodhatnak a televíziós társaságok, ugyanis Horvátországban a Macedónia–Norvégia mérkőzést félmillióan, a Németország–Szerbia találkozót 730 000-en, a szombat esti Horvátország–Magyarország összecsapást pedig másfél millióan nézték a horvát RTL-en. A világbajnokságot különben 140 országban közvetítik, 17 kamera segítségével, s először fordult elő, hogy a játékosokat szállító buszban és az öltözőben is helyeztek el kamerákat.
I. középdöntős csoport (Zágráb) kedd esti mérkőzésén: Horvátország-Franciaország 22:19.
A táblázat:
1. Horváto. 5 5 0 0 137:118 10
2. Franciao. 5 4 0 1 139:112 8
3. Magyaro. 5 2 1 2 127:135 5
4. Svédo. 5 2 0 3 135:140 4
5. Szlovákia 5 1 1 3 124:137 3
6. Dél-Korea 5 0 0 5 119:139 0
II. középdöntős csoport (Zadar) kedd esti mérkőzésén
: Lengyelország–Norvégia 31:30.
A táblázat:
1. Dánia 5 4 0 1 156:145 8
2. Lengyelo. 5 3 0 2 150:141 6
3. Németo. 5 2 1 2 147:133 5
4. Szerbia 5 2 1 2 153:161 5
5. Norvégia 5 2 0 3 138:141 4
6. Macedónia 5 1 0 4 132:155 2
Az elődöntő párosítása (pénteken)
: Franciaország-Dánia, Horvátország-Lengyelország.