2024. július 24., szerda
OLIMPIA 2024

Beköltöztek az első magyarok a faluba

A cselgáncsozó Pupp Réka és Gercsák Szabina az első két magyar sportoló, aki beköltözött a párizsi olimpiai faluba. A cselgáncsozók érkezése nem volt zökkenőmentes, mivel az Orly repülőtéren a leszállást követően a biztonsági erők a küldöttségüket kiterelték a csomagkiosztó szalagoktól, mert egy gyanús poggyászt találtak. Erről aztán kiderült, hogy egy ottfelejtett nejlonszatyor volt csak. Hétfőn a női kézilabda-válogatott és a tornászok is csatlakoztak, hiszen előbbi számára már csütörtökön elrajtol a csoportkör, míg utóbbiak szombaton kezdik meg a versenyzést.

A magyar küldöttség két vitorlázója, a világ- és Európa-bajnok Érdi Mária, valamint az Eb-második Vadnai Jonatán már versenyeik helyszínén, Marseille-ben tartózkodik.

LEBRON LESZ AZ EGYIK AMERIKAI ZÁSZLÓVIVŐ
A kétszeres olimpiai bajnok kosarassztár, LeBron James lesz az amerikai küldöttség férfi zászlóvivője a pénteki nyitóünnepségen. A 39 éves, négyszeres NBA-győztes klasszis hétfőn tudta meg, hogy rá esett a választás. A Los Angeles Lakers játékosa lesz hazájából harmadik – de az első férfi – kosaras, aki vezeti a delegációt a nyitóünnepségen. A 2004-es athéni játékokon Dawn Staley-t, 2021-ben Tokióban pedig Sue Birdöt érte a megtiszteltetés. A női zászlóvivő személyét még nem hozták nyilvánosságra.

POGAČAR NEM INDUL
A friss Tour de France-győztes Tadej Pogačar nem áll rajthoz az országúti kerékpárosok mezőnyversenyén, fáradtságra hivatkozva lemondta az ötkarikás szereplést. Párizsban az időfutamot most szombaton, míg a mezőnyversenyt jövő szombaton rendezik, Pogačar az előzetes tervek szerint utóbbin szerepelt volna.

AMPUTÁLTATTA UJJÁNAK EGY RÉSZÉT PÁRIZSÉRT
Harmadik olimpiai szerepléséért amputáltatta ujjának egy részét Matt Dawson ausztrál gyeplabdázó, aki így ott lehet Párizsban. A 30 éves játékos ezüstérmes volt a tokiói játékokon, a közelmúltban pedig eltört a jobb kezének gyűrűsujja, emiatt veszélybe került a párizsi részvétele. Az orvosok választás elé állították: vagy időt hagy a gyógyulásra, vagy megválik ujja egy részétől, és ebben az esetben biztosan ott lehet a csapattal a francia fővárosban. Dawson szerint nem volt sok ideje meghozni a döntést.

ÉRMEK AZ EIFFEL-TORONYBÓL
Az Eiffel-torony korábbi felújítási munkái során keletkezett vashulladék felhasználásával készítették el azokat az érmeket, amelyeket a dobogósok nyakába akasztanak. A több mint 5000 medál alapjául szolgáló vasanyagot egy titkos raktárban őrizték, az érmek elülső oldalán a toronyból kinyert fémből készült hatszöget helyeztek el. Az olimpiára és paralimpiára összesen 5084 érem készül. A Chaumet ékszerház által tervezett medálok 8,5 centiméter átmérőjűek, vastagságuk pedig 9,2 milliméter. Az aranyérmek súlya 529, az ezüstérmeké 525, míg a bronzérmeké 455 gramm.

 

Nyitókép: A magyar kézilabdás lányok is megérkeztek Párizsba, holnap már meccsük van (Fotó: MTI)