2024. július 16., kedd
NYÁRHANGOLÓ – VISSZAPILLANTÓ

A világ leghíresebb ruhadarabja

A Lévi Story! – A Farmerkirály című klezmermusicalt is láthattuk a palicsi Nyárhangolón

Magyarországon elsöprő sikert aratott, de hála a Szekeres László Alapítványnak, a palicsi Nyárhangoló Fesztiválon, a parkba ágyazott nyári színpadon is megtekinthettük a Pesti Broadway Alapítvány Lévi Story! – A Farmerkirály című produkcióját. Egy különleges, nagyszabású előadásról van szó, egy klezmermusicalről, amelyet Kerényi Miklós Gábor „Kero” rendezett, a szövegét Kállai István és Gábor írta, a zeneszerzője Jávori Ferenc „Fegya”, akit a zenekedvelő közönség jól ismerhet a Budapest Klezmer Bandből, a zene pedig Müller Péter Sziámi szellemes dalszövegeivel egészül ki.

Az előadás története is érdekes, a farmernadrág feltalálásának történetét meséli el, és azt, hogyan vált a bizonyos kék nadrág a világ leghíresebb ruhadarabjává, amely annyira menő lett, hogy James Dean, Marlo Brando és Marilyn Monroe is népszerűsítette.

A Lévi Story! sok minden mást is taglal, sokak szerint akár a Hegedűs a háztetőn folytatása, továbbgondolása is lehetne, hiszen szól a kivándorlási hullámról, a zsidóság helyzetéről is. Lőb, illetve Lévi Strauss életútját kíséri, azt, ahogyan a kilátástalanság közepette sem mond le az álmairól, és végül megalkotja a farmernadrágot, amely Amerika egyik védjegyévé válik. A fergeteges és látványos előadás megidézi a régi világot, az ígéretek földjét, izgalmakban és kalandokban bővelkedik, és persze nem marad el a szerelem sem. Lévi szerepében Kerényi Miklós Mátét láttuk, aki a kiváló tánctudását is megcsillogtatta.

Nyitókép: Jelenet A Farmerkirály című előadásból (Lukács Melinda felvétele)