2024. június 30., vasárnap
BIRKÓZÁS – U17-ES ÉS U19-ES EB, ÚJVIDÉK

Szerb ezüst, két magyar bronz

A nagybecskereki Stevan Kojić szerdán este döntőt vívott az Újvidéken zajló kadét-Európa-bajnokság kötöttfogásának 92 kilogrammos súlycsoportjában, de sajnos a fináléban nem tudott komolyabb ellenállást tanúsítani a láthatóan sokkal erősebb azeri Pasajevvel szemben, aki ugyan még csak 16 éves, és a ranglistán 16. (Kojić a 8.), de könnyen megforgatta a Proleter versenyzőjét, és végül technikai fölénnyel, 8:0-ra nyert. Milorad Dokmanac szövetségi kapitány ennek ellenére nagyon boldog volt, s kiemelte, hogy szerbiai birkózó ebben a korosztályban orosz ellenfelet még soha nem győzött le (Kojićnak ez a negyeddöntőben sikerült Sztarcev ellen), s a nagyjaink, Davor Štefanek, Frísz Krisztián, Nemes Máté és Viktor kadétként nem szereztek akkoriban érmet, Kojić pedig már kettőt.

Két magyar is felállhatott a dobogóra, Szuromi László (45 kg) és Kolompár Imre (71 kg). Szuromi a vigaszágon a román Firantát győzte le 8:0-s technikai tussal, a bronzmeccsen pedig 2:0-ra a grúz Abuladzét. Kolompár a harmadik helyért az ukrán Zsizskót múlta felül egy parádés, 9:3-as meccsen. A magyar lányok is kitettek magukért: Németh Szonja (49 kg) svéd, olasz és román ellenfelet felülmúlva tegnap a török Aktassal döntőzött, Pupp Viktória (65 kg) pedig a vigaszágon a grúz Csacsanidzéval találkozott, és fölényesen nyert, így ő tegnap a német Sahinnal birkózott a bronzért.

A többi lány is megkezdte a versenyzést: Natalija Obradinov (46 kg) a szlovákiai Igrényi Viktóriával találkozott, és 8:2-re kapott ki, Ivana Gajić (53 kg) a moldovai Barbanoua ellen 6:2-nél veszített, Vuković Natasa (69 kg) pedig a szintén szlovákiai Sebők Michaelával nézett farkasszemet, de még súlyosabb, 11:0-s vereséget szenvedett. Egyedül Habi Orsolya (61 kg) eredménye érdemel említést, aki előbb 12:2-re lelépte a litván Usinovicot, majd 4:0-re győzött az ukrán Malkova ellen, de a negyeddöntőben már elfogyott a szusz, és 7:1-re legyőzte őt a francia Annez, aki ha az elődöntőben nyert a magyar Balázs Éda ellen, akkor Orsi a vigaszágra kerülhetett.

Európa-bajnokok, U17-es fiúk, kötöttfogás, 45 kg: Marat Acsemjan (örmény), … 3. Szuromi László (magyar). 51 kg: Turan Dasdamirov (azeri). 60 kg: Ajkan Dzsavadov (azeri). 71 kg: Kiril Valeuszkij (fehérorosz), … 3. Kolompár Imre (magyar). 92 kg: Szaid Pasajev (azeri), 2. Stevan Kojić (szerb). Csapatban: 1. Azerbajdzsán 183, 2. Örményország 132, 3. Ukrajna 121, … 5. Magyarország 60, … 9. Szerbia 40 pont stb.