2024. október 6., vasárnap

Ibrahimović állta a szavát

LABDARÚGÓ-EB, D CSOPORT, 3. FORDULÓ - A svédek a negyeddöntőbe jutott franciák 23 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatuknak vetettek véget
A továbbjutást bebiztosítani igyekvő francia és a két vereség után tisztes búcsúra készülő svéd válogatott találkozott Kijevben a D csoport utolsó fordulójában. A svédek fogadkoztak, hogy nem adják majd könnyen a bőrüket (Ibrahimović: biztosan szerzünk pontot az Eb-n), s megpróbálnak borsot törni a franciák orra alá, a Laurent Blanc vezette franciák pedig abban bíztak, hogy az ukránok elleni győzelem után a svédeket is sikerül legyőzniük. Ribéry a nyolcadik percben éles szögből lőtt, ám Isaksson résen volt. Hogy a franciák nem lehetnek nyugodtak, azt két perccel később Toivonen bizonyította, aki lerázta magáról védőjét, kicselezte Llorist is, azonban nagyon kisodródott, s így gól helyett egy kapufát lőtt.

A semleges néző számára a jó kezdés fordítottan volt azzal arányos, ami utána következett. A franciáknál valamivel többet volt a labda (53 százalék), de Ben Arfa és Benzema próbálkozásai enyhe jóindulattal sem nevezhetőek veszélyes lövéseknek, s a svédek támadójátéka messze elmaradt attól, amit az angolok ellen mutattak. Az első félidőben 15 szabálytalanságot jegyezhettünk fel (hét francia, nyolc svéd), mindkét csapat egyszer-egyszer találta el a kaput, s a négy lesállásból három a svédeké volt. Összefoglalva: tömény unalom 45 percbe sűrítve.

Az első félidőben sem lehetett panaszunk az első tíz percre, s így volt ez a másodikban is: Benzema és Ribéry lövése célt tévesztett, Diarra próbálkozását a svéd kapus hárította, s ugyanez volt a helyzet a másik oldalon is, azzal, hogy Larsson lőtt, Lloris hárított. Az 54. percben Ibrahimović mindent megtett, hogy ne csak szavakkal, hanem tettekkel is bizonyítsa, fent közölt kijelentését: egy jobb oldali beadást 14 méterről, félfordulásból kapásból lőtt a kapuba.

A franciákat összezavarta a gól: Wilhelmsson lövését Llorisnak kellett védenie, majd a szöglet után Mellberg sarokkal próbált meg túljárni a Lyon kapusának eszén, de a hálóőr résen volt. Várható volt, hogy miután rendezték soraikat, a franciák sorozatban alakították ki a (fél)helyzeteket, de Isaksson kiválóan védett. A 90. percben aztán egy jobb oldali beadás után Holmén senkitől sem zavartatva rosszul találta el a labdát, ami végül a felső kapufán csattant, s pont Larsson elé került, aki bődületes erővel a kapuba bombázott.

A franciák így 23 mérkőzés után szenvedtek vereséget, de ennek ellenére bejutottak a negyeddöntőbe, mivel a másik mérkőzésen Anglia legyőzte Ukrajnát. A franciák, mint a D csoport második helyezettjei a címvédő Spanyolországgal játszanak a négy közé jutásért.

A mérkőzés jegyzőkönyve

Franciaország–Svédország 0:2 (0:0)

Kijev, Olimpiai Stadion, 63010 néző, vezette: Proenca (portugál). Góllövők: Ibrahimović az 54. percben és Larsson a 90. percben.

Franciaország (4-3-2-1): Lloris, Debuchy, Rami, Mexes, Clichy, M’Vila (Giroud, 83.), A. Diarra, Ribéry, Nasri (Ménez, 77.), Ben Arfa (Malouda, 59.), Benzema.

Svédország (4-2-3-1): Isaksson, Granqvist, Mellberg, J. Olsson, M. Olsson, S. Larsson, Källström, A. Svensson (Holmén, 79.), Bajrami (Wilhelmsson, 46.), Toivonen (Wernbloom, 78.), Ibrahimović.