2024. október 4., péntek

Hibára késztető murva

A rali-világbajnokság szezonjának első teljesen murvás versenyét jelentette a Portugál Rali, amelyen a Hyundai és a Toyota újabb fordulatos csatát vívott egymással a győzelemért. A pénteki nap végén még a dél-koreai márka autói domináltak, ám Thierry Neuville és a kényelmes előnyt őrző Ott Tänak is hibázott, és megsérült az autójuk, ezzel pedig kiestek a legjobb helyekért zajló harcból. Így hullott az elsőség a toyotás Elfyn Evans ölébe, aki vasárnap az első szakaszon sikeresen lerázta magáról Dani Sordót, s végül közel félperces előnnyel nyert idén először. Sébastien Ogier jelentős hátrányt összeszedve is felfért a dobogóra, Takamoto Katsuta pedig eddigi legjobb eredményét szerezte a negyedik hellyel, de a csúcsmodellek egyébként is sovány mezőnyéből csak hat autó ért célba.

Először volt ott egy WRC-futam mezőnyében a korábbi háromszoros magyar ralibajnok Herczig Norbert, aki Ferencz Ramónnal az oldalán egy WRC2-es Skoda Fabiát vezetett. Nem sikerült azonban eljutniuk a célig, már pénteken, a negyedik szakaszon kiestek, miután eltört egy csavar a futóműben.

A Portugál Rali végeredménye: 1. Elfyn Evans (brit, Toyota) 3:38:26,2, 2. Dani Sordo (spanyol, Hyundai) +28,3, 3. Sébastien Ogier (francia, Toyota) +1:23,6, 4. Takamoto Katsuta (japán, Toyota) +2:28,4, 5. Gus Greensmith (brit, Ford) +4:52,7 stb.

A világbajnokság állása: 1. Ogier 79 pont, 2. Evans 77, 3. Neuville 57, 4. Tänak 45, 5. Rovanperä 41, stb.