2024. július 16., kedd

Icike-Piţurcă remények

LABDARÚGÁS

A szenvedélyes kártyajátékos hírében álló Victor Piţurcă, a román válogatott szövetségi kapitánya szerint Hollandia is megelőzhető


Fellélegeztek a román focidrukkerek a 2014-es vb-selejtezők sorsolása után. Kerülhettek volna nehezebb csoportba is – állítják a szakvezetők és a román labdarúgás jeles képviselői, köztük minden idők legjobb román játékosa, Gheorghe Hagi. Úgy vélik, a magyarok és a törökök verhetők, sokan még történelmi – és nem is futballtörténelmi – előzményekre hivatkoznak.

A román sportvezetés és a szurkolók is fogvacogva várták a 2014-es vb-selejtezők sorsolását. Két évtized után először történt meg, hogy a román válogatottat nem a harmadik, hanem a negyedik kalapba osztották. Ennek elkerüléséhez egyetlen győzelemre lett volna szükség a Paraguay elleni barátságos mérkőzésen, amelyen azonban a leköszönt edző, Razvan Lucescu nélkül felálló válogatott levitézlett. Így hosszú évek után az örök riválisnak tekintett Magyarország a FIFA-ranglistán megelőzte Romániát.

A román szakvezetők a legrosszabbra is gondoltak. Például egy ilyen csoportbeosztásra: Spanyolország, Franciaország, Csehország, Finnország és Wales vagy Hollandia, Svédország, Svájc, Lettország, Izland. Igaz, abban is reménykedtek, hogy kedvez a szerencse, és Görögország, Montenegró, Magyarország, Feröer szigetek, Andorra lesz az ellenfél. Nem jött be. Bejött viszont Hollandia és Magyarország is.

A sorshúzás után a Román Labdarúgó-szövetség elnöke, Mircea Sandu kijelentette, nem lesz könnyű, ám nem is lehetetlen kivívni a továbbjutást, Hollandia kemény dió, de Magyarországot háromszor egymás után is sikerült már legyőzni, és a törökök sem a régiek már.

Victor Piţurcă, a román válogatott edzője a szerencsében bízik. (A tréner szenvedélyes kártyajátékos hírében áll.) Szerinte ha Hollandia ellen Fortuna is piros-sárga-kék mezbe bújik, akár az első hely is megszerezhető.

Minden idők legjobb román labdarúgója, Gheorghe Hagi hisz egykori csapattársában, Piţurcăban, ám abban már nem, hogy Hollandia legyőzhető. Könnyebb ellenfél lehet Hagi szerint a török válogatott, Egervári Sándor csapatáról viszont úgy nyilatkozott, hogy az utóbbi években sokat fejlődött, a magyar csapat kemény dió.

A román sajtó természetesen a magyarok eltiprását vizionálja. Elismerik, hogy Románia először 1999-ben, George Hagi edzősége alatt győzte le hivatalos meccsen Magyarországot, az is igaz hogy a két válogatott 22 mérkőzésén 12 magyar és 5 román győzelem, született, ám arra hivatkoznak, hogy már Moldva fejedelme, Stefan cel Mare is nyert csatát Mátyás hadai ellen. És leírták a sportlapok hasábjain a szokásos buzdítást is: „Rájuk, rájuk, az anyjukra!”

A román válogatott utóbbi mérkőzéseinek láttán elmondhatom, a csapat játéka is az anyázó sportújságírók színvonalán áll.