2024. július 25., csütörtök
PÁRIZS 2024

Nincs miért aggódni!

A játékok kapcsán az egyik legsarkalatosabb és legvitatottabb kérdés egyértelműen a megnyitó, sokan visszásan fogadták és fogadják a szajnai ünnepséget. Tóth Anita, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) kommunikációs igazgatója szerint azonban nincs mitől tartani az eseményen.

– Garanciát ugyan nem vállaltak a szervezők, de mindvégig biztosítottak bennünket, hogy igyekeznek a lehető legbiztonságosabban és körültekintő, mindenre kiterjedő óvintézkedések mellett megszervezni és lebonyolítani a megnyitót. Több opció is szóba került, ám a házigazdák mindvégig ragaszkodtak az elsődleges tervhez, miszerint a sportolók hat kilométer hosszan hajózzanak a Szajnán, aztán pedig felvonuljanak a Trocadero téri díszünnepségen. Ez egyedülálló kezdeményezés, korábban mindig egy-egy stadionban bonyolították le a megnyitót, az idei olimpia ebből a szempontból is különleges. A bemutatott promóciós kisfilmek nagyon látványosak voltak, háztetőkön táncoltak a művészek, hidakon és pontonokon került sor a műsorokra, csak remélni tudom, hogy élőben is lélegzetelállító lesz a produkció. Az biztos, hogy ez lesz a valaha volt legérdekesebb megnyitó – mondta az ünnepség kapcsán a MOB munkatársa.

Az ötkarikás nemcsak a házigazda, hanem a részt vevő országok bizottságai számára is hatalmas kihívást jelent, Tóth Anita szerint azonban nem ütköztek komoly akadályokba, gördülékenyen ment a felkészülés.

– Összeszokott csapat dolgozott a háttérben. Ugyan alaposan megkönnyítette a feladatunkat, hogy Európában kerül sor az idei játékokra, ám ez egyben nehezítő körülménynek is számított, hiszen a sportolók nem akartak túl korán a helyszínre utazni. Mindenki inkább itthon készült az utolsó pillanatig, nincs időeltolódás, nem szükséges a hosszú akklimatizáció. Ennek megfelelően a legtöbben azt választották, hogy a lehető legkésőbbi időpontban érkeznek csak a versenyhelyszínekre. Leginkább a logisztika jelentette a legnagyobb fejtörést – mondta Tóth.

Párizsban a MOB feladatköre szerteágazó. Felel a magyar főméltóságok és meghívott vendégek kiszolgálásáért, ám javarészt a sportolók jóllétéért és a felmerülő problémák megoldásáért tevékenykedik. A bizottság a rajtot megelőzően nem találkozott extrém kérésekkel, de felkészültek a sportolók különféle helyszíni igényeire.

– Ezek inkább menet közben kerülnek majd a felszínre, egyelőre még nem találkoztunk megoldhatatlan akadállyal. Mindenesetre ágyhosszabbítókból bőven rendeltünk, hogy a kézilabdázók és a pólósok lába se lógjon le a fekhelyekről! – tette hozzá a kommunikációs igazgató.