2024. július 16., kedd
ÖTTUSA-EB, BUDAPEST

Magyar arany a zárónapon

A kombinált számban az utolsó helyről indulva, nagyszerű versenyzéssel aranyérmet nyert az Erdős Rita, Koleszár Mihály páros vegyes váltóban a budapesti öttusa-Európa-bajnokság zárónapján.

Nyilatkozataikban mindketten dicsérték a közönséget, és hálásak voltak a biztatásért: „Megjártuk a poklot, és most felértünk a csúcsra” – jelentette ki Erdős Rita, majd úgy folytatta, ez mindenképpen egy jó lezárása volt az idénynek. Szerinte a bónuszvívás volt a fordulópont a versenyükben: „Misi tartotta bennem a lelket végig. Bevallom, megfordult a fejemben, hogy visszalépek, de hála a szövetség stábjának, mindent megtettek azért, hogy el tudjak indulni” – utalt a sérülésére.

Koleszár beszélt arról, hogy valószínűleg nem sokszor lesz alkalma ilyen látványosan kérni a közönség segítségét, de ez most „fantasztikus érzés” volt. „Nehéz napunk volt, mégis próbáltunk végig mosolygósan nekiállni. Nyolcadik helyről indultunk, de úgy akarta a Jóisten, hogy ezt most itt megnyerjük. Hát mi csak tettük a dolgunkat. Nekem ez az Európa-bajnokság betoppanás volt a felnőttek közé, mert bronz, ezüst és most arany a vége, három érem, jó kezdés. Már a vívás befejezése után mondtam Ritának: harminc másodperc az arany? az semmi! Hát nem volt semmi, mert hatalmas küzdés volt, de megcsináltuk. Annak ellenére, hogy Rita megsérült” – fogalmazott.

A vegyes váltó a magyarok ötödik érmét szerezte az Eb-n. Hétfőn második lett férfi váltóban Koleszár és Bereczki Richárd, illetve harmadik női váltóban az olimpiára készülő Guzi Blanka Eszes Noémival, szombaton ugyancsak harmadikként fejezte be versenyét a női válogatott Erdős, Simon Sarolta, Réti Kamilla összeállításban, valamint a Koleszár, Bereczki, Tamás József alkotta férfiegyüttes.

A vegyes váltó dobogója: 1. Magyarország 1372 pont, 2. Olaszország (Francesca Tognetti, Daniele Colosanti) 1360, 3. Litvánia (Elzbieta Adomaitytė, Titas Puronas) 1358.

 

Nyitókép: A magyar páros emberfeletti küzdelemben szerezte meg az aranyérmet (Fotó: MTI)