2024. szeptember 5., csütörtök
XVII. KOSÁRLABDA-VB, SPANYOLORSZÁG

Szerbia az elődöntőben!

Miloš Teodosić vezényletével a szerb válogatott súlyos vereséget mért Brazíliára, és kamatostul vágott vissza a csoportért

Szerbia kosárlabda-válogatottja elődöntős a spanyolországi világbajnokságon. A csoportban szerényen teljesített gárda a kiesési szakaszban második meccsét is nagyszerűen játszotta le, és Brazíliára még súlyosabb vereséget mért, mint Görögországra, egyben kamatostul vágott vissza a dél-amerikaiaknak a csoportban elszenvedett 81:73-as vereségért. A szerb válogatott holnap 22 órakor Maridban az este játszott Spanyolország–Franciaország meccs győztesével játszik az elődöntőben.

Teodosić (labdával) volt a mérkőzés legjobbja (Fotó: Beta/AP)

Teodosić (labdával) volt a mérkőzés legjobbja (Fotó: Beta/AP)

A mérkőzés sok hibával indult, Szerbia pedig valamivel biztosabb játékkal tartotta a minimális előnyt, amely Teodosić első triplája után 3 pontot tett ki. Az első negyed hajrájában Bjelica és Bogdanović pontjaival volt 21:17. A brazilok a második negyed elején két triplával egyenlítettek, majd Teodosić érdeme volt a legnagyobb, hatpontos előny. Ekkor a szerb csapat leállt, 29:23 után három percen át eredménytelen maradt, és a brazilok 32:29-re vezettek. Az időkérés után ismét a szerbek irányítottak, zsinórban nyolc pontot szereztek. Az első félidőben lepattanózásban Brazília volt a sikeresebb, Szerbia pedig a kétpontosakkal és a mindössze két eladott labdával mégis ötpontos előnyt szerzett.

A szünet után két percig tartott az egyensúly, ekkor egy bírói döntésre a brazilok hevesen reagáltak, technikaikat kaptak, így a mérkőzés legjobbja, Teodosić öt büntetőt dobott, és Szerbiáé volt az oldalbedobás is. Egy támadásból, mivel előzményként Raduljica zsákolt, kilenc pont lett a mérleg, Szerbia 48:34-re elhúzott, ami teljesen letörte az ellenfelet, szerb részről revümeccsbe illő játék következett, az előny pedig gyorsan nőtt, a 39. percben a 30 pontot is meghaladta, és a végén 84:56-ot (21:17, 16:15, 29:12, 18:12) tett ki.

Előző este Barcelonában előbb Litvánia, majd az USA válogatottja jutott az elődöntőbe, és egymás közötti meccsük a döntőért ma este lesz műsoron. A litvánok csak az első negyedben voltak alárendelt szerepben a törökök elleni találkozón, félidőig megfordították az állást, majd magabiztosan nyerték meg az összecsapást. A litvánok mindenképpen jobb és egységesebb csapat benyomását keltették, így a négy évvel ezelőtt Isztambulban ezüstérmes török válogatott ezúttal a nyolc között fejezte be a szereplést.

Az USA és Szlovénia 22 percen át csaknem egyenrangú meccset vívtak, és ekkor a lepattanózásban és a gyors ellentámadások során ügyesebb amerikai csapat csak 7 ponttal, 51:44 arányban vezetett. S okan már-már izgalmas folytatást reméltek, de a szlovén védelem teljesen csődöt mondott, és a második félidőben 70 pontot kapott, amit lehetetlen volt ellensúlyozni.

Az USA ma este is kimondott esélyes lesz, hisz Litvánia sem látszik képesnek arra, hogy megnyerje a palánkok alatti csatát, ráadásul úgy tűnik, hogy a balti ország csapatát a tapasztalt és kiemelt képességű irányító hiánya is hátráltatni fogja, míg az USA-nak minden pozícióra több hasonló képességű játékosa van, s ha más nem, hát a kispad ereje mindenképpen mellettük szól.

Az elődöntőben, ma: USA–Litvánia (21.00).

EREDMÉNYEK

Vb, negyeddöntő: Litvánia–Törökország 73:61, USA–Szlovénia 119:76, Szerbia–Brazília 84:56.