2024. szeptember 5., csütörtök
38. KOSÁRLABDA-EB, SZLOVÉNIA

38. KOSÁRLABDA-EB, SZLOVÉNIA

Szerbia első vagy harmadik az E csoportban – Horvátország és Szlovénia is a negyeddöntőben

Függetlenül attól, milyen eredménnyel ért véget az este az E csoport Franciaország–Szerbia zárómeccse a szlovéniai Európa-bajnokságon, Dušan Ivković csapata ott lesz a negyeddöntő szerdai műsorában, s csak az volt a kérdéses, hogy a csoport első vagy harmadik helyezettjeként. Ha Szerbia legyőzte Franciaországot, csoportgyőztes, és szerdán az F csoport negyedik helyezettjével, valószínűleg Olaszországgal játszik az elődöntőért és egyben a jövő évi vb-ért, ha pedig a franciák győztek, Szerbia a harmadik helyen zárt, és az F csoport másodikjával, legvalószínűbben Szlovéniával méri össze erejét. Igaz, az F csoportban egészen bonyolult a helyzet, s a fenti párosításjóslat csak a papírforma érvényesítése esetén érvényes, ha viszont a mai meccseken favorit horvát, spanyol vagy szlovén gárda egyike is veszít, a leendő ellenfél lehet a spanyol vagy a horvát válogatott is. Minimális viszont az esély arra, hogy a görög vagy a finn válogatott továbbjusson, de ezen az Eb-n már annyi váratlan eredmény született, hogy az utolsó fordulóban sem kizárt, hogy még egy vagy akár több meglepetésszerű eredményt kapjunk.

Tegnap este Litvánia is megszenvedett Ukrajnával (Fotó: Beta/AP)

Tegnap este Litvánia is megszenvedett Ukrajnával (Fotó: Beta/AP)

Szerbia válogatottja az este a sérült játékmester Stefan Marković nélkül játszott, s a válogatott táborából érkező hírek szerint negyeddöntős szereplése is erősen kérdéses. Sérüléssel bajlódik Nenad Krstić is, de Ivković kapitány szerint esetében elegendő, hogy megkíméljék az edzésektől, s ez esetben a csapat legidősebbje és legtapasztaltabbja bevethető lesz.

Mivel csoportunkban a péntek esti meccsen a franciák legyőzték a letteket, eltörölték azt a minimális esélyt, amely még létezett, hogy a szerb válogatott ne jusson be a legjobb nyolc közé. Egyben kiejtették a letteket, így tegnap délután az E csoport utolsó fordulójának nyitányán már két kieső, a belga és a lett csapat mérkőzött, az eddig nagyon igyekvő lettek pedig már nem haraptak, s Belgium váratlan győzelemmel búcsúzott az Eb-től. A litvánok nyertek, s várták, hogy elsők vagy másodikok, míg Ukrajna biztos negyedik lett.

Az F csoportban a szombati forduló a horvátok még egy bravúros győzelmével indult. Az előkészületek során gyönge horvát válogatott fordulóról fordulóra emeli a színvonalat, s ha ma legyőzi a görögöket is, csoportelső lesz, mert a szintén 4:1-es mérleget remélő házigazdák ellen előnyben lesz az egymás közötti meccsen elért siker miatt. Szlovénia is győzelmet akar ma a finnek ellen, s e meccsre a görögök elleni magabiztos játékkal hangolt. Ha ugyanis Szlovénia ma nem győzne, kialakulhatna olyan kör is, amelyben csak harmadikok vagy negyedikek. A finneket könnyen verő spanyolok az olaszokkal zárnak, tehát valószínű a harmadik helyük, s csak akkor léphetnének előre, ha a horvátok ma kikapnának a görögöktől.

A második szakasz mai zárónapján az F csoport 3. fordulója lesz műsoron Görögország–Horvátország (14.30), Spanyolország–Olaszország (17.45) és Szlovénia–Finnország (21.00) párosítással.

Eredmények, E csoport, 2. forduló: Franciaország–Lettország 102:91, 3. forduló: Belgium–Lettország 60:56, Litvánia–Ukrajna 70:63, Szerbia–Franciaország – esti meccs. A sorrend: Litvánia 9, Franciaország 7, Szerbia 7, Ukrajna 7, Belgium 6, Lettország 6. F csoport, 2. forduló: Horvátország–Olaszország 76:68, Spanyolország–Finnország 82:56, Szlovénia–Görögország 73:65. A sorrend: Horvátország 7, Szlovénia 7, Spanyolország 6, Olaszország 6, Görögország 5, Finnország 5.