2024. szeptember 5., csütörtök
38. KOSÁRLABDA-EB, SZLOVÉNIA

Vasárnap lehet javítani

Szerbia kikapott Ukrajnától, de még csoportelső lehet

Szerbia válogatottja elszenvedte második vereségét a szlovéniai Európa-bajnokságon, de az ukránok elleni bukásnak nincs jelentősége, hisz a gárda, ha a második kör vasárnapi utolsó fordulójában legyőzi Franciaországot, így is csoportelső lesz. Ha viszont kikap a franciáktól, a szerb csapat a többi eredménytől függően a harmadik vagy a negyedik helyen fejezi be az E csoport versenyét.

A mérkőzés egyenrangú ellenfelek játékával indult, és az első negyedet a valamivel biztosabb szerb válogatott nyerte. A folytatásban feljött az ellenfél, gyakrabban vezetett, de három pontnál nagyobb előnyt csak a 18. percben szerzett, amikor a szerbek 35:33-as vezetését a 8:0-s sorozattal 35:41-re fordította. A nagyszünet előtt, noha az utolsó öt szabaddobást a szerb csapat kihagyta, egy pontra sikerült csökkenteni a hátrányt. A harmadik részben már kifejezettebb volt az ukránok fölénye, elsősorban annak köszönhetően, hogy a szerb támadások rendkívül eredménytelennek bizonyultak, így a 27. percben Ukrajna 11 ponttal 55:44-re elhúzott. A további játékidőben, a kifejezett igyekezet ellenére, a szerb válogatott csak szépíteni tudott, fordítani már nem. A szerb csapat legjobbja Nemanja Bjelica volt 22 ponttal és 10 lepattanóval, ukrán részről pedig Makszim Kornyijenko 21 ponttal és 8 lepattanóval zárt.

Az F csoport rajtján váratlan eredmények születtek. Nem csoda ugyan, hogy Horvátország verte Finnországot, Szlovénia pedig Olaszországot, de a két balkáni gárda egészen könnyen jutott a pontokhoz. A horvátok 19:1-es sorozattal léptek meg a második negyed elején, az előnyt pedig azután helyenként egészen tetszetős játékkal még növelni is tudták. A szlovénok az első vereséget mérték az olaszokra, akik ugyan végig meccsben voltak, de semmivel sem tudták elhitetni a szurkolóikkal, hogy esetleg fordíthatnak. A csoda a 2005-ös bajnok görögök és a legutóbbi két Eb legjobbja, ezáltal címvédő spanyolok meccsén történt. Mindkét válogatott tartalékos összeállításban szerepel, de a szakértők véleménye szerint a spanyolok voltak az Eb főesélyesei, a görögöket pedig legfeljebb az első hatba várták. Az első szakasz rámutatott, hogy a spanyolok erősek, a görögök pedig a rangadókon gyengén teljesítettek, így semmi jele sem volt a csütörtök esti győzelmüknek. A három eredmény így együttvéve egészen szorossá tette az F csoportot, s a hátralevő két körben bármi történhet, egyik válogatott sem érzi még magát páholyban, és egyik sem esett még ki a negyeddöntőért folyó küzdelemből.

A hétvégi műsor, F csoport, 2. forduló, ma: Olaszország–Horvátország (14.30), Spanyolország–Finnország (17.45), Szlovénia–Görögország (21.00), E csoport, 3. forduló, holnap: Lettország–Belgium (14.30), Litvánia–Ukrajna (17.45), Szerbia–Franciaország (21.00).