2024. október 8., kedd

Ne legyen Pécs–Szpartak mérkőzés!

KOSÁRLABDA – Interjú Rátgéber Lászlóval, aki szeptembertől moszkvai lakos lesz

Négy évvel ezelőtt, április 15-én Pécsett tartózkodtam, mivel ott rendezték meg a női Euroliga négyes döntőjét. A lelkemre kötötték, hogy Rátgéber-interjú nélkül ne is menjek haza. Még a torna előtti napon elkészítettem az interjút, amiért cserébe egy csütörtöki, Tarka Világ-os Magyar Szót adtam. Abban az évben a pécsi lányok harmadikok lettek Európában, s olyan fantasztikus hangulat volt a bronzmeccsen, hogy megértettem, miért is szeret Rátgéber László annyira a baranyai városban.

Ezért is döbbentem meg, amikor olvastam a hírt, hogy az újvidéki származású tréner a Szpartak Moszkva edzője lesz. Egy korszak lezárult, egy új következik, amelyben a Pécs helyett a Moszkva szerepel majd, de a magyar női válogatott és a Kiscsillag marad.

Kinek mondta meg először a döntését, hogy elhagyja Pécset és Moszkvába megy?

– Természetesen a családomnak. Nehéz döntés volt, a város vezetése nem nagyon állt ki a csapat mellett, és úgy éreztem ez az a pillanat, amikor el kell menni. A döntésemet nem egyik pillanatról a másikra hoztam meg, egy hosszú folyamatnak a vége volt ez.

Hogyan sikerült az első oroszországi sajtótájékoztató?

– Nem a legjobban, mivel elmaradt, ugyanis a gépem nyolc órát késett, így a sajtótájékoztatóból nem lett semmi.

Amikor az oroszokkal tárgyalt, szerbtudásának hasznát vette-e?

– Sajnos nem. Ötven százalékát megértettem, de azért két különböző nyelvről van szó. Azt már elhatároztam, hogy a nyáron az orosz nyelvtanulással foglalkozok majd, mert szeretnék minél előbb megtanulni oroszul.

Megfordult-e a fejében, hogy a moszkvai munka miatt lemond a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról?

– Nem, eszembe se jutott, mivel végeredményben semmi nem változik, csak annyi, hogy a válogatott mellett nem a Pécs csapatát, hanem a moszkvai Szpartak együttesét irányítom majd. Amikor nincs verseny, akkor a válogatottal leszek, s így lesz ez július 8-án is, amikor kezdődik a válogatott felkészülése.

Amióta bejelentette, hogy távozik Pécsről, több kiváló és egyben megható írás is napvilágot látott. Mi volt az első reakciója, amikor a Magyar Szóban is megjelent, Kapitány, Kapitányom! című írást elolvasta?

– Igen sok ilyen írás volt. Nehéz erre válaszolnom, nehéz pillanatok ezek, mert nemcsak egy munkahelyet hagy ott az ember, hanem emlékeket is, hiszen tizenöt év az tizenöt év, amibe belefért kilenc bajnoki cím, kilenc kupagyőzelem, három négyes döntő az Euroligában. De valójában nem is emiatt nehéz a váltás, hanem azért, mert én Pécsett kiegyenlítődtem a klubbal.

A szerb tájékoztatási eszközök is közölték a hírt, mely szerint Ladislav Rátgéber Moszkvában lesz edző. Ladislav vagy László?

– A szerbesített nevem a Ladislav, ami magyarul Lászlót jelent, vagyis mindkettő helyes. A szerb személyi igazolványomban és a szerb útlevelemben is Ladislav szerepel.

Natalia Hejkova tavaly és tavalyelőtt is Euroligát nyert a moszkvai Szpartakkal, s mikor meghallotta, hogy Ön lesz az új edző, neki pedig mennie kell, akkor igencsak dühösen nyilatkozott. Beszélt vele mostanában?

– A szlovák edzőnőt nem küldték el, neki lejárt a szerződése, amit nem hosszabbítottak meg. Nem beszéltem, de együtt érzek vele, mert ő biztos volt abban, hogy folytatni fogja a munkát, azonban erre nem került sor, az edzői sors ilyen.

Július 8-áig egy nyaralás még belefér?

– Igen, épp most utazunk, aztán én július 5-étől három napon át Szlovéniában leszek a FIBA Europe kongresszusán, ahol a női kosárlabda szakmai továbbképzését tartják.

Nemcsak a Péccsel, hanem lassan a Kiscsillag együttessel is szorosan összefügg a neve. Mi újság a zenekar háza táján?

– Annyi az újság, hogy nemrég, június 21-én volt egy fesztivál Orfűn, amelyet szerintem a YouTube-on már meg is lehet tekinteni. Az új lemezünk szeptemberre lesz kész, nagyon jó lesz.

Ha a soron levő idényben úgy hozza a sors, hogy lesz egy Pécs–Szpartak Moszkva mérkőzés, belegondolt már abba, hogy milyen lesz Pécsett a vendégcsapata kispadján ülni?

– Eljátszadoztam a gondolattal, de nagyon remélem, hogy ez nem fog megtörténni.