2024. szeptember 5., csütörtök
38. KOSÁRLABDA-EB, SZLOVÉNIA

Maradt még egy meccslabda

Szerbia Szlovéniától is kikapott, és a 7. helyért játszik – A spanyol–francia két éve döntő volt

Szerbia válogatottjának még egy meccslabdája van, hogy eljusson a vb-re, és így szemszögükből a szlovéniai Eb-nek mégis legyen valami haszna. Miután szerdán súlyos vereséget szenvedtek a spanyoloktól, és kénytelenek voltak lemondani az érmes álmokról, megmaradt a vb-vízum megszerzésének lehetősége, de az első alkalmat elszalasztották, mivel Szlovéniától is kikaptak. Maradt a másik lehetőség, hisz szombaton 17.30-kor játszanak még egy meccset, méghozzá a tegnap esti negyeddöntő két vesztese mai egymás közötti meccsének vesztesével.

Kevesebb mint 24 óra állt a szerdai negyeddöntő veszteseinek, Dušan Ivković és Božidar Maljković veterán edzők gárdáinak a rendelkezésére, hogy rendezzék soraikat. A jelekből ítélve a vendéglátókat viselte meg kevésbé az előző napi fájó vereség, és lényegesen jobb játékkal rukkoltak ki, mint a szerb csapat. Szlovénia már az első negyedben két számjegyű előnyt szerzett, amit később még növelni is tudott, noha a második negyedtől kezdve alapjában véve hasonló képességű gárdák küzdelmét láthattuk. Szlovénia 92:74 (30:16, 23:19, 18:20, 21:19) arányban nyert, amivel kijutott a következő vb-re, és szombaton este az 5. helyért játszhat.

Előző este illantak el a szlovének éremszerzési reményei. A francia válogatott sokkal komolyabb játékkal lépte meg a házigazdákat, mint amilyent az előző csoportmeccsen Szerbia ellen nyújtott. Tony Parker és csapattársai a harmadik negyedben döntötték el a csata sorsát, amikor 50:45 után másodszor is két számjegyűre emelték az előnyt, és a folytatásban ebből már nem engedtek. Franciaország ma az elődöntőben Spanyolországgal játszik, ami a legutóbbi Eb döntőjének visszavágója lesz. 2011-ben a spanyolok magabiztosan nyertek, és ma is a meccs esélyeseinek számítanak.

Az este a Horvátország–Ukrajna és Litvánia–Olaszország negyeddöntőket játszották, ma 14.30-kor e mérkőzések vesztesei játszanak az 5–8. helyért, 17.45-kor az esti meccsek győztesei vívják az elődöntő első meccsét, 21 órakor pedig a másikban Spanyolország és Franciaország csatáznak a döntőbe jutásért.