2024. október 7., hétfő

A homokbányától az olimpiai dobogóig

KÉZILABDA

A Zentai Sportszövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet ma 18 órai kezdettel a sportszövetség székházában (Zenta, Adai út 7., az egykori Hadseregotthon) bemutatja Gulyás László A homokbányától az olimpiai dobogóig (A magyar kézilabdasport története) című sporttörténeti könyvét. Az est vendége a szerző, Gulyás László és Ballai Attila, a Magyar Nemzet sportrovatának vezetője, aki a magyar férfi kézilabda-válogatott sajtófelelőse is.

A kötet szerzője Gulyás László, a Magyar Televízió zentai származású népszerű kommentátora, aki az utóbbi negyven esztendő során a legtöbb világ- és Európa-bajnokságról közvetített, illetve tudósított a magyar sajtóban, a rádióban és a televízióban. A könyv amellett, hogy részletesen dolgozza fel a sportág magyarországi történetét – ahogy a címe is elárulja: A homokbányától az olimpiai dobogóig –, sajátos, szubjektív szemmel figyeli a szakembereket, játékosokat, és egyedülálló történeteket mesél el a sportág életéből. A sporttörténeti mű a tavaly 75 éves szövetség valamennyi élő elnökét, főtitkárát megszólaltatja, ugyanakkor a nemzetközi kluberedményekről és a bajnokságokról is beszámol. A kötetet kiegészítő elektronikus kiadványban – Éliás Gábor munkája nyomán – letölthető a magyar kézilabda szinte valamennyi adata. A kiadvány 2008-ban az Infoprint Kiadó gondozásában jelent meg.

Ha kíváncsiak, hogyan került Gulyás László közeli kapcsolatba a kézilabdával, vagy arra, hogy az 1950-ben született szerző miként vélekedik Skaliczky Lászlóról, a magyar férfi kézilabda-válogatott egykori szövetségi kapitányáról, valamint Hajdu Jánosról, a jelenlegi kapitányról, vagy ha azt szeretné tudni, a magyar férfiválogatott sajtófőnökének mi a véleménye a nemrég Horvátországban véget ért világbajnokságról, akkor jöjjön el a könyvbemutatóra, melyre a szervezők mindenkit szeretettel várnak.