2024. szeptember 4., szerda
RALI-VB

Nem lett meg a tizedik

Elrajtolt a rali-világbajnokság 2024-es idénye, és a nyitófutamot szokásos módon Monte-Carlóban tartották meg, aminek kapcsán a helyieket az villanyozta fel a legjobban, hogy a francia Sébastien Ogier megszerzi-e a 10. győzelmét ezen a pályán. A 40 éves francia versenyző – aki „részmunkaidőben” vezet a Toyotánál, és nem mellesleg nyolcszoros világbajnok – ugyanis a vb-sorozat legrégebbi viadalának közelében született és nőtt fel, így a mezőnyből ő ismeri a legjobban a helyszínt.

Nos, Ogier-nek (most még) nem sikerült begyűjtenie a jubileumi serlegét, mert a Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe belga duó nyerte meg a vasárnap véget ért szezonnyitó futamát, de Ogier nagyon közel volt, hiszen összesítésben csak 16 másodperccel maradt le. A 10. gyorsasági szakaszig (a címvédő finn Kalle Rovanperä távollétében) a Toyota világbajnokjelöltjévé váló brit Elfyn Evans állt az élen, szombaton azonban Neuville átvette tőle a vezetést az összetettben.

A folytatásban Ogier felzárkózott másodiknak, sőt a 13. szakasz után az éllovas pozíció is az övé volt, Neuville-nek viszont még volt tartaléka, és a vasárnapi zárónapot ő kezdhette az élről. Az utolsó három gyorsaságin Neuville egyre csak növelte a távolságot az üldözőkkel szemben, mindhárom etapon ő érte el a legjobb időt. A belga versenyzőnek ez volt WRC-pályafutása 20. futamgyőzelme, és másodszor nyert Monacóban.

Monte-Carlo-rali (17 gyorsasági szakasz, 323,72 km), a dobogósok: 1. Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe (belga, Hyundai i20 Rally1 Hybrid) 3:09:30,9 óra, 2. Sébastien Ogier, Vincent Landais (francia, Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) 16,1 másodperc hátrány, 3. Elfyn Evans, Scott Martin (brit, Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) 45,2 mp h.

A címvédő és sorozatban két vb-címet begyűjtő, szintén Toyotával versenyző Rovanperä az idén nem áll rajthoz az összes vb-viadalon, így Monte-Carlóban sem volt ott. A Toyota vb-címre esélyes versenyzőjévé lépett elő így az egyébként walesi Evans, aki az elmúlt négy évben háromszor is másodikként zárta az idényt. Szintén a Toyota színeiben vesz részt a vb-n a japán Kacuta Takamoto.

A Hyundai versenyautóit az észt Ott Tänak, valamint Neuville és a norvég Andreas Mikkelsen vezeti, a Ford versenygépeit pedig a luxemburgi Grégoire Munster és a francia Adrien Formaux irányítja az idén.

A WRC mostani szezonjában a legnagyobb változást az új pontozási rendszer jelenti, amely több izgalmat ígér a versenyhétvégékre. A szombati napokon ugyanis pontozzák majd a versenyzőket az akkori állás alapján (maximum 18 pont szerezhető), vasárnap további pontokat osztanak 1-től 7-ig, az utolsó gyorsasági szakaszon, az úgynevezett power stage-en pedig továbbra is 5 bónuszpontot lehet szerezni.