2024. július 16., kedd
UKRÁN VÁLSÁG

Az UVSE elődöntős!

Az UVSE női vízilabdacsapata az Európai Úszószövetség (LEN) döntése nyomán – miszerint nem hív meg orosz és fehérorosz sportolókat, illetve tisztviselőket az égisze alá tartozó eseményekre – elődöntőbe jutott az Euroligában. Az UVSE a negyeddöntőben a Kirisivel szemben maradt alul, de mivel az oroszok nem folytathatják szereplésüket, a magyar együttes a fináléba kerülésért a görög Olimpiakosszal csap össze. Az UVSE-hez hasonlóan járt az olasz Padova, amely a LEN döntése nyomán szintén automatikusan elődöntős, s ott a spanyol Sabadell lesz az ellenfele. A LEN-kupában mindennek a következtében nem tudnak négyes döntőt rendezni, csak finálét, amelyben a Dunaújváros a görög Etnikosszal vív meg a trófeáért.

Az Euroliga elődöntős párharcait április 1-jén és 2-án bonyolítják le, a helyszínről később döntenek, míg a LEN-kupa döntőjében március 26-án Dunaújvárosban, március 30-án pedig Görögországban találkoznak a felek.

Elvették az F1-es Orosz Nagydíjat

A Formula–1-es autós gyorsasági világbajnokság szervezői felbontották az Orosz Nagydíjra vonatkozó szerződést. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az idei futamot nem rendezik meg Szocsiban, hanem Oroszország hosszú távon verseny nélkül marad. Az F1 vezetősége pénteken még csak a szeptember 25-ére kiírt Orosz Nagydíjat törölte a versenynaptárból, arra hivatkozva, hogy ilyen körülmények között lehetetlen lenne megrendezni a futamot, de a további egyeztetések után most felbontotta a 2025-ig érvényes megállapodást.

Mazepinnek távoznia kell

Sajtóértesülés szerint távoznia kell a F1-ben szereplő Haas istállótól az orosz Nyikita Mazepinnek. A Sky televízió számolt be arról, hogy a 23 éves versenyző nem maradhat az egyesült államokbeli tulajdonban álló csapatnál. A hírt egyelőre nem erősítették meg hivatalosan, de a Sky azt is hozzátette, hogy információi szerint Mazepin helyére az amerikai–brazil Pietro Fittipaldi, a kétszeres F1-es világbajnok Emerson Fittipaldi unokája érkezik a Haashoz, már a jövő csütörtöktől szombatig sorra kerülő bahreini teszten is. A Haas főszponzora az Uralkali orosz műtrágyagyártó és -forgalmazó cég, ám az amerikai istálló átfestette versenyautóit, amelyekről lekerült a támogató logója, valamint az orosz nemzeti színek.

Elvették a karate-vb-t

Az Európai Karateszövetség (EKF) megfosztotta Oroszországot a 2023-as kontinensbajnokság rendezési jogától. Az EKF elvette a jövő évi Eb-t Moszkvától.

A súlyemelőket is kitiltották

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) felfüggesztette az összes orosz és fehérorosz sportoló, tisztségviselő és más hivatalos személy részvételét bármely nemzetközi vagy kontinentális eseményen. Egyúttal a világszövetség támogatásáról biztosította az ukrán súlyemelőket, s leszögezte: elkötelezett minden további szükséges humanitárius segítségnyújtás mellett.

A cselgáncsozók indulhatnak

A Nemzetközi Cselgáncsszövetség (IJF) indokolatlannak tartja az orosz sportolókkal szembeni szankciókat, és álláspontja szerint a versenyekről való kitiltásuk „csak növeli az igazságtalanság érzését”. Egyúttal bejelentette, hogy az orosz cselgáncsozók a szervezet zászlaja alatt indulhatnak nemzetközi versenyeken, és győzelmük esetén az IJF himnusza hangzik fel. A sportolópárti közlemény kibocsátása előtt az IJF a múlt hét végén törölte az égisze alatt zajló összes oroszországi versenyt, így a Grand Slam-sorozat májusra, Kazanyba tervezett állomását. Egyúttal vasárnap bejelentette, hogy felfüggesztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt az IJF-ben viselt tiszteletbeli elnöki és nagyköveti tisztségéből.