2024. október 7., hétfő

Amikor gólokat lövök, nem kérdik, hány kiló vagyok

KÉZILABDA –Interjú Milorad Krivokapićtyal, a magyar válogatott és a Pick Szeged jobbátlövőjével

A február 8-án meggyilkolt Marian Cozma emlékére rendezett nagyváradi mérkőzés legfontosabb adatai: Magyarország–Románia 30:31 és Milorad Krivokapić – 9 gól. Ebből egyértelműen kiderült, hogy a szerb válogatottban utoljára 2006-ban pályára lépett, zentai születésű jobbátlövő egy olyan vesztes meccsen debütált a magyar nemzeti csapatban, amelyen ő kilenc gólt lőtt. A 29 éves balkezes játékos saját szemszögéből nézve álomszerűnek véli a bemutatkozását.

– Csak az álmaimban szerepelt egy olyan debütálás, amelyen a csapat harminc góljából kilencet én szerzek. Szerencsére az álmomból valóság lett, de hozzá kell tennem, abban, hogy ennyiszer sikerült betalálnom az ellenfél kapujába, nagy szerepük volt a csapattársaimnak is, akik mindent megtettek, hogy jó pozíciókból lőjek kapura. Élveztem a játékot, hiszen kiváló kézilabdázókkal szerepeltem egy csapatban, így nekik is köszönhető a sikeres bemutatkozásom.

• Nagyon készültél a Románia elleni meccsre?

– Olyan nagyon nem, mivel a találkozó előtt csak egy közös edzésünk volt, amelyen az alapmozgást gyakoroltuk meg kidolgoztunk néhány akciót. Az ellenfélből sem tudtunk felkészülni, hiszen nem ismertük őket, sokan hiányoztak a világbajnokságon szereplő keretből. A meccs előtt kicsit furcsa érzés volt, mikor először felvettem a magyar válogatott mezét, de ez csak addig tartott, amíg meg nem szólalt a mérkőzés kezdetét jelző bírói sípszó.

• Kilenc gólt lőttél, mégis kikapott a csapat. Hasonló eset történt 2005-ben a Ciudad Real elleni BL-meccsen is, akkor tízszer voltál eredményes, mégis a spanyol együttes nyert, egy időn túli szabaddobásból lőtt góllal 32:31-re.

– A vereség az vereség, és minden egyes elveszített meccs után keserű szájízzel hagyja el az ember a pályát. A románok ellen jól játszottam, s ha figyelembe vesszük, hogy a magyar csapatban csak azok kaptak helyet, akik a magyar bajnokságban szerepeltek, akkor azt hiszem, nem kell szégyenkeznünk az eredmény miatt. Ami bosszant és elgondolkodtató, hogy 20 másodperccel a vége előtt még mi vezettünk egy góllal. Öt másodperccel később kaptunk egy gólt, és mivel nagyon szerettük volna megnyerni a találkozót, a kapusunk helyére Csoknyai egy mezőnyjátékost küldött pályára. Sajnos eladtuk a labdát, de ha nem kiabálnak az edzők, a játékosok és a nézők, akkor a román kézilabdázó biztosan nem dobta volna kapura, ugyanis nem vette észre, hogy nincs hálóőrünk…

• A szövetség vezetőivel beszéltél-e a mérkőzés után a további tervekről, elképzelésekről?

– Egyelőre nem, mivel nem voltak jelen a találkozón, de abban maradtunk, hogy a közeljövőben leülünk és folytatjuk a megbeszélést.

• Csoknyai István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a magyarországi Origó honlapnak azt nyilatkozta, van rá esély, hogy a magyar csapat tagjaként ott legyél a januári Európa-bajnokságon. Te hogy látod?

– Ha egészséges leszek, és továbbra is jól játszok, akkor szerintem reális az esélye a csapatba kerülésemnek. Persze ez függ attól is, hogy mi lesz a Nagy László-üggyel, aki említette, elképzelhető, hogy egy nap a spanyol válogatottat erősíti majd. Egyelőre ezzel kapcsolatban még semmit nem tudni.

• Édesanyád, Erzsébet magyar nemzetiségű, ő biztosan örült, hogy magyar válogatott lettél. De mit szólt ehhez a családfő, a montenegrói származású Vladimir, akit mindenki csak Batóként ismer?

– Édesapám is örült a jó játéknak, meg annak, hogy emlékezetesre sikeredett a bemutatkozásom. Nem említette, hogy a montenegrói válogatottban kellene játszanom…

• Az utóbbi időben egyre többen kritizáltak a súlyfelesleged miatt.

– Ha valakinek nem megy jól a játék, nem hozza a tőle megszokottat, akkor az emberek azonnal mindenféle okot kitalálnak, hogy mi a baj. Érdekes, hogy amikor jól játszottam, dobáltam a gólokat, senki soha meg nem kérdezte, hány kiló vagyok. És az is érdekes, hogy most, mikor megint megy a játék, megint nem kérdezik…

• Október elején kezdődik a Bajnokok Ligája. A Szeged az A csoportban kapott helyet, ahol az orosz Csehovszki Medvegyi, a francia Montpellier, a spanyol Valladolid, a román Constanta és a görög PAOK szerepel.

– A csoportból az első négy helyezett jut a nyolcaddöntőbe, s ha nem lesznek gondjaink a sérülésekkel, akkor a továbbjutással nem szabad hogy problémák legyenek. Sajnos Danijel Anđelkovićtyal kapcsolatban nincsenek jó hírek, ugyanis a múlt héten megint elutazott Barcelonába, ahol megállapították, hogy a sérülése második fokozatú, és egyelőre nem kell műteni, de három-négy hét szünet vár még rá. Ez azt is jelenti, hogy az első mérkőzésen, a Csehovszki Medvegyi ellen, amelyet október 3-án rendeznek meg Szeged, ő biztosan nem lép pályára.

A Szeged BL-meccsei

Október 3. – Pick Szeged–Csehovszki Medvegyi

Október 10. – Pick Szeged–PAOK (görög)

Október 17. – Constanta–Pick Szeged

November 8. – Pick Szeged–Valladolid (spanyol)

November 15. – Montpellier–Pick Szeged

November 22. – Pick Szeged–Montpellier (francia)

Február 10–14. – PAOK–Pick Szeged

Február 17–21. – Csehovszki Medvegyi–Pick Szeged

Február 24–28. – Valladolid–Pick Szeged

Március 7. – Pick Szeged–Contsanta (román)