2024. augusztus 6., kedd

Az olimpiai aranyérem értéke

Teniszberkekben az olimpiai tornának megközelítőleg sincs olyan rangja, mint egy Grand Slam-viadalnak, sőt még az 1000-es mestertornákat is többre taksálják, vannak azonban érvek, amelyek jelentős fontosságot biztosítanak az ötkarikás rendezvénynek. Az első, hogy az olimpián ugyanazok játszanak, akik a többi nagy tornán is – a döntőt Párizsban így a wimbledoni serlegmeccs résztevői vívták, és többnyire csak a sérültek maradnak távol, vagyis az élvonal szavatolja a színvonalat, másrészt ez a verseny különösen azoknak fontos, akiknek a hazájuk képviselete kifejezett megtisztelést jelent. A végső ok, hogy olimpiát csak négyévente tartanak, tehát sokkal kevesebb alkalom adódik az ötkarikás aranyra, mint a többi rangos és évenként megszerezhető titulusra.

Novak Đoković egyike azoknak, akik a tenisz és a hazaszeretet miatt is szívesen indultak az olimpián, első, 2008-as fellépése után azonban 16 évre és további négy próbálkozásra volt szüksége, hogy végre megszerezze az annyira áhított aranyérmet, amivel pazar trófeagyűjteménye teljesnek is nevezhető.

Az is valószínű, hogy nem minden aranyérem értéke egyforma. Nem vitás talán, hogy az egyéniben kiosztott olimpiai trófea rangosabb a párosok medáljánál. Az érvelés erre, hogy például a férfi párosban az ausztrál Matthew Ebden állt partnerével a dobogó legfelsőbb fokára, aki az egyéni 1. fordulójában a leendő bajnokkal szemben még szimbolikus ellenállást sem tudott tanúsítani.

Figyelmet érdemel még, hogy az öt versenyszámban 11 ország teniszezői nyertek olimpiai érmet, Kína és Olaszország az arany mellé nyert még egy-egy trófeát, az USA és Spanyolország pedig arany nélkül kétszeres érmes.

AZ ÉREM NAGY SIKER LENNE
Az olimpiai csapatsportoknál a legkiegyensúlyozottabb mezőny a röplabdázónőké. A negyeddöntőbe jutottak bármelyike ugyanis dobogóra állhatna, és azt ne nevezzük nagy meglepetésnek. Ilyen körülmények között szép siker lenne, ha Szerbia legalább megvédené a tokiói bronzérmet. A döntőbe jutáshoz előbb ma 21 órai kezdettel a világranglistán éllovas Olaszországot, azután vagy a 2016-os olimpiai bajnok Kínát, vagy pedig a tavalyi Európa-bajnok Törökországot kellene legyőzni, a döntőben vagy a bronzmeccsen Brazília és az USA tűnik legvalószínűbb lehetséges riválisnak.

Az olimpiai női röplabdatorna negyeddöntőjének párjai: Brazília–Dominikai K., Olaszország–Szerbia, USA–Lengyelország, Kína–Törökország.
A férfitorna első elődöntőse a Nikola Grbić edzette Európa-bajnok Lengyelország lett, amely hétfőn színvonalas mérkőzésen a tavalyi kontinensbajnokságon bronzérmes Szlovéniát győzte le.

 

Nyitókép: Mondhat, ki mit akar, Đoković ezt az aranyérmét tartja az egyik legfontosabbnak (Fotó: Beta/AP)