2024. július 16., kedd
UKRÁN VÁLSÁG

Össztűz az oroszokra a sportéletben

A Nemzetközi Cselgáncsszövetség (IJF) felfüggesztette Vlagyimir Putyint tiszteletbeli elnöki tisztségéből. Az IJF vasárnap közleményben tudatta, hogy az orosz elnököt a sportág nagyköveti posztjáról is felfüggeszti. A világszövetség előzőleg bejelentette, hogy törölte az idei versenynaptárból a májusra tervezett kazanyi Grand Slam-viadalt.

Közben lemondott Szergej Szolovejcsik, az Európai Cselgáncsszövetség (EJU) orosz elnöke. A sportdiplomata – aki 2007 óta töltötte be az EJU vezetői posztját – a szervezet végrehajtó bizottságának vasárnapi rendkívüli ülésén nyújtotta be lemondását. A testület online ülésén – Szolovejcsik javaslata alapján – egyhangúlag úgy döntött, hogy ideiglenesen a 67 éves német alelnököt, Otto Kneitingert bízza meg az elnöki feladatok ellátásával. „Ma Európa minden népe, beleértve az Európai Cselgáncsszövetség családját is, olyan helyzettel néz szembe, amely tragédiájában példátlan. Szívfájdalommal látjuk a testvéri országokban élőket meghalni. És imádkozunk Istenhez, hogy legyen vége az emberi szenvedésnek. A dzsúdó mindig is nemzetközi erő volt a béke támogatásában. Ebben a hihetetlenül nehéz politikai helyzetben erősebbnek és egységesebbnek kell lennünk, mint valaha. Úgy gondolom, hogy a sorainkon belüli egység megtartásához le kell mondanom az EJU elnöki posztjáról. Biztos vagyok benne, hogy a jóindulat győzni fog” – tette hozzá a távozó elnök.

A NOB minden orosz és fehérorosz sporteseményt törölne

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) arra kér minden nemzetközi sportszövetséget, hogy helyezze át vagy törölje az Oroszországba vagy Fehéroroszországba tervezett eseményeit. A NOB sajtóközleménye szerint a testület semmilyen eseményt nem tervez a két országban, egyben szorgalmazza, hogy ne helyezzék ki az orosz és a fehérorosz zászlót, illetve ne játsszák le a két ország himnuszát nemzetközi sporteseményeken.

A NOB végrehajtó bizottsága megismételte, hogy határozottan elítéli az olimpiai fegyverszünetnek az orosz és a fehérorosz kormány általi megsértését, illetve ennek támogatását. Az olimpiai béke január 28-án kezdődött, hét nappal a pekingi téli játékok megnyitója előtt, és elméletileg március 20-án, a téli paralimpia után egy héttel ér véget. December 2-án az ENSZ mind a 193 tagországa elfogadta az olimpiai fegyverszünetről szóló határozatot. A béke tradíciója mintegy 3000 éves, az ókori olimpiák koráig nyúlik vissza.

Ugyanakkor ukrán és más nemzetiségű sportolók levélben fordultak a NOB-hoz és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsághoz (IPC) azzal a kéréssel, hogy tiltsák el az orosz és a fehérorosz tagszervezeteiket, a sportolókat pedig ne engedjék részt venni semmilyen sporteseményen. „Oroszország ukrajnai inváziója – melyet Fehéroroszország támogat – egyértelmű megsértése az olimpiai és a paralimpiai chartának. Olyan cselekedet, amelynek szigorú következményei kell, hogy legyenek” – írták a Thomas Bach NOB-elnöknek és Andrew Parsons IPC-elnöknek címzett nyílt levélben, amely emlékeztet rá: az ukrán sportolók és családtagjaik komoly veszélyben vannak, és már kapcsolatba lépni is nehéz velük, mivel a többségük óvóhelyen tölti a napjai nagy részét. „Ha nem tesznek semmit, azzal azt üzenik a világ összes sportolójának, hogy Oroszország és Fehéroroszország érdekeit előbbre valónak tartják, mint a sportolók érdekeit. Az Önök örökségét a mostani cselekedeteik határozzák meg” – áll a levélben.

A FINA is töröl

Oroszországi események törlését, illetve áthelyezését jelentette be a vízi sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA). Az érintett felekkel történt egyeztetést követően az orosz férfi vízilabda-válogatott március 8-án nem Szentpéterváron játszik a görögökkel a világligában. Továbbá elmarad a szinkronúszók és műugrók világkupa-sorozatának kazanyi versenye, amelyet április 8. és 10. között rendeztek volna. Hozzátették: a FINA figyelemmel kíséri az ukrajnai eseményeket, és tüzetesen átvizsgálja az év további, későbbi időszakban szintén Oroszországba tervezett eseményeinek rendezését.

Legfrissebb hír, hogy a FINA elvette Oroszországtól az augusztusi kazanyi juniorúszó-világbajnokság rendezési jogát. A szervezet azt közölte, hogy a döntés előtt egyeztetett a sportolókkal és más érdekeltekkel. „A FINA a jövőben semmilyen eseményt nem tart Oroszországban, ha ez a súlyos válsághelyzet folytatódik” – tette hozzá közleményében.

Nem Moszkvában lesz a sportlövő-Eb

Nem Moszkvában rendezik idén nyáron az olimpiai kvalifikációs sportlövő-Európa-bajnokságot. Péni István Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes sportlövő az M4 Sport Sporthíradójában elmondta: Vlagyimir Liszin, a nemzetközi szövetség (ISSF) orosz elnöke bejelentette, hogy új helyszínt keresnek a rangos versenynek, mert nem valószínű, hogy Moszkvában meg tudnák rendezni. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a kontinensviadal időpontját érinti-e a helyszínmódosítást. Az Európa-bajnokságot augusztus 15. és 30. között rendezték volna Moszkvában.

Tenisz: zárják ki az oroszokat és a fehéroroszokat!

Az Ukrán Teniszszövetség azonnali hatállyal az orosz és a fehérorosz szövetség kizárását sürgeti a nemzetközi szövetségnél (ITF). Az ITF egyelőre nem reagált a levélre. A legfrissebb férfiranglistán éppen most került az élre az orosz Danyiil Medvegyev – letaszítva onnan a szerb Novak Đokovićot –, míg Andrej Rubljov a hatodik. A nőknél a fehérorosz Arina Szabalenka a harmadik, az orosz Anasztaszija Pavljucsenkova pedig a tizennegyedik helyen áll.

Semleges helyszínen a kézilabda

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) döntésének értelmében az orosz és az ukrán válogatottaknak és klubcsapatoknak semleges helyszínen kell lejátszaniuk hazai mérkőzéseiket. A női Európa-bajnokság selejtezősorozatában a Lengyelország–Oroszország és a Csehország–Ukrajna mérkőzést elhalasztották. A Finnország–Ukrajna férfi világbajnoki selejtező mindkét meccsét Finnországban rendezik.

A döntés a férfi Bajnokok Ligájában az ukrán Motor Zaporizzsja, a női BL-ben az orosz CSZKA Moszkva és a Rosztov-Don, a férfi Európa-ligában az orosz Csehovszkije Medvegyi, a férfi Európa-kupában pedig az orosz Sztavropol csapatát érinti.
Az EHF és az EHF Marketing GmbH felmentette a férfi Bajnokok Ligája klubjait a versenysorozat hivatalos partnere, a Nord Stream 2 emblémájának és reklámjainak kötelező megjelenítése alól.

Nem Oroszországban lesz a sakkolimpia

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) bejelentése értelmében nem Oroszországban rendezik idén a sportági olimpiát, illetve a szervezet kongresszusát. A FIDE közlése szerint a szervezet vezetősége rendkívüli ülésen a gyorsan romló geopolitikai helyzet miatt határozott erről, és már dolgozik azon, hogy a 44. sakkolimpiának, valamint a 93. FIDE-kongresszusnak új helyszínt és időpontot találjon. A sportág zászlóshajójának számító eseményen mintegy 190 ország versenyzői mérik össze felkészültségüket két héten át. A sakkolimpia az eredeti tervek szerint július 26-ától augusztus 8-áig tartott volna Moszkvában.

A kongresszuson elnökválasztásra is sor kerül, a FIDE jelenlegi vezetőjét, az orosz Arkagyij Dvorkovicsot 2018 szeptemberében választották meg, és hamarosan első mandátuma végére ér.

Eldőlt az is, hogy nem Hanti-Manszijszkban rendezik meg idén a fogyatékkal élők első sakkolimpiáját.

Ide tartozó hír, hogy a FIDE fegyelmi eljárást indított Szergej Karjakin orosz nemzetközi nagymester ellen, aki vasárnap nyílt levélben támogatta Oroszország ukrajnai hadműveletét. Bejelentésében a FIDE elítélte Karjakin politikai álláspontjának nyilvános közlését. Az ügyet a világszövetség etikai és fegyelmi bizottsága vizsgálja. A 32 éves Karjakin a 2004-es sakkolimpián még ukrán színekben szerepelt, 2009 óta orosz állampolgár, s mindkét ország képviseletében szerzett olimpiai bajnoki címet. Gyorssakkban 2012-ben, villámsakkban 2016-ban világbajnok lett. Szintén 2016-ban klasszikus sakkban megnyerte a világbajnokjelöltek tornáját, a vb-döntőben azonban kikapott a címvédő norvég Magnus Carlsentől.

Nem lesz síelés Oroszországban

Az orosz–ukrán háborús konfliktus miatt a Nemzetközi Síszövetség (FIS) lemondta minden olyan világkupaverseny megrendezését, melyre Oroszországban került volna sor. A FIS azt közölte, hogy a döntést „a résztvevők biztonságának, valamint a vk-sorozatok integritásának megőrzése érdekében” hozta meg. A nemzetközi szövetség egyelőre vizsgálja annak a lehetőségét, hogy ezek a versenyek más helyszíneken lebonyolíthatók-e. A törlések többek között a sífutókat és a síugrókat is érintik.

Ide tartozó hír, hogy a Norvég Síszövetség végrehajtó bizottsága tiltakozását fejezte ki, hogy orosz alpesi sízők részt vegyenek a soron következő sportági világeseményeken. „A Norvég Síszövetség üzenete Oroszországnak és az orosz sportolóknak kristálytiszta: nemkívánatosnak tartjuk a részvételüket” – áll a közleményben. A héten péntektől vasárnapig a férfiak számára három versenyt rendeznek a norvégiai Kvitfjellben.

Ovecskin a béke mellett

A béke mellett emelt szót Alekszandr Ovecskin, az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Washington Capitals orosz csapatkapitánya. „Kérem, elég a háborúból. Nem számít, ki van benne, Oroszország, Ukrajna, más országok: békében kell élnünk a világban” – fogalmazott a Moszkvában született Ovecskin, akinek családja egy része még mindig Oroszországban él. Az NHL legeredményesebb hokisainak örökranglistáján negyedik Ovecskin leszögezte: ő sportoló, nem politikus, ám bízik benne, hogy hamarosan minden jóra fordul.

Az orosz focicsapatok semleges pályán

Az orosz labdarúgó-válogatottaknak és klubcsapatoknak országukon kívül, semleges pályán kell megrendezniük hazai mérkőzéseiket a nemzetközi szövetség (FIFA) vasárnapi közleménye szerint. A FIFA az európai szövetséggel (UEFA) egyeztetve úgy döntött, hogy az orosz csapatok mérkőzéseit nézők nélkül kell lejátszani semleges pályán. Az Oroszország megnevezés helyett az Orosz Labdarúgó-szövetség (RFU) kifejezést kell használni, az ország zászlaját tilos használni, és a himnuszát sem lehet lejátszani.

A héten a Lengyel, a Svéd és a Cseh Labdarúgó-szövetség először egy közös közleményben azt jelezte, hogy Oroszország nem lehet házigazdája az idei világbajnokság márciusi pótselejtezőinek. Később azonban még tovább ment a három szervezet, és kijelentették, hogy ki sem állnak az orosz nemzeti együttes ellen. Erre reagált mostani döntésével a FIFA, amely azonban így jelenleg nem törölte a márciusi mérkőzéseket. A három szövetség azért fordult az UEFA-hoz és a FIFA-hoz, mert az orosz válogatott március 24-én a lengyel csapatot fogadná pótselejtezőn, a párharc győztese pedig öt nappal később a svéd–cseh mérkőzés továbbjutóját látná vendégül a részvételért. Az angolok – bár nekik nincs tervezett meccsük az oroszok ellen – csatlakoztak ehhez a három országhoz, jelezve, hogy nem hajlandók az orosz válogatottal meccset játszani.

És mi van a Gazprommal?

Mint arról már írtunk, az UEFA végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy Szentpétervár helyett Párizsban rendezik a Bajnokok Ligája idei döntőjét. Az orosz város május 28-án lett volna a finálé házigazdája, az UEFA azonban megfosztotta a rendezési jogtól. Párizs legutóbb 2006-ban adott otthont BL-döntőnek. Az UEFA egyik legnagyobb szponzorával, a BL-sorozat névadó támogatójával, az orosz Gazprommal kapcsolatban egyelőre nem született döntés. A Gazprom a 2024-es németországi Európa-bajnokságnak is kiemelt szponzora. A német másodosztályban szereplő Schalke 04 labdarúgóklub bejelentette, hogy a mezekről eltávolítja a Gazprom logóját. Az Orosz Labdarúgó-szövetség elnöke, Alekszandr Gyukov – aki egyben a Gazprom olajüzletágának igazgatója – kritizálta a BL-döntő helyszínének módosítását: „Úgy gondoljuk, hogy a döntést politikai okok diktálták. Az orosz szövetség mindig tartja magát ahhoz az elvhez, hogy a sport maradjon ki a politikából, ezért a mostani lépést sem támogatjuk” – fogalmazott a sportvezető, aki tavaly óta maga is tagja az UEFA végrehajtó bizottságának.