2024. október 8., kedd

A holnapi program

LABDARÚGÁS

Lengyelország–Horvátország (20.45, Klagenfurt)

A horvátok már csoportelsők, így ők a hétfői találkozón nyugodtan játszhatnak, sőt a legjobbjaikat akár pihentethetik is a negyeddöntőre. Nem így az Európa-bajnokságon először szereplő lengyelek, akik még ha nyernek is, akkor sem biztos, hogy bejutnak a nyolc közé, mivel ha a német–osztrák meccs döntetlennel ér véget, akkor a németek a másodikok.

Ausztria–Németország (20.45, Bécs)

A horvát származású Ivica Vastićnak az utolsó utáni percben lőtt góljával Ausztria életben tartotta esélyeit a negyeddöntőbe jutásra, amihez azonban hétfő este mindenképp le kell győzniük a szomszédos Németországot.

A lengyelek és a horvátok utoljára 2006. június 3-án játszott egymással, s akkor a lengyelek Smolarek góljával minimális arányban nyertek. Slaven Bilićnek, a horvátok szövetségi kapitányának van egy nagyon szép emléke a 1995-ös évből, amikor a Karlsruher játékosaként az Intertoto-kupában 6:1-re nyertek a lengyel Górnik Zabrze ellen. A németek elleni első gólt szerző DarioSrnának a lengyel Lewandowski klubtársa az ukrán Sahtar Donyeckben, s ugyanez a helyzet Piszczek és Šimunić esetében is, azzal a különbséggel, hogy ők a berlini Herthában rúgják együtt a labdát. A lengyelek közül Smolarek, Bąk, Marcin Wasilewski, Krzynówek és Lewandowski kapott sárga lapot az első és a második fordulóban. A horvátoknál Robert Kovačnak, Modrićnak, Srnának, Lekónak és Šimunićnak kellett volna vigyáznia, ám Bilić úgy döntött, hogy akinek sárga lapja van, azok nem lépnek pályára a lengyelek ellen. Bilić azon is gondolkozik, hogy további kulcsjátékosait (Niko Kranjčar, Ivica Olić, Niko Kovač) is pihenteti a találkozón. Az egymás elleni mérleg: 2 horvát győzelem, 1 döntetlen, 1 lengyel siker, 5:3-as gólkülönbség a horvátok javára. A mérkőzést a görög Kirosz Vasszarasz vezeti.

* * *

Az osztrák győzelem azonban még nem elég, hiszen ha a lengyelek nyernek a horvátok ellen, akkor a gólkülönbség dönti majd el a második hely sorsát. A németeknek elég a döntetlen is, emellett külön jó hír Joachim Löw számára, hogy Lukas Podolski és Philipp Lahm is pályára léphet. Igaz, Marcell Jansen szereplése kérdéses, ami nem is lehet olyan nagy baj, visszaemlékezve Jansennek a horvátok ellen nyújtott igencsak gyenge teljesítményére. Az utóbbi időben a németek rendere megverték az osztrákokat: 1994-ben Bécsben 5:1-re nyertek (gólszerzők: Möller 2, Klinsmann, Basler, Sammer ), 2002-ben Leverkusenben Klose mesterhármast ért el, s 6:2 volt az eredmény, 2004-ben pedig szintén Bécsben 3:1 volt az Elfnek. Az idén februárban az osztrák fővárosban Hiztlsperger, Klose és Gómez góljaival a németek 3:0-ra nyertek, bár az első félidőben az osztrákok több kiváló helyzetet is elpuskáztak. A vendéglátó együttes közül Prödl a lengyelek ellen megkapta második sárga lapját, így ő nem léphet pályára. A német csapatban a horvátok ellen a kiállítás sorsára jutott Schweinsteiger t kell mellőznie a kapitánynak, Lehman nak és Ballack nak pedig figyelni kell, mert ha ma besárgulnak, s csapatuk továbbjut, akkor a negyeddöntőben rájuk nem számíthat Löw. Az egymás elleni mérleg: 21 német győzelem, 5 döntetlen, 8 osztrák siker, 71:48-as gólarány a németek javára. A találkozón a spanyol Manuel Mejuto González fújja a sípot.