2024. szeptember 5., csütörtök
38. KOSÁRLABDA EB, SZLOVÉNIA

A címvédő a szerbeket akarta

Szerbia válogatottja ma 17.30-kor a negyeddöntőben Spanyolországgal játszik

Valószínűleg sose tudni meg, hogy mi az igazság, de az utolsó csoportmeccsek előtt elterjedt a hír, hogy a spanyolok biztosan kikapnak az olaszoktól, mert a negyeddöntőben szívesebben játszanának Szerbiával mint Litvániával, tetejében így, ha nyernek, egy szabadnapjuk is lesz az elődöntő mérkőzése előtt, amelyben a franciák vagy a szlovénok következnének. A mérkőzés menete nem támogatta ezt az elméletet, a hajrában azonban az addig biztosan vezető címvédő játéka erősen visszaesett, s végül a hosszabbításban veszített is, így valóban összejött a szerb–spanyol negyeddöntő. Hogy a spanyolok jól taktikáztak-e, vagy csak gyöngébbek voltak és azért veszítettek, a ma 17.30-kor kezdődő mérkőzés befejeztével derül ki. Az eddig mutatottak alapján a fiatal szerb válogatottnak teljesen mindegy, hogy kivel játszik, a lehető legjobbat kell nyújtania, ha helyet óhajt szorítani a négy legjobb között.

Jose Calderon, a spanyol válogatott játékosa fogja a fejét az olaszok elleni találkozón: pedig a vége felé úgy tűnt, a címvédő Spanyolország nem bánja, hogy a negyeddöntőben Szerbia lesz az ellenfél (Fotó: Beta)

Jose Calderon, a spanyol válogatott játékosa fogja a fejét az olaszok elleni találkozón: pedig a vége felé úgy tűnt, a címvédő Spanyolország nem bánja, hogy a negyeddöntőben Szerbia lesz az ellenfél (Fotó: Beta)

Az utolsó versenynap a horvát–görög drámával indult. A horvátoknak győzelem kellett a csoportelsőségért, a görögöknek volt még továbbjutási esélyük, és esetleges győzelmük mellett az is kellett volna nekik, hogy a másik két meccsen az olaszok és a szlovénok nyerjenek. Mivel két hosszabbítás után a horvátok nyertek, elérték céljukat, hogy a negyeddöntőben Ukrajnával mérkőzzenek, a görögöket pedig hazaküldték az Eb-ről. A horvátoknak a nyolcba jutás ugyanakkora nagy siker, mint a szerbek negyeddöntője, s mindkét gárda megnövekedett önbizalommal várhatja a folytatást, hisz csoportesőségük semmiképpen sem a véletlen műve.

A spanyol–olasz nem volt különösebben színvonalas mérkőzés. Az olaszok azt nyújtották, amit várni lehetett tőlük, a spanyolok viszont messze jártak a címvédői formától. Az olaszok nagy igyekezete azt sugallja, hogy ők vagy inkább a litvánokat választották, vagy sokat jelentett nekik a spanyolok elleni győzelem, függetlenül attól, hogy ki lesz a következő ellenfél.

A csoportzárón a szlovén válogatottnak mindegy volt, hogy nyer vagy veszít a finnektől, a második helyről már nem tudott elmozdulni. Nem is játszottak nagyot, de amikor erősítettek, hogy esetleg ledolgozzák a hátrányt, még szerencséjük sem volt, mert a finnek hihetetlen tempóban szórták a három pontos találatokat, és végül elégedetten, a vendéglátók feletti sikerrel búcsúzhattak az Eb-től, amelyen szép szerepet játszottak.

Nehéz megmondani, hogy a szerb válogatottnak milyen taktika kellene ma a spanyolok ellen, akik, ha formában vannak, egyformán veszélyesek bárkire nézve. Ha egy mód van a sikerre, Dušan Ivković azt biztosan tudja, mint ahogyan azt is, hogy csapata nem nézi le a riválist, s mint az összes szlovéniai tétmeccsen, hajlandó lesz a végtelenül harcias játékmodorra, amire még a franciák sem találtak ellenszert. Feltételezhető, hogy a jobb védelem dönt, a szabaddobásoknak pedig nem lesz szerepe, hisz előbbi esetben a szerb csapat – a spanyolokkal együtt ugyan – az Eb legjobbjai közé tartozik, utóbbi esetben pedig a negyeddöntős nyolcas fölényesen leggyöngébbje.

A negyeddöntő műsora, ma: Szerbia–Spanyolország (17.30), Szlovénia–Franciaország (21.00), holnap: Horvátország–Ukrajna (17.30), Litvánia–Olaszország (21.00).