2024. szeptember 28., szombat
F CSOPORT

Megszenvedett győzelem rekordokkal

A csehek vezettek, de végül a portugálok nyertek. Így lehet legrövidebben összefoglalni a kedd esti meccset, azzal, hogy a 2016-os kontinensbajnok azért megszenvedett a sikerért, de valahogy az embernek végig az volt az érzése, hogy csak idő kérdése, mikor kerekednek felül a luzitánok. Zuhogó esőben ugyanis szinte végig nyomasztó fölényben voltak, annyira beszorították a cseheket, hogy ők maguk sem fértek el az ellenfél kapuja előtt. A győzelem csak a bírói ráadásban született így meg, amikor Neto passzolta középre a labdát, a védők nem tudtak felszabadítani, a két perccel korábban beállt Conceição pedig közelről a kapuba lőtt. A meccs kapcsán inkább azzal foglalkozott a nemzetközi sajtó, hogy a 208-szoros válogatott Cristiano Ronaldo a hatodik kontinenstornáján lépett pályára, és a 26. Eb-meccsét játszotta – mindkettővel rekorder –, sőt a 14 gólja és a válogatottban eddig elért 130 találat is csúcsnak számít, ő az egyetlen focista, aki öt Eb-n eredményes tudott lenni. Pepe 41 évesen és 113 naposan a magyar kapus Király Gábort megelőzve a legidősebb játékos lett az Eb-k történetében.

Király 40 éves és 86 napos volt a 2016-os Eb-n, eddig ő volt az egyetlen, aki 40 év felett játszott egy kontinenstornán.

Lipcse: Portugália–Csehország 2:1 (0:0)

Red Bull Aréna, 38 421 néző, vezette: Guida (olasz). Gólszerzők: Hranáč a 69. (öngól), Conceição a 90+2., illetve Provod a 62. percben.

Portugália: Costa, Dalot (Inácio), Pepe, Dias, Cancelo (Semedo), Silva, Fernandes, Vitinha (Conceição), Mendes (Neto), Ronaldo, Leao (Jota).

Csehország: Staněk, Holeš (Chorý), Hranáč, Krejčí, Coufal, Šulc (Ševčík), Souček, Provod (Barák) Douděra, Kuchta (Lingr), Schick (Chytil)

Nyitókép: Conceição (balról) betalál (Beta/AP)