2024. október 8., kedd

LABDARÚGÁS – Először vagy harmadszor?

Vidić, a leggyengébb láncszem?

A Bajnokok Ligája történelmében először fordult elő, hogy két angol csapat jutott a döntőbe, így az már biztos, hogy a serlegre egy angol együttes neve kerül, csak azt nem tudni, hogy ez a Chelsea vagy a Manchester United lesz-e.

champions league

A londoniak először jutottak BL-döntőbe, míg a Manchester eddig kétszer 1968-ban és 1999-ben nyert BL-t, illetve annak az elődjét, Bajnokok Európa Kupáját (BEK-et).

Az idénybeli teljesítményt figyelembe véve az MU valamivel kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott, s talán részben ennek is köszönhette az angol bajnoki címet, melyet pont a Chelsea előtt sikerült megkaparintania. A londoniaknál tavaly ősszel edzőváltás volt, ugyanis José Mourinho távozott, s helyére Avram Grant került, akinek sikerült az, ami nagyszájú elődjének csak a Portóval jött össze, vagyis, hogy bejutott a BL-döntőbe. A portugál edző a Portóval 2004-ben meg is nyerte a legerősebb európai kupasorozatot, s most Grant is megteheti ugyanezt a Chelsea-vel.

Ami a moszkvai Luzsniki Stadiont illeti, a pálya állapota tegnap délután a szakértők szerint igencsak hagyott maga után kivetnivalót. A pályát mindössze két héttel a ma esti döntő előtt tették le, s az angol Matthew Frost, aki a pálya minőségéért felelős, azt nyilatkozta, hogy a fű minősége elfogadható, de az ő számára nagy csalódás. A füvet először tavaly októberben cserélték ki, de a szakértők azt mondták, hogy nem eléggé egyenletes, s ezért két héttel ezelőtt új füvet hozattak Szlovákiából, amiért nem kevesebb, mint 250.000 eurót fizettek a szervezők. Arra a kérdésre, hogy a rossz talaj kihatással lehet-e a játék minőségére, Frost azt válaszolta, hogy erre a kérdésre pontosan nem tud válaszolni.

Sose tudni, hogy egy ilyen dolog kihatással lesz-e a játékra. A játékosok tisztában vannak a helyzettel – mondta Frost. Az Európai Labdarúgó-szövetség vezetői különösen nem idegeskednek a történtek miatt.

– Kicsit aggaszt bennünket a fű kinézete, de amikor a minőségről beszélünk, akkor nincs semmiféle gond. Az utóbbi pár napban több tesztet is elvégeztünk, és minden a legnagyobb rendben van. Az megtörténhet, hogy a televízión keresztül nem lesz olyan zöld a pálya, mint amilyent azt a nézők megszoktak, de a pálya minősége kielégítő és a döntő a megadott időpontban kezdődhet – mondta William Gaillard, az UEFA szóvivője.

A mérkőzés előtt a Chelsea elefántcsontparti támadója, Salomon Kalou azt nyilatkozta, hogy a csapatának a Manchester United szerb védőjének, Nemanja Vidićnek a hibáját kell majd várnia, s kihasználnia.

A klubban valamennyien tudjuk, hogy a Manchester United védelmének vannak hibái, s a mi feladatunk „csak” annyi, hogy ezeket a hiányosságokat megtaláljuk. Rio Ferdinand kiváló védő, Vidić nemkülönben, de Nemanja az utóbbi időben, a sérülései miatt igen sokat hiányzott, s ez kihatással lehet a ma esti produkciójára. Hisszük, sikerül elérnünk azt, hogy Vidić hibázzon a mérkőzésen – mondta Kalou.

A moszkvai döntő játékvezetője a 40 éves, szlovák Luboš Michel lesz, aki már tíz éve bíráskodik a Bajnokok Ligája mérkőzéseken. A Chelsea szurkolói a 2005-ös elődöntőből emlékezhetnek rá, ugyanis Michel akkor megadta a liverpoolos Luis Garcia gólját, annak ellenére, hogy a labda nem ment át a gólvonalon. A Liverpool annak a gólnak köszönhetően jutott a döntőbe, s végül egy drámai mérkőzésen legyőzte a Milant, s megnyerte a Bajnokok Ligáját. Michelnek ez lesz a második döntője az európai kupasorozatban: 2003-ban ő vezette az UEFA-kupa fináléját, amikor a Porto legyőzte a Celticet.

A „számháborús” érv mellett az MU mellett szól a két együttes egymás elleni mérlege is, amely szerint az eddigi - az angol bajnokságban, az FA Kupában és a Liga Kupában vívott - 147 mérkőzésből 42 végződött döntetlennel, s 65 manchesteri siker áll szemben 40 Chelsea-győzelemmel.

Bajnokok Ligája, döntő: Manchester United–Chelsea. A mérkőzés 20.45-kor kezdődik.