2024. október 8., kedd

Hölgyeim és uraim, következzen a finálé!

LABDARÚGÓ-EB – DÖNTŐ

Június 7-én 16 csapat részvételével kezdődött meg az Európa-bajnokság, s hétvégére már csak 2 maradt állva, így a vasárnap 20.45-kor kezdődő döntőben Spanyolország és Németország játszik az aranyéremért. Hogy mi vagy ki dönti el a finálét, ember legyen a talpán, aki megmondja. Ennek ellenére esélylatolgatás még senki vesztét nem okozta, így megpróbálkozunk ezzel.

A spanyol csapat az elődöntőben bizonyította, hogy maximálisan be tudja tartani Aragońes edző utasításait és taktikai elképzeléseit. A spanyol edző nincs könnyű helyzetben, mivel eddig mindig a Torres, Villa kettőst küldte pályára (kivéve a görögök elleni, tét nélküli találkozót), ám a döntőben erre nem lesz alkalma, mivel a négygólos Villa az oroszok elleni elődöntőben megsérült. A Valencia csatára a mérkőzés 30. percében végzett el egy szabadrúgást, amely után a combjához kapott, és nem sokkal később le is kellett cserélni, helyére a fiatal Fabregas állt be. E miatt a sérülés miatt Aragońes minden bizonnyal majd átrendezi a csapatát, s könnyen megtörténhet, hogy a csatársorban csak Torres kap majd helyet, míg a többiek, Fabregas, Iniesta, Xavi, Senna, Silva majd őt „tömik” labdákkal. A spanyolok utoljára 1984-ben, vagyis 24 évvel ezelőtt játszottak nagy tornán döntőt, akkor az Európa-bajnokság döntőjében veszítettek a vendéglátó Franciaország ellen. A németek 1996-ban bejutottak az Eb-döntőbe, s meg is nyerték a finálét, hiszen Bierhoff aranygóljával 2:1-re nyertek a csehek ellen. Azóta az Eb-ken igen rosszul teljesítettek, hiszen 2000-ben és 2004-ben már a csoportküzdelmek során búcsúztak. 2002-ben viszont a világbajnokságon döntőt játszottak (Németország–Brazília 0:2), két évvel ezelőtt pedig a saját közönségük előtt megrendezett vb-n a dobogó harmadik fokára állhattak fel.

A németek nyerő fegyvere a csatáraik és a támadó középpályásaik lehetnek, hiszen a negyeddöntőben és az elődöntőben is három-három gólt lőttek a portugáloknak, illetve a törököknek. Az bebizonyosodott, hogy teljesen mindegy, Joachim Löw szövetségi kapitány a kispadon vagy valahol máshol foglal helyet (lásd Portugália ellen az eltiltása miatt a nézőtéren, egy üvegfalon keresztül nézte a találkozót), a német válogatott ugyanúgy megy, hajt, rohan, ha kell, rombol, és ami a legfontosabb: nyer! Ha Gary Lineker gondolatát vesszük alapul (a foci az a játék, melyet 22-en játszanak, s mindig a németek nyernek), akkor Németországnak kellene nyernie az Eb-t, de az angol csatár mottója már a csoportküzdelmek során megdőlt, amikor a horvátok 2:1-re nyertek a Nationalelf ellen. A német szövetség még jobban motiválni szeretné a játékosokat, ezért az első helyért ígért 100000 eurós prémiumot megemelte még 150000 euróval, így amennyiben Németország nyeri az Eb-t, a csapattagok fejenként 250000 euróval gazdagodnak. A németek győzelme mellett szól az a tény is, hogy Németország szomszédos Ausztriával, így a döntőben minden bizonnyal sokkal több német szurkoló lesz, mint amennyi spanyol. A hispán szövetség a prémiumról nem nyilatkozott, de az biztos, hogy János Károly király és José Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnök is ott lesz vasárnap Bécsben, hogy Spanyolországnak szurkoljon. Az uralkodó már az olaszok ellen 11-esekkel megnyert negyeddöntős mérkőzésen is a helyszínen drukkolt a válogatottnak. Az még nem dőlt el, hogy Szófia királyné is elkíséri-e János Károlyt az osztrák fővárosba. Az oroszok ellen 3:0-ra megnyert csütörtöki elődöntőben a trónörökös Fülöp herceg és felesége, Letizia képviselte a spanyol uralkodócsaládot az Eb-n.

A spanyolok bebizonyították az elődöntőben, hogy kiválóan játszanak akkor is, ha esik az eső, azonban ha hinni lehet az osztrák központi meteorológiai intézetnek (ZAMG), akkor a döntő napján napsütéses, labdarúgásra kiválóan alkalmas idő lesz. A ZAMG előjelzése szerint az égiek kegyesek lesznek a bécsi Ernst Happel Stadionban megrendezendő labdarúgó-Európa-bajnoki döntőhöz, legalábbis ami az időjárást illeti: ugyanis pazar futballidő várható vasárnap estére. Nem lesz sem forróság, sem fülledtség, napközben legföljebb 27 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet, este pedig enyhe szellő lengedez majd a pázsit fölött, felfrissülést hozva.

Egy biztos: a döntő után az egyik csapatnak beborul, a másiknak meg még jobban kivirul.

A két csapat egymás elleni mérlege: 8 német győzelem, 6 döntetlen, 5 spanyol siker, 26:21-es gólkülönbség a németek javára.