2024. augusztus 20., kedd

Hagyományőrzés Óbecsén

Huszonegyedik alkalommal tartották meg az Ifjúsági Etno Tábort

Vasárnap ért véget az Ifjúsági Etno Tábor.  A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ által szervezett eseménynek az óbecseiVujić-tanya adott otthont. A rendezvény ismét kellemes élményekkel ajándékozta meg a résztvevőket, akik a hagyományőrzés jegyében tölthettek el néhány felejthetetlen napot. Csütörtökön este a résztvevők felállíthatták sátraikat, majd a vacsora elfogyasztása után a tábortűz mellett ismerkedhettek.

Zabos Kasziba Angéla felvétele

Zabos Kasziba Angéla felvétele

Pénteken vette igazán kezdetét a rendezvény szakmai része, ahol a táborlakók számos hagyományos mesterséggel ismerkedhettek meg. A rendezvény célja a hagyományőrzés, amelyet számos izgalmas és kreatív foglalkozás tett lehetővé. Olyan tevékenységek közül választhattak az érdeklődők, mint a kovácsolás, kosárfonás, hímzés, nemezelés, mézeskalácsfestés, horgolás, íjászkodás és ékszerkészítés. A foglalkozások különlegessége abban rejlett, hogy a táborozók nemcsak megfigyelői, hanem résztvevői is voltak a folyamatoknak. Két napon át próbálhatták ki a felsorolt foglalkozások bármelyikét. A segítőkész mesterek türelmesen és szakszerűen mutatták be a tevékenységek minden apró mozzanatát, így a táborozók saját kezűleg készíthették el emléktárgyaikat, ezáltal nemcsak élményekkel, de saját maguk alkotta tárgyakkal is távozhattak. A tábor egyik kiemelkedő programjaként említhető a pénteki két kerekasztal-beszélgetés, melyek témája a fiatalok és a hagyományok, illetve a hagyományápolás lehetőségei voltak. Ezek a beszélgetések lehetőséget biztosítottak arra, hogy a résztvevők megosszák egymással tapasztalataikat és gondolataikat a hagyományőrzés kihívásairól és jövőjéről. A fiatalok számára különösen fontos, hogy felismerjék, milyen értékek rejlenek a múltban, és hogyan lehet ezeket a modern korban is továbbörökíteni. A kerekasztal-beszélgetés végeztével, a vacsora után, este a MosaicParty Band biztosította a kellemes hangulatot. Szombaton szintén kézműves foglalkozásokon lehetett részt venni, majd este a foglalkozások befejeztével sem maradtak programok nélkül a táborozók. Borkóstolón vehettek részt, amely során a topolyai Brindza borászat öt különböző borát kóstolhatták meg, és olyan érdekességek is elhangoztak, mint hogy hogyan készül a rozé. A borkóstoló mellett Timi&DaniAcousticDuo-koncertet élvezhettek a résztvevők, majd sor került a táncházra a péterrévei Pengetős bandával és Topolcsányi Jánossal.

Zabos Kasziba Angéla felvétele

Zabos Kasziba Angéla felvétele

Zabos Kasziba Angéla felvétele

Zabos Kasziba Angéla felvétele

Az esték csúcspontja a tábortűz volt, ahol a táborozók megpihenhettek és megbeszélhették a nap eseményeit. Vasárnap, a zárónapon a reggeli morzsapartit követte a sátorbontás és búcsúzkodás a tábortól és az újonnan szerzett barátoktól. Bár a tábor lezárult, az itt szerzett élmények és tapasztalatok még sokáig elkísérik a résztvevőket. Az Ifjúsági Etno Tábor az idén is hatalmas sikert aratott, hiszen attól függetlenül, hogy az ifjúságot célozta meg, minden korosztály számára lehetőséget biztosított a hagyományok mélyebb megismerésére és a közösségi élmények átélésére.

Nyitókép: Zabos Kasziba Angéla felvétele