2024. augusztus 20., kedd
PARALIMPIA

A lobogó már a sportolóknál

Aleksandar Vučić köztársasági elnök hétfőn fogadta a szerbiai paralimpiai csapat tagjait, és átadta nekik a nemzeti lobogót, amelyet a küldöttség magával visz a jövő szerdán kezdődő párizsi játékokra. A csapat összesen 53 tagot számlál, közülük 24 versenyző 8 sportágban mérettetik meg a francia fővárosban. Az államfő a fogadás alakalmával hangsúlyozta, a parasportolók minden világverseny alkalmával bebizonyították, mit jelent a kitartás, az alázatosság és a hazaszeretet, az elmúlt paralimpiákon is öregbítették a Szerbia hírnevét – Pekingből két, Londonból öt, Rióból kilenc, Tokióból pedig hat éremmel tértek haza. Az államfő hozzátette, egészséges társaikhoz hasonlóan az éremszerző paralimpikonokat is megilleti az egyszeri pénzdíjazás, az életjáradék és az ösztöndíjak.

„Azért vagyunk itt, hogy szerencsét kívánjunk, és elmondhassuk, mennyire nagyra értékeljük és támogatjuk önöket, mennyire fontosak az országunknak, és önökkel leszünk” – mondta a fogadás alkalmával Aleksandar Vučić.

A szerb paralimpiai csapat, paraatlétika: Saška Sokolov (100 és 200 méter), Filip Graovac, Aleksandar Radišić és Željko Dimitrijević (mindhárman buzogányhajítás), Stefan Dimitrijević és Nebojša Đuriš (mindketten súlylökés), Nemanja Matijašević (távolugrás). Paralövészet: Surányi László, Dejan Jokić, Dragan Ristić, Živko Papaz, Zdravko Savanović, Jelena Pantović. Para-asztalitenisz: Borislava Perić-Ranković, Nada Matić, Mitar Palikuća. Para-erőemelés: Petar Milenković Paratekvondó: Marija Mičev, Jelena Rašić, Nikola Spajić. Paraúszás: Katarina Draganov Čordaš. Parakajak: Strahinja Bukvić. Paratriatlon: Lazar Filipović, Jovan Ponjević.
A párizsi paralimpiai játékokat 22 sportágban augusztus 28-a és szeptember 8-a között tartják meg.

 

Nyitókép: A Párizsba készülő paralimpikonok Aleksandar Vučić államfővel (Fotó: Beta/Milan Ilić)