2024. július 30., kedd

Szenzációs idényt zártak Adán

KÉZILABDA
Az adai felnőttcsapat

A Potisje-Pletex Férfi-kézilabdaklub felnőttcsapata bejutott a II. ligába – Az utánpótláscsapat országos bajnok lett az 1997-es korosztályban

Több mint tíz év után ősztől ismét a II. ligában folytatja a versenyzést az adai egyesület felnőttcsapata, miután második helyen végzett a Vajdasági Ligában. Az egyesület terveiről és az elvárásokról ifj.Tóbiás József klubelnök és játékos nyilatkozott, a felnőtt- és az utánpótláscsapat teljesítményét pedig Goór Róbert edző értékelte.

– A 2009/10-es idényt sikeresen fejeztük be. A felnőttcsapat 14 év után feljutott a II. ligába. Az utánpótlás-együttesek közül két generáció vajdasági bajnok lett, egy pedig országos bajnoki címet szerzett. Ezt az idény aranybetűkkel jegyezhetjük be az adai sporttörténelembe és a férfi-kézilabdaklub történetébe is – közölte elégedetten Tóbiás. –Továbbra is Goór Róbert edző irányítja az utánpótlás-nevelést és a felnőttcsapatot is. Az utóbbival valószínűleg augusztus 2-án kezdjük meg a felkészülést, a bajnokság várhatóan szeptember derekán kezdődik. A vezetőség arra törekszik, hogy a jelenlegi csapatot egyben tartsa. Hat éve a barátaim beszéltek rá, hogy vállaljam el a klubelnöki tisztséget, ami számomra nagy megtiszteltetés volt, bár akkoriban a semmiből kellett kezdeni, és azóta keményen megdolgoztunk a sikerért. Akkor azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy tíz éven belül stabil II. ligás csapatot alakítsunk a Potisje-Pletexből, amelyben adai játékosok szerepelnek. Továbbra is kitartunk amellett, hogy csak saját nevelésű és helybéli játékosokkal szeretnénk a magasabb rangfokozatban szerepelni. Bár a Vajdasági Ligában is színvonalas kézilabdát játszanak, de a II. liga mérkőzéseit csak teremben lehet lebonyolítani. Ez jelentős változás, mivel szerintem a betonon és a teremben való kézilabdázás között olyan jelentős a különbség, mintha az két külön sportág lenne. A II. ligában erős a mezőny, óriási csatát várok, már az elején mindenkinek a maximumot kell nyújtani, hogy elkerüljük a kiesés elleni harcot, vagyis a tíz legjobb között végezzünk. Ennek még egy nyomós oka van, tudomásom szerint a Szerbiai Kézilabda-szövetségben már néhány éve átszervezésre készülnek, mivel az I. ligában hatalmasak az utazási költségek, amit nem tudnak finanszírozni az egyesületek. Eszerint az I. ligában is kialakítanának északi és déli csoportot. Így az esetleges átszervezéskor az I. ligában szereplő vajdasági csapatok mellé hozzácsatolnák a tabella elején végző II. ligás csapatokat, amelyek között akár mi is ott lehetünk – mondta az elnök, megjegyezvén, hogy a felnőttcsapat számára a ligaküzdelemben a versenyeztetési költség mintegy 500000 dinár. Ezenkívül fizetni kell a terem használatáért és a csapatnak biztosítani kell a felszerelést, bár az elmúlt időszakban sikerült a játékosokat tetőtől talpig felöltöztetni. Új tornacipőket viszont ismét vásárolni kell. Ifj.Tóbiás József szerint az egyesületnek egymillió dinárra van szüksége a következő idényre, de ebbe az összegbe beletartozik az utánpótlás-nevelés, illetve a fiatalabb korosztályok versenyeztetése.
– A II. ligában alacsonyabbak lesznek az utazási költségeink. Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de ebben a ligában sok az Újvidék környéki csapat, míg korábban sokkal messzebbre kellett utaznunk egy-egy mérkőzésre. A bírói költségek azonban jelentősen növekedni fognak. A 15 hazai bajnoki meccs kétszer annyiba fog kerülni, mint a Vajdasági Ligában. Folyamatosan tárgyalunk a támogatókkal is. A helyi önkormányzat részéről Bilicki Zoltán polgármester azt ígérte, hogy a sportközponton keresztül ősztől nagyobb támogatást kapnak a magasabb rangfokozatba jutott csapatok. Az egyesület a szülői támogatás mellett több mint 300000 dinárt költött az utánpótlás versenyeztetésére, ezt a következő évben is így tervezzük. Hatalmas munka vár ránk. Egyelőre nem mondhatom, hogy teljesen sima az ügy, de optimista vagyok, ugyanis mindenfelől biztató jeleket kapunk, és úgy látszik, hogy az emberek respektálják azt a munkát, amit elvégeztünk az elmúlt időszakban – hallottuk a klubelnöktől.

A Potisje-Pletex számára a magasabb rangfokozatban való szereplés szenzációs sikernek számít. Goór Róbert szerint az adai csapat az őt megillető helyen szerepelhet II. ligában, bár a Vajdasági Ligában keményen meg kellett küzdeni ezért a sikerért:

– Az idény kezdetén a bajnoki cím megszerzése volt a cél, de a sérülések sokasága miatt ez nem sikerült. A bajnokságban erős volt a mezőnyben, ahol a játékosoknak mérkőzésről mérkőzésre keményen meg kellett küzdeni a második helyért. A fiúk mindent megtettek a továbbjutás érdekében. Az edző soha sem elégedett a teljesítménnyel, mindig jobb eredményt szeretne elérni. A csapat teljesítményét értékelve jó közösséget alkottunk, amelyben a játékosok együttesen harcolták ki a közös célt. A bajnokság során 42 pontot szereztünk és 4 ponttal maradtunk le a bajnok mögött. Négy mérkőzésen egy-egy góllal kaptunk ki, és volt két döntetlenünk is. Ha megmarad a jelenlegi játékosállomány, illetve egy-két posztra tudunk új játékost igazolni a környékről, akkor megfelelő munkával és hozzáállással a II. ligában erős középhelyezést tudnánk elérni, de akár többre is képesek lehetünk. Ehhez azonban a jövőben is megfelelő feltételeket kell biztosítani a klubvezetésnek – mondta Goór.

Az edző megjegyezte továbbá, hogy hat éve eredményes utánpótlás-nevelés folyik az adai egyesületben. Három évvel ezelőtt az 1993-as korosztállyal második helyezést ért el az országos bajnokságon, június derekán Smederevón a 1997-es korosztály pedig országos bajnoki címet szerzett:

– Az országos bajnokság záróküzdelmeiben 16 csapat vett részt, a Potisje-Pletex volt az egyedüli vajdasági együttes. A bajnoki cím megszerzésével olyan csapatokat utasítottunk magunk mögé, mint a belgrádi Crvena zvezda és Partizan, valamint a šabaci Metaloplastika. Ez hatalmas siker számunkra, és büszkék lehetünk a gyerekekre – hallottuk az edzőtől.

A Potisje-Pletex játékoskerete (felnőttek): Molnár Gábor, Krizsán Krisztián, Bajúsz Zoltán, Lehócki Krisztián, Kancsár Szilárd, Demus József, Damir Vuksić, Pintér Árpád, Milan Ilić, Krizsán Attila, Zapletán Csaba, Bajúsz Dávid, Györe Balázs, Juhász Szabolcs, Boris Karanjac, Balasa József, Pergel Tamás, Ladócki Csaba, ifj.Tóbiás József.

A Potisje-Pletex utánpótlás-bajnokcsapatának játékoskerete: Ginder Tamás, Stefan Manojlović, Nagy Lénárt, Uroš Borzaš, Gömöri István, Szollár Ádám, Darko Dragin, Nagy Csongor, Belteg Denisz, Urbán Egon, Hanák András, Apró Ádám, Kazinczi Trisztán, Györe Szabolcs, Kazinczi Krisztián, Horvát Ákos, Szabó Bence.