2024. október 8., kedd

Továbbmentek a derdidászok...

...most jönnek a dávájcsászok és a tulipánok

Portugál szemszögből nézve szó szerint Disznóság történt a svájci–osztrák közös rendezésű Európa-bajnokság negyeddöntőjében, miután a németek Bastian Schweinsteiger (Schwein = disznó) vezérletével 3:2 arányban győztek, s bejutottak az elődöntőbe. Úgy látszik, a Bayern München játékosának, Schweinsteigernek „jót tett” a horvátok elleni piros lap, amely miatt nem játszhatott az Ausztria elleni utolsó csoportmérkőzésen.

Érdekes, hogy a portugálok ellen az első gólt szerző játékos az egész idényben másodhegedűs volt a müncheni együttesben, nem kapott sok bizonyítási lehetőséget Ottmar Hitzfeldtől, talán ezért is igyekszik most mindenkinél jobban, és ugyanolyan remek formáját mutatja, mint a két évvel ezelőtti világbajnokságon. Akkor a bronzéremért szintén Portugália–Németország mérkőzést rendeztek, a középpályás akkor két gólt lőtt a luzitánoknak. Amikor a 83. percben Schweinsteigert lecserélték, a játékos menni is alig tudott, olyan fáradt volt, ami nem is csoda, hiszen a maximumot nyújtotta a csütörtök esti mérkőzésen. A portugál védelem ezen az estén elégtelen osztályzatot érdemelt, ugyanis az első találatnál Podolski hagyta faképnél Bosingwát, Schweinsteiger pedig megelőzte Ferreirát. Öt perccel később Klose senkitől sem zavartatva fejelhetett gólt, majd a második félidőben Ballack is egy fejes gólt szerzett. A találkozón a német szövetségi kapitány, Joachim Löw a lelátón, az üvegfal mögül figyelhette csak csapatát, mivel az UEFA egy meccsre eltiltotta az Ausztria elleni kiállítás miatt.

A mérkőzés jegyzőkönyve: Portugália–Németország 2:3 (1:2)
Bázel, 39 730 néző, vezette: Peter Fröjfeldt (Svédország). Góllövők: Nuńo Gomes a 40., Postiga a 87., ill. Schweinsteiger a 22., Klose a 27. és Ballack a 61. percben.
Portugália: Ricardo, Bosingwa, Pepe, Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira, Petit (Postiga), Joao Moutinho (Meireles), Deco, Simao, Cristiano Ronaldo, Nuno Gomes (Nani).
Németország: Lehmann, Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm, Rolfes, Ballack, Hitzlsperger (Borowski), Schweinsteiger (Fritz), Klose (Jansen), Podolski.

A szombati program

Hollandia–Oroszország (Bázel, 20.45)

A világháború idejéből fennmaradt szólás, mely szerint „elmentek a derdidászok, megjöttek a dávájcsászok”, most „továbbmentek a derdidászok, most jönnek a dávájcsászok meg a tulipánok”-ra módosul, hiszen miután a derdidászok, vagyis a németek továbbjutottak, szombaton az oroszok és a hollandok néznek egymással farkasszemet. Nagy kérdés, hogy a holland szövetségi kapitánynál, Marco van Bastennél sokkal tapasztaltabb Guus Hiddink, az orosz válogatott holland származású edzője mit talál majd ki és milyen taktikával lepi meg a „sajátjait”, de az biztos, hogy az oroszok nem fogják könnyen adni a bőrüket. Van Basten biztosan szívesen emlékszik még az 1988-as Eb-re, amikor a döntőben Hollandia az ő szenzációs góljával, amit azóta a kontinensviadalok legszebb találatának választottak, 2:0-ra nyert a Szovjetunió ellen. A hollandok és az oroszok eddig egyszer, tavaly játszottak egymással, s akkor az oranje 4:1-re nyert. Valamennyi gól a második félidőben született: Babel a 68., Sneijder a 71., Mathijsen a 80., Van der Vaart a 89. percben volt eredményes, Bisztrov pedig a 77. percben lőtt gólt. A mérkőzést a szlovák Luboš Michel vezeti.

A vasárnapi program

Spanyolország–Olaszország (Bécs, 20.45)

Luis Aragoñes egyáltalán nem örült annak, hogy a jó formában levő csapata a világbajnok Olaszország ellen lép pályára a negyeddöntőben. Az olaszok a tű fokán jutottak a nyolc közé, s mivel evés közben jön meg az étvágy, most már az elődöntőről és a döntőről álmodoznak. Ezt bizonyítja Roberto Donadoni, az olaszok szövetségi kapitányának nyilatkozata is, aki azt mondta, hogy nem fél az olasz csapat leégésétől, mivel ez csak a tűző napon történhet meg. Az egymás elleni mérleg: 9 olasz győzelem, 10 döntetlen, 8 spanyol siker, 36:28-as gólkülönbség az olaszok javára. A mérkőzésen a német Herbert Fandel fújja a sípot.