2024. szeptember 5., csütörtök
XVII. KOSÁRLABDA-VB, SPANYOLORSZÁG

Nehéz lesz, de remény van

A világversenyeken gyakran találkozunk félresikerült sorsolással, amelynek a csapatsportok esetében leginkább a csoportok jelentősen eltérő ereje a következménye. Nem volt másként a spanyolországi kosárlabda-vb-n sem, ahol a házigazdák csak arra törekedtek, nehogy összekerüljenek az USA-val már a döntő előtt. Első ránézésre ugyan nem tűnt úgy, hogy az A csoport sokkal erősebb a B jelzésű hatosnál, a nyolcaddöntő azonban éppen ezt sugallja. Az A csoportból továbbjutott négy válogatott ugyanis mind bejutott a negyeddöntőbe, míg a B csoport valamennyi tagja lemaradt a második versenyhétről.

Ma éppen az A csoport négyese egymás között dönti el, melyik kettő szerepelhet az elődöntőben, azaz pályázhat az érmek egyikére. Az este megkapjuk az első két elődöntőst a másik ágon, ahol az USA számít a legjobbnak, ma kiderül, hogy kinek kedvezett a szerencse, és ki volt képes a jobb teljesítményre a Brazília–Szerbia és a Spanyolország–Franciaország rangadókon. A csoportban az elöl írottak nyertek, és ezért ma is esélyesebbnek számítanak. Világos, hogy Brazília elsősorban a Splitter, Varejao, Nené és Barbosa négyes miatt talán könnyebben érvényesíthetné az akaratát, de ha Szerbia megismétli a görögök ellen nyújtottat, és a bizonyosan várható nagy brazil nyomást kellő védelemmel és mozgékony támadójátékkal ellensúlyozza, akár ott lehet a négy között.

A negyeddöntő műsora: Litvánia–Törökország és USA–Szlovénia – esti meccsek, ma: Brazília–Szerbia (18.00), Spanyolország–Franciaország (22.00).

MÜNCHEN. – A jövő évi kosárlabda-Eb-t, amelyet eredetileg Ukrajna rendezett volna, négy városban tartják meg. A csoportok küzdelmeire Zágrábban, Berlinben, Montpellier-ben és Rigában kerül sor, míg a zárócsatározások színhelye a francia Lyon lesz.